• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tender 34D74

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Witam!

Poszukuję dokumentacji fabrycznej lub chociażby wszelkich technicznych, skalowych rysunków, wymiarów lub czegokolwiek co jest dostępne na temat tendra 34D74 od parowozu Pt47.

Jakby co to o taki chodzi:
tender.JPG

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
OK dzięki, z robieniem fotek się nie męcz bo też mam w Wolsztynie 22km ode mnie ten co na zdjęciu Pt47-106, natomiast jakbyś odkopał plany wózka to byłoby super, bardzo wdzięczy będę:)

JacekZet

Znany użytkownik
Reakcje
486 1 0
Z 2'2'T34 w 34D74 została tylko ostoja i skrzynia wodna a i to z dużymi zmianami. Nawet wózków nie można było zmienić bez przeróbek ostoi.

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
82 0 0
Według mnie powinien to być ten najniższy żółty wymiar- od przodu ostoi do zderzaka. Pozostałe ciężko nazwać długością tendra, czy też czegokolwiek w sumie.

Ostatnio edytowane:

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
82 0 0
No też tak z początku myślałem, ale rzuciłem okiem na rysunki i wychodzi na to że jest podawana długość tendra od zderzaka do przodu ostoi, odległość przodu ostoi od tylnej czołownicy parowozu (nie końca pomostu) i długość parowozu od tylnej czołownicy do zderzaka. Może to i ma sens, trochę ciężko zdefiniować w jakim stanie powiny być mierzone zderzaki między tendrem a parowozem - swobodnym bo to daje faktyczną maksymalna długość czy wstępnie ściśnięte bo takie są spięte z parowozem?

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.744 21 9
Może to i ma sens, trochę ciężko zdefiniować w jakim stanie powiny być mierzone zderzaki między tendrem a parowozem....
Tu faktycznie może być problem, bo trzony zderzakowe tendra musiałyby być mierzone w stanie ściśniętym. A o odległości pomiędzy tylną czołownicą parowozu a przednią belką ostoi tendra decyzuje długość sprzęgu głównego, która z reguły jest znana i stała.
Tak więc może być jednak tak, jak ty napisałeś.