• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tillig ST43 w barwach CTL

arch_przemo

Aktywny użytkownik
Reakcje
6 0 0
Witam. Czy ktoś otwierał może tę lokomotywkę - ponoć to skompikowana sprawa, żeby się dostać do jej wnętrza...? Będę wdzięczny (moze nie tylko ja) za ewentualne zdjęcia.

OP
OP
arch_przemo

arch_przemo

Aktywny użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dzięki Sebastian - wiele cennych informacji, tym bardziej, ze słyszałem trochę o problemie ze zdjęciem obudowy! A pytanie dodatkowe - czy warto za ten model dać 6 stów? Bo w podanym linku, jezeli się nie mylę, jest opisany starszy model (a propos: czy geconvvm=kkemo?, bo nie wiem). Te ostatnie Tilliga ponoć są lepsze, ale jak się ma cena do tego, co rzeczywiście prezentuje model to nijak nie wiem - stąd pytanie do znających model tilligowski: warto zakupić, czy lepiej jakiąś ludmiłę, czy gagarina z roco?

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeżeli już byś zamierzał kupić ludmiłę to polecam z brawy. Jest o niebo lepsza wizualnie od roco . Takie jest oczywiście moje zdanie.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
A skoro już o tym...
To czym w takim razie różni się "Ludmiła" z Roco od tej z Brawy? Mam Roco i jest bardzo ładna. Co w takim razie jest lepszego w tej z Brawy? Patrzę na zdjęcia i nie dostrzegam nic takiego.
Bardzo mnie to w sumie ciekawi.

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Np. czerwony kolor a nie wyblakła czerwień, otwierane drzwi wejściowe, ruchome wentylatorki. Nie pokażę zdjęć mojej ludmiłki ponieważ została przemalowana a nie pamiętam czy kiedykolwiek robiłem zdjęcia . Musiałbym to sprawdzić przekopując wiele zdjęć na płytach.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
No dobra, ale nie licząc kolorów, bo i tak bym przemalował, nie biorąc pod uwagę otwieranych drzwi i ruchomych wentylatorów, co oczywiście uważać można za zaletę, to co jeszcze na plus tak powoduje że jest niby o niebo lepsza? Jakieś detale których w Roco nie ma? A może ich lepsze wykonanie? Mnie jakoś zdjęcia Brawy nie powaliły zupełnie niczym. Wręcz nawet Roco lepiej wygląda.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Właśnie dlatego że nie miałem, to się o to pytam. Chcę wiedzieć, w co lepiej inwestować.
A tak się składa, że potrzebuję model BR232.

Reakcje
9 1 0
A tak się składa że ja mam Ludmiły Brawy i Roco. I wcale nie twierdziłbym kategorycznie że ta Brawy jest wizualnie lepsza. Owszem nieco delikatniej ma wykonane szczegóły, ale poza tym moim zdaniem to równorzędne modele. Oba są po prostu ładne! ;)

Reakcje
283 0 0
A ja wrócę do tematu arch_przemo pyta czy warto inwestować 6 stówek? jeśli chcesz mieć model ST43 to tak ,ale jeśli chcesz mieć modelik który fajnie jeździ to wybierz ludmiłę lub gagarina. ST43 jak było napisane wyżej ma małą kulturę jazdy,jest lekka,buja się i potrafi głośno chodzić... i jeszcze ksenony :D .wbór należy do Ciebie

