• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tego jeszce nie bylo!!!!!..... Tort...

Moza

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam szanownych forumowiczów;]
W modelarstwie mam coprawda doświadczenie lecz w kartonowym. Z koleją miałem tez styczność ale to na starych torach "U" piko w analogu i to tylko na podlodze nie na żadnej makiecie;/. Przyszła pora aby zabrać się za coś bardziej ambitnego.
Tak wiec zabieram sie za budowę torcika.ogólny zarys, plan wszystkiego mam juz w glowie;], cześć nawet na planie( poniżej).Potrzebne Tory wszystko juz jest -paczki dotarły. Tory jakich będe uzywal to Pikowskie A-Gleisy wszytko oprócz długich flexów kupilem je ostatnio od znajomego, wstępnie myślałem że są to Piko( napisu nie było co wzbudzało we mnie wątpliwości)
dopiero gdy dostałem paczki z zamówionymi torami zorientowałem się jak wyglądają nowe Piko;]
Te moje flexy sa szersze w podstawie wysokość taka sama - 2,5mm. próbowałem je łączyć ze sobą za pomoca złaczek piko ( zwykle, jednej szerokości) da radę wszytko ok. lecz Dręczy mnie pytanie czy nie będzie problemów w przewodzeniu prądu ( będe uzywal sterowania DCC)
2 z 5 flexow były lekko zardzewiałe wyczyściłem je i wszytko ok wyglądają dobrze na analogu wszytko śmiga bez problemu. I tutaj prośba o odp: czy mogą później wystąpic problemy na sterowaniu DCC???? zalezy mi na tej informacji bo wszytko jeszce moge zmienić- kupic flexy Piko.

Prosze o opinie, podpowiedzi, krytykę do projektu.
jutro( w zasadzie to już dziś) ruszają prace, trasa bedzie 2 poziomowa, mam obawy jak umieszcze stacje - będzie ona na poziomie 1 a cala reszta, droga itp na poziomie 0 . niebędzie więc zbyt dużo miejca na wyprofilowanie lagodnej drogi do stacji....

Załączniki

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.277 16 2
Jeżeli tory ci zardzewiały to są do wywalenia. Nawet jeśli je wyczyściłeś to po jakimś czasie zaśniedzieją i będzie problem a więc nie żałuj tych paru zł i kup nowe. To moje skromne zdanie.

OP
OP
Moza

Moza

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
popowe, Dzieki za rade;]
odpuscilem te flexy zgodnie z Twoja radą. ( moze wykorzystam je na bocznicy)
A tymczasem prace już jakiś czas temu ruszyły ;] za ok 2 godz postaram się zapodac kilka fotek z przebiegu pracy;]

OP
OP
Moza

Moza

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
karol_mar, tym co do tej pory jezdzilem wszytko ok;] ten pojedynczy jest dl ok 120 cm na wys 11 cm wic nie taki ostry a ten po lewej- podwujny ok 80 cm na 10 cm wiec tez nie jest tak strasznie;]

A

Adam-H0

Gość
Z tego ja studiuje teraz przed rozpoczeciem roboty to na kazdy 1 m max 4 cm do gory - optymalnie jest 1 m dlugosci toru i 2,5 cm do gory ;)
Wy masz alpejskie wsniesienia ;)
ale pomysl na taka dluga petle jest OK 8)
Milej zabawy - bo to chyba jest w naszym hobby najwazniejsze.

OP
OP
Moza

Moza

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Macie ponowi racje. doczytalem ze max 4cm na metr;/ no ale to kompletnie zmienilo by moja koncepcje na Torta. Tak wiec zostanie tak jak jest. teraz pora na uksztaltowanie terenu....

A

Adam-H0

Gość
Gdzie mozesz bez problemu pociagnac wjazd na luk i bedziesz mial 1m na 4 cm :roll:
naklad pracy niewielki, a nie bedzie ryzyka ze ci kiedys jakas inna lokomotywa stanie pod gorke :D

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Moza napisał(a):
Prosze o Opinie na jego temat;]
Wygląda " poważnie " ;) . Kamienie używane do budowy obrysu wlotu tuneli są z reguły większe od pozostałych , u Ciebie jest na odwrót . Kształt wlotu też najczęściej jest bardziej beczkowaty , załączam dwa obrazki ładnych tuneli - może będą Ci pomocne.

Załączniki

OP
OP
Moza

Moza

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
tkarkady, Tak wiem ze sa wieksze od pozostalych, na nastepnym juz tak zrobilem;]
tom_rybnik, Prosta spraw, Styrodur, Klej do plyt gipsowych( uwaga, niektóre potrafia wysychac nawet w 5 min, szczególnie gdy użyje sie zabrudzonej wody), przeciągasz 2 warstwy a później wkrętem lub gwoździem robie fugi;] na a pozniej malowanie.
I Tutaj moje pytanie, jakich farb do tego użyć, moga być akrylowe z dodatkiem zwykłych pigmentów??????

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Adam-H0 napisał(a):
Z tego ja studiuje teraz przed rozpoczeciem roboty to na kazdy 1 m max 4 cm do gory - optymalnie jest 1 m dlugosci toru i 2,5 cm do gory ;)
Wy masz alpejskie wsniesienia ;)
ale pomysl na taka dluga petle jest OK 8)
Milej zabawy - bo to chyba jest w naszym hobby najwazniejsze.
jak będzie za stromo to możesz obciąć dwie nogi po stronie górki (~4cm) i w ten sposób złagodzisz podjazdy :D

OP
OP
Moza

Moza

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
W zasadzie to bardzo banalny ale Dobry pomysł, ;] tylko ze wtedy stacja i cala reszta nie bedzie w poziomie przez co moze dziwnie to wyglądać...

K

Kpt.Nemo

Gość
karol_mar napisał(a):
Zbyt ostry ten podjazd, większość składów będzie miała problem, żeby tam podjechać.
No chyba nie, robiliśmy w klubie makietę-tort na zamówienie i podjazd był jeszcze bardziej stromy, nawet największy badziew podjeżdżał, może nie tak rychło, ale wspinał się.
A to stwierdzenie to wynik doświadczeń może jest.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 6