• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Ten cholerny drucik...

storch

Użytkownik
Reakcje
49 0 0
Cześć. Ostatnio rozbieralem uszkodzoną węglarkę Eaos flesia. Oczywiscie podczas rozdzielania pudla z podwoziem wypadł ten kretyński drucik od kkk i trzeba bylo zrobic wycieczkę z mikroskopem po podlodze. Oczywiscie efekt zerowy (co bylo do przewidzenie) bo to drut 0,15 mm zdaje się. U flesia kosztuje to jedyne 9 eurasow!!!!!!! No więcej juz se policzyć chyba nie mogli za taki detal. Pytanie czy istnieją "krajowe zamienniki nie ustępujace jakoscią oryginalowi"? Kiedys chyba na Martelu bylo cos ze da się to zastapic wloskiem z pędzla lawkowca, ale taki wlos wydaje mi się za gruby.
Rozwiazanie probkemu pozwoliloby naprawic nie tylko ta węglarkę i zapewne pomogloby nie tylko mnie.
Macie jakies pomysly na taki cienki spręzysty drucik?
Pozdraw
Storch

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.068 33 0
A drucik, przed złożeniem wagonu łapię kropelką wikolu w gnieździe, co by nie wypadł przy nieudanej próbie poskładania wagonu :)

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.459 5 0
Również mogę polecić strunę gitarową. Najcieńsza z jaką się spotkałem ma średnicę 0,22 mm. Obawiam się jednak, że ona może mieć odrobinę za dużą sztywność w porównaniu do oryginalnego drucika w wagonie. Nie mniej będzie działać w wagonie. Przyznam się, że mi też udało się kiedyś zgubić taki drucik z wagonu. Oprócz struny nie znalazłem innego źródła na stalowy drut o średnicy około 0,15 mm, bo taki byłby potrzebny.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.454 22 0
Z drutami trzeba trafić na sprężyste. Ja swego czasu nabyłem jakieś cienkie, ale niestety brak sprężystości skutecznie mnie przystosował z ich wykorzystaniem w KKS.

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
364 98 10
Tak sobie myślę czy by się nadał pojedyńczy drucik wyjęty ze splotu np. z starej linki rowerowej? Jest małego przekroju i jest wystarczająco sprężysty.:niepewny:;)

OP
OP
S

storch

Użytkownik
Reakcje
49 0 0
Z tym wikolem to dobry pomysł, musze tylko opanowac ile i w ktore miejsce żeby drucik spokojnie się wyginał i żeby wagon dalo się zamknąć. Na ebayu zdaje sie ktos sprzedawal drucik na metry, ale nie wiem jak ze spręzystoscią.
Pozdrówka

Grg

Użytkownik
Reakcje
90 0 0
Opcja bardziej "burżujska" i jeszcze koszty wysyłki z Niemiec - zamienniki 10 sztuk za 6 EUR, tylko kwestia jaka długość 13, 14 czy 15mm (chyba wszystkie te długości Fleischmann stosował):
https://www.eichhorn-modellbau.de/?s=Feder&post_type=product

więc w sumie nie wiadomo czy się opłaca (może przy okazji zamawiania czegoś innego - chyba tak sam kiedyś zrobię) bo części Fleischmanna można z polskiego sklepu zamówić, a te 9 EUR u Fleischmanna to chyba też za 10 sztuk.

Mnie "udało się" dwa razy upuścić na podłogę taki drucik, ale miałem szczęście i znalazłem z pomocą latarki przy podłodze - zabłyszczał.

OP
OP
S

storch

Użytkownik
Reakcje
49 0 0
O, fajnie że są zamienniki. Jak już to ja bym kupował 15mm, zawsze można dremelem skrócić (chyba że się rozhartuje przy takiej operacji, w co raczej wątpię). Na razie nabyłem strunę gitarową E1 za całe 3 zety. Zobaczymy jak to będzie działać.
Pozdraw
Storch

OP
OP
S

storch

Użytkownik
Reakcje
49 0 0
No to jest rewelka. Z tego co zrozumiałem to u Fohrmanna jest drucik z nierdzewki, sprężysty i jeszcze da się lutować jakby ktoś chciał...to może z grubszych jakieś poręcze do loków dałoby się wyrzeźbić?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 5
Tabor 0
Tabor 25
W
Tabor 10
A
Tabor 1