OP
OP
arch_przemo

arch_przemo

Aktywny użytkownik
Reakcje
6 0 0
metall napisał(a):
ST43 jak było napisane wyżej ma małą kulturę jazdy,jest lekka,buja się i potrafi głośno chodzić
Ooo! To już coś. Dzięki Metall za podpowiedź. Zresztą na zdjęciu tilliga ten rumun się trochę świeci - nie wiem, czy w rzeczywistości model się tak błyszczy, czy tylko na zdjęciu... bo to trochę sztucznie wygląda :( Co do wyboru - no cóż - fajnie byłoby mieć polskiego loka, ale poważniej chyba sie zastanowię nad ludmiłą albo gagarem - ewentualnie trzebaby komuś oddać do przeróbki na nasze barwy.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
350 15 0
Rumun Tilliga jest wykonany poprawnie i ma przyzwoite malowanie bogate w detale. Nie ma mowy o jakimś "świeceniu" obudowy. Mam 2szt. Jedną w malowaniu PTK a drugą w CTL. Po zamontowaniu deka ESU obie chodzą jak ta lala.Bujania nie zaobserwowałem. No i mieści standardowy głośnik ESU razem z komorą rezonansową. Faktycznie mają mniejszy uciąg zarówno od ludmiły jak i gagara co nie przeszkadza im ciągnąć bez zadyszki w trakcji pojedyńczej składów po 30 wagonów 4-ro osiowych.
Moim zadaniem wady to "ksenonowe" oświetlenie i trudny demontaż obudowy ale powiedzmy sobie szczerze - jak często taka obudowę zdejmujemy ?? raz do roku - nie sądzę.
Tak na prawdę to należałoby kupić wszystkie lokomotywy z tej listy. Ludmiły i Gagariny szczególnie w barwach innych przewożników na 100% będą wznawiane do oporu natomiast 060DA - ciężko wyczuć.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
O proszę. No i mamy głos na poczet Roco. Czyli jednak nie wszystkim Brawa przypadła do gustu.

Co do 060DA, to ma być ona wznawiana. Czekamy już od dawna na wznowenie tych już wcześniej wydanych, również w wersji bez napędu. Model będzie poprawiony, między innymi nieszczęsne mocowanie budy.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Ja też czekam, aż pojawią się nowe wersje 060-DA, bo wtedy będzie można taniej wyhaczyć nowe egzemparze z obecnej serii, gdyż widzę że wiele osób odstrasza technika ściągania budy, a tak naprawe sprawa wygląda tak, jak pisze powyżej Dominik.
Do rumunka polecam dekodery Uhrenblocka, które choć tańsze od ESU, nie zawsze ustępują im w jakosci dźwięku, o czym miałem okazję przekonać się porónując oba i na koniec pozbyłem się .... ESU.
Co do poszukiwania osób przerabiajacych loki, no to możesz popytać na forum, na bank przyzwoicie zrobi Jan-Kol (gość ma już swojej produkcji ładne kalki na konkretne konwersje), jest jeszcze pewna firma z Warszawy co też przerabia, a możę wspomoże któryś z kolegów z forum, bo spalinówki się fajnie przerabia, przynajmniej lżej w porównaniu z parowozami, gdzie więcej zostaje na wierzchu rzeczy do oglądania.

ktoto37

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
maxeus napisał(a):
an-Kol (gość ma już swojej produkcji ładne kalki na konkretne konwersje), jest jeszcze pewna firma z Warszawy co też przerabia...
Co prawda nie pytałem jeszcze o kalki do rumuna Jan-Kola ale coś mi się wydaje, że po wcześniejszych nieudanych próbach zamówienia czegokolwiek - kalek też sie nie uda kupić. Obym się mylił bo chętnie zamówię 2-3 komplety.

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Dominik, a chciałoby Ci się zabrać jednego z rumunów do Poznania. Wpakowałem w swojego CTLowskiego 060Da standardowego Lenza i powiem szczerze, że nadal jeździ toto koszmarnie. Porównałbym sobie.

Reakcje
283 0 0
Co prawda nie pytałem jeszcze o kalki do rumuna Jan-Kola ale coś mi się wydaje, że po wcześniejszych nieudanych próbach zamówienia czegokolwiek - kalek też sie nie uda kupić. Obym się mylił bo chętnie zamówię 2-3 komplety.
Swego czasu udało mi się kupić blaszki do ST43 u jan-kol i wiem że kalki też były w ofercie spytaj więc.[/list]