Szanowni Koledzy!
Znalazłem ten wątek, więc nie będę tworzył nowego. Od jakiegoś czasu poszukuję informacji na temat tej kategorii pociągów. Informacji w internecie jak na lekarstwo. Jedyne co znalazłem to na wikipedii, że TEN funkcjonował w latach 1971-1995, a do parku taborowego włączono wagony CIWL i DSG w zarządzie kolei państwowych.
Czy TEN było jedynie rozszerzeniem TEE przez zarządy kolejowe które TEE tworzyło, czy to jednak była nieco inna "bajka"? Jaka była geneza i zasady działania TEN? Czy włączone do parku taborowego zostały wagony CIWL, FS, SNCF itd, czy wagony CIWL przeszły w stan posiadania na koleje narodowe, czego konsekwencją była zmiana malatury z granatowego CIWL na niebieski? Czy były dalej w posiadaniu CIWL, ale w barwach TEN?
I pytanie troszkę dodatkowe. Do kiedy CIWL był w posiadaniu wagonów sypialnych i nimi zarządzał? Kiedy nastąpił definitywny koniec CIWL jeśli chodzi o włączanie ich wagonów do składów. Wiem, że ostatecznie wszystkie wagony CIWL weszły na stan kolei narodowych, ale kiedy to się stało i czy znane są kolegom jakieś formalne ustalenia co do tego?