• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Odlewy Temat dla tych którzy odlewają z żywicy

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.811 32 2
Ponieważ nie było jeszcze takiego wątku, myślę że warto podzielic się doświadczeniami.
Robiłem ostatnio pewne eksperymenty z żywicami do odlewów w celu znalezienia optymalnego materiału.
Dotychczas stosowałem żywicę Axson głównie F32. Sprawdzałą się bardzo dobrze do prostych, otwartych form. Jednak przy formach zamkniętych i konieczności odpowietrzania w komorze, ma trochę zbyt krótki czas życia i materiał czasem zaczyna żelowac zanim sie dobrze odpowietrzy. Z kolei F19 z dłuższym czasem życia jest chyba bardziej krucha od f32.
Zacząłęm więc eksperymentowac ze smooth castem 310 - żywica 20 minutowa. Niestety tutaj się zawiodłem. Proste odwarte formy - odlewy OK, ale celeme było zastosowanie jej w formach zamkniętych, głównie do bud lokomotyw. I tu same problemy. Żywica pomimo odpowietrzania bąbelkuje. Nawet idealne proporcje odmierzone na wadze do 0,1 g nie gwarantują powodzenia. W sieci można znaleźc różne opinie o tej żywicy. Mechanicznie jest chyba najlepsza, jak ktoś napisał prawie plastik. Ma jedna jeszcze jedną wadę, Bardzo klei sie do silikonu przez co forma szybko sie zużywa. Trzeba by może zastosowac rozdzielacz, tylko czy to nie wpłynie ja jakosc powierzchni przy drobnych detalach.
Nie stosowałem jeszcze RenCasta, może ktoś ma jakies doświadczenia z tym materiałem?

bigtank

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć...
Nie wiem czy już bawisz się Rencastem czy jeszcze nie.........Temat jakby z lekka nieświeży już :ninja:...
Ostatnio używam szybszej wersji Rencast 55, jest zdecydowanie bardziej wytrzymała na cienkich odlewach ( odlew łopaty 0,3 mm grubości ostatnio), czas życia spokojnie ponad pół minuty jest rzadziuśka ... Ponad 40 odlewów to spokojnie na szybko (ogniwa gąsienic) i ponad 70 odlewów z przerwami kilkudniowymi. Smarowanie form wazelinką za pomocą pędzla ... Żywicy nie odpowietrzam, wpycham ręcznie w zakamarki jak jest potrzeba, odsysam tylko silikon podczas zalewania form .. Jak z rzadka jakiś bąbelek zostanie to odrobina szpachlówki lub kropla żywicy...
Jak zacznie gęstnieć to fajnie się wpycha do foremek ze śrubkami czy innymi nitami...
Wcześniej miałem dłuższą wersję ok 5 minut życia RenCast 52, ale w porównaniu 55 jest o wiele lepsza i bardzo wkurza to długie czekanie na dokładkę, zanim zgęstnieje na tyle coby dwie połówki fory razem złączyć :)..
Z axonów zrezygnowałem już dawno....
Pozdrawiam - Andrzej
To i owo o odlewaniu można znaleźć na blogu,. tylko pogrzebać nieco trzeba....