• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tani parowóz

wojtekpkp

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Witam, w moich zbiorach mam już Taurusa PKP IC, 2 Stonki, Br 218, E144, E96, no i kilka "Juniorków"... Teraz poszukuję jakiegoś fajnego parowozu, najlepiej PKP w granicach 300- 400 zł... Myślałem o Pikowskim Tp1 z modelmanii ale to taki troszkę gniot bez duszy :(
piko57554.jpg
Macie jakieś pomysły ?? Podpowiedzcie, podajcie jakieś linki jak macie bo te parowozy co są dostępne to nie na kieszeń piekarza z marketu... Dzięki z góry za pomoc

Reakcje
0 0 0
Do jazdy czy do kolekcji? Może jakieś używane analogi piko BR52, 01, 03, 41? Na allegro jest fajne BR44 od roco. Wszystkie wymienione wyglądają lepiej niż ten Tp1.

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 86 30
Z parowozami PKP przyzwoicie wyglądającymi w granicach 300-400zł moze być problem
Można próbować kupić Tw1 Roco na allegro ale to z 600zł, ewentualnie kupić jakiś parowóz i poddać go konwersji na PKP

OP
OP
wojtekpkp

wojtekpkp

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Acha no był by on do gabloty i jazdy też ale raczej właśnie w analogu... Powiedzcie czy stare produkcje typu Piko czy Gualtz jeżdżą jako tako ??

Sello

Znany użytkownik
Reakcje
699 7 1
... Myślałem o Pikowskim Tp1 z modelmanii ale to taki troszkę gniot bez duszy
Nie jest prawdą co piszesz, jeśli sie poświęci odrobinę czasu można mu duszę dać, na potwierdzenie mych słów fotki modelu "uduchowionego" przez kolegę Tomka Szmita (myślę że nie ma mi za złe) :). Dodam też że ten model mimo 3 polowego silnika ma b.dobre właściwości trakcyjne, a mogę to powiedzieć, bo mam również taki "uduchowiony" i jest ze mną na każdej imprezie i jeździ całymi dniami, a mam już ich kilkanaście za sobą.

IMG_0245.jpg IMG_0244.jpg

jacekk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
510 18 0
Tp1 od Piko jest całkiem przyjemnym parowozem. Owszem, brakuje mu nieco "przestrzennych" elementów ale te lokomotywy ilością osprzętu nie grzeszyły. Dorobienie ich nie stanowi problemu, jak można zauważyć na wcześniej okazanych zdjęciach. Myślę, że to jedna z ciekawszych cenowo propozycji parowego polskiego taboru. Model tego samego parowozu od innego producenta (takiego lepszego) to koszt ok. 370 €. Ja wybrałem ten ponad czterokrotnie tańszy, a że mnie kiedyś woziły tym bardziej cieszą.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.252 33 1
Zazwyczaj Wojtku to jest tak,że każdy z nas zbiera dla siebie modele osadzone w określonej epoce.
Tutaj musisz sobie sam określić co chcesz mieć-no chyba,że zbierasz wszystko jak leci bo jesteś kolekcjonerem...

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.627 18 0
Co do Tp1 Piko to za nie wielkie pieniądze można mieć ładny i sprawny parowóz. Tak jak pisał Sell można go spatynować i posiada dobre właściwości jezdne. Mój już kilka lat funkcjonuje bez żadnych problemów. Poniżej ucyfrowiona wersja.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.006 127 22
No to spytam inaczej. :)
To znaczy że co, jak ktoś jest kolekcjonerem PKP to kupuje wszystko jak leci? Kolekcjoner nie ma określonych preferencji?
Uważam się za kolekcjonera polskiego taboru ale nie kupuje wszystkiego jak leci.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.006 127 22
Nie przesadzaj, nie mam o co się obrażać. :) Bez przesady.
Ciekawiło mnie Twoje rozumowanie. Sam jak już pisałem uważam się za kolekcjonera, ale siedzę w ściśle określonych ramach. Nie sposób kupować wszystkiego ze znaczkiem PKP. Chyba mało kto ma na to wszystko pieniądze no i miejsce. Ja nie mam tego, stąd ramy. A w ostatnich latach modeli PKP robi się coraz więcej.

OP
OP
wojtekpkp

wojtekpkp

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Ok, ok, tak dla rozwiania wszelkich spekulacji - jestem i modelarzem i kolekcjonerem, no i temat załatwiony :) Ogólnie to mój tabór raczej obejmuje epokę V i wzwyż, ale mam kilka zabytków i trzeba im parowozu z czasów... A tak pozatym to nawet w obecnej epoce w Wolsztynie jeżdżą parowozy więc nie wiem po co takie mecyje :p
Mimo wszystko pozdrawiam i proszę o dalsze podpowiedzi :)