Kolego
@jpanas zgodnie z obietnicą spróbuję wytłumaczyć sposób na rozebranie tego tendra.
Posłużę się tutaj Twoimi zdjęciami.
1. Na samym początku należy odlutować połączenie odbioru napięcia od zbieraków na kołach.
Są dwie możliwości można to odlutować od blaszek (tutaj należy zrobić to ostrożnie nie nagrzewając zbytnio punktu ponieważ wysoka temperatura
może spowodować wytopienie nita z plastikowej obudowy ) , lub bezpiecznie bezpośrednio z płytki napędu. Na zdjęciu (widać tylko 1 a są 2 )
zaznaczyłem ten punkt.
2. Teraz zatrzaski - w modelu są cztery pomiędzy osiami tendra ( na zdjęciu zaznaczone strzałkami te czarne paski )
Materiał (plastik) jest dość elastyczny i łatwo go odchylić na boki od osi . Zrób to dwoma rękoma rozchylając na boki maskownice a kciukami popychaj balast z osiami w dół. Jak zatrzaski puszczą to kolejność zdejmowania pokazuje kolejne zdjęcie.
Najpierw opuść w dół część maskownicy od strony parowozu ( 1) a następnie przesuń w tył (2) w stronę zderzaków.
Maskownica powinna zejść. NIE CIĄGNIJ W DÓŁ OD STRONY ZDERZAKÓW ! w tym miejscu ( na wysokości kinematyki ) jest takie wcięcie w balaście ,które trzyma maskownice. Najpierw 1 potem 2.
Myślę, że sobie poradzisz a jak jeszcze będzie coś szło nie tak to pisz. Jeżeli chcesz dalej rozbierać napęd to wytłumaczę co i jak.
Choć myślę ,że chcesz na biało pomalować obręcze kół

Pozdrawiam serdecznie