Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
witam kolegów .
budowałem stację Tolkmicko zaczątek był na "Martelu"
Teraz chcę ją mieć na planowanej makiecie. Wykorzystam trzy z pięciu modułów.
Czy tak okrojona, będzie jeszcze stacją do użytku że tak powiem dla siebie?
A więc, wracam do planu makiety. Dość prosty układ, stacja, trochę szlaku jednotorowego i na
północy jakaś mijanka , może mi podpowiecie co by tam utworzyć? Układ torowy jak widać na
rysunku Pewne zmiany ale w tym obrębie Długość makiety 4,9m szer.2,1-2,6m
Mam skrzynki które w pewnym sensie mi pasują do tego co wyrysowałem, pozostałość po innym
planie. Chcę pozostawić klimat Tolkmicka z terenem płaskim żadnych mostów wiaduktów tuneli i
górek.
W drugim etapie prac jak widać na rys. że zacytuję" żaglowce w porcie w Tolkmicku, za nimi
portowa bocznica kolejowa. Ostatni wagon towarowy (po prawej) posiada numer 296 i jest
własnością Kolei Nad Zalewem. Całkiem po prawej fabryka marmolady Engelke (1943)." to po
prawej ,a po lewej z dokumentacji wynika że jest, znaczy była bocznica do czegoś tam już nie
pamiętam ale pogrzebie w zasobach, są zdjęcia . Portu w Tolkmicku już nie zrobię bo nie ma
ujścia do zalewu ale fabryka marmolady i chyba konserw rybnych może zmieszczę
To z grubsza tyle , reszta w trakcie prac z układem torowym i przy makiecie
Rysunki w częściach , południe stacja . północ ?(to coś tam)
Przepraszam za OT, ale jak słyszę o takim zestawie , zaraz mi się przypominają upojne śniadania w JW 1995 Gdańsk Wrzeszcz, chleb z margaryną i marmolada truskawkową, zupa mleczna z zacierkami i konserwa rybna w sosie pomidorowym, mniam mniam, kwintesencja zbilansowanej diety.
A budowę będziemy obserwować, bo byliśmy onegdaj w Tolkmicku i podobało nam się.
upojne śniadania w JW 1995 Gdańsk Wrzeszcz, chleb z margaryną i marmolada truskawkową, zupa mleczna z zacierkami i konserwa rybna w sosie pomidorowym, mniam mniam, kwintesencja zbilansowanej diety.
Ja także przepraszam za OT, ale widzę, że Kolega spożywał tak samo zbilansowaną dietę jak ja, z tym że 6 lat wcześniej [Kaszubska Brygada WOP 1989-1990]
Żeby nie było tak całkowicie off-topicznie, to przypomnę, że KB WOP miała własną bocznicę kolejową. Odchodziła od nieistniejącej już pętelki prowadzącej wzdłuż ul. Wyzwolenia do magazynów nad Martwą Wisłą. Za moich lat w kamaszach dowożono nam tamtędy węgiel (oraz być może inne dobra, ale tego to już nie wiem). Dzisiaj ww. infrastruktura już nie istnieje, chociaż ślady pozostały. Poniżej poszlaka.
Witam kolegów chcę zrobić posterunek bocznicowy . Schemat taki już widziałem na forum . To jest jego odbicie lustrzane ale nie wiem czy dobrze usytuowane są wszystkie układy torowe Proszę o pomoc lub jakieś sugestie
koledzy , wracam do pytania mając taki układ torowy, po lewej stronie miejsce na bocznicę lub jakiś zakład przemysłowy u góry przystanek osobowo-towarowy. Jak sensownie rozmieścić tory by była możliwość manewrów a nie tylko przebiegu pociągów
Ja także przepraszam za OT, ale widzę, że Kolega spożywał tak samo zbilansowaną dietę jak ja, z tym że 6 lat wcześniej [Kaszubska Brygada WOP 1989-1990]
Się śmietanka widzę zebrała 6 Brygada Desantowo Szturmowa 18 Bielski Batalion Szturmowy 1990-1992 ta sama dieta..
A Tolkmicko wielce wdzięczny temat. Kiedyś mi chodził po głowie i będąc w Braniewie na najlepszym chyba spotkaniu modelarskim zrobiłem tam sporo zdjęć. Poszukam na dysku i gdzieś wrzucę może się przydadzą.