• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Tolkmicko inaczej

emce

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
witam kolegów .
budowałem stację Tolkmicko zaczątek był na "Martelu"
Teraz chcę ją mieć na planowanej makiecie. Wykorzystam trzy z pięciu modułów.
Czy tak okrojona, będzie jeszcze stacją do użytku że tak powiem dla siebie?
7.jpg
IMAG0093.jpg

OP
OP
emce

emce

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A więc, wracam do planu makiety. Dość prosty układ, stacja, trochę szlaku jednotorowego i na
północy jakaś mijanka , może mi podpowiecie co by tam utworzyć? Układ torowy jak widać na
rysunku Pewne zmiany ale w tym obrębie Długość makiety 4,9m szer.2,1-2,6m
Mam skrzynki które w pewnym sensie mi pasują do tego co wyrysowałem, pozostałość po innym
planie. Chcę pozostawić klimat Tolkmicka z terenem płaskim żadnych mostów wiaduktów tuneli i
górek.
W drugim etapie prac jak widać na rys. że zacytuję" żaglowce w porcie w Tolkmicku, za nimi
portowa bocznica kolejowa. Ostatni wagon towarowy (po prawej) posiada numer 296 i jest
własnością Kolei Nad Zalewem. Całkiem po prawej fabryka marmolady Engelke (1943)." to po
prawej ,a po lewej z dokumentacji wynika że jest, znaczy była bocznica do czegoś tam już nie
pamiętam ale pogrzebie w zasobach, są zdjęcia . Portu w Tolkmicku już nie zrobię bo nie ma
ujścia do zalewu ale fabryka marmolady i chyba konserw rybnych może zmieszczę
To z grubsza tyle , reszta w trakcie prac z układem torowym i przy makiecie
6.jpg Rysunki w częściach , południe stacja . północ ?(to coś tam)

Załączniki

• 73,1 KB Wyświetleń: 108
  • 74,6 KB Wyświetleń: 100
Ostatnio edytowane:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.226 508 29
fabryka marmolady i chyba konserw rybnych
Przepraszam za OT, ale jak słyszę o takim zestawie , zaraz mi się przypominają upojne śniadania w JW 1995 Gdańsk Wrzeszcz, chleb z margaryną i marmolada truskawkową, zupa mleczna z zacierkami i konserwa rybna w sosie pomidorowym, mniam mniam, kwintesencja zbilansowanej diety.

A budowę będziemy obserwować, bo byliśmy onegdaj w Tolkmicku i podobało nam się.

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
138 1 0
upojne śniadania w JW 1995 Gdańsk Wrzeszcz, chleb z margaryną i marmolada truskawkową, zupa mleczna z zacierkami i konserwa rybna w sosie pomidorowym, mniam mniam, kwintesencja zbilansowanej diety.
Ja także przepraszam za OT, ale widzę, że Kolega spożywał tak samo zbilansowaną dietę jak ja, z tym że 6 lat wcześniej :) [Kaszubska Brygada WOP 1989-1990]

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.226 508 29
Miło powitać kolegę, choć zaśmiecamy wątek, ale wspomnienia są cenne.(7 Łużycka Dywizja Desantowa 1981-83):)

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
138 1 0
Żeby nie było tak całkowicie off-topicznie, to przypomnę, że KB WOP miała własną bocznicę kolejową. Odchodziła od nieistniejącej już pętelki prowadzącej wzdłuż ul. Wyzwolenia do magazynów nad Martwą Wisłą. Za moich lat w kamaszach dowożono nam tamtędy węgiel (oraz być może inne dobra, ale tego to już nie wiem). Dzisiaj ww. infrastruktura już nie istnieje, chociaż ślady pozostały. Poniżej poszlaka.

bocznica KB WOP_resize.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
emce

emce

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam kolegów chcę zrobić posterunek bocznicowy . Schemat taki już widziałem na forum . To jest jego odbicie lustrzane ale nie wiem czy dobrze usytuowane są wszystkie układy torowe Proszę o pomoc lub jakieś sugestie

Załączniki

• 109,6 KB Wyświetleń: 96
OP
OP
emce

emce

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
koledzy , wracam do pytania mając taki układ torowy, po lewej stronie miejsce na bocznicę lub jakiś zakład przemysłowy u góry przystanek osobowo-towarowy. Jak sensownie rozmieścić tory by była możliwość manewrów a nie tylko przebiegu pociągów

Załączniki

Z

Zv

Gość
Ja także przepraszam za OT, ale widzę, że Kolega spożywał tak samo zbilansowaną dietę jak ja, z tym że 6 lat wcześniej :) [Kaszubska Brygada WOP 1989-1990]
Miło powitać kolegę, choć zaśmiecamy wątek, ale wspomnienia są cenne.(7 Łużycka Dywizja Desantowa 1981-83):)
Się śmietanka widzę zebrała 6 Brygada Desantowo Szturmowa 18 Bielski Batalion Szturmowy 1990-1992 ta sama dieta..
A Tolkmicko wielce wdzięczny temat. Kiedyś mi chodził po głowie i będąc w Braniewie na najlepszym chyba spotkaniu modelarskim zrobiłem tam sporo zdjęć. Poszukam na dysku i gdzieś wrzucę może się przydadzą.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 0