• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Taki filmik...

Vito

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Serce się kraje... mam tak że jak widzę jakieś takie "stare" zarośnięte tory to mam ochotę wziąć moja kosę spalinową i oczyścić torowisko... ehh... :cry:

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.466 5 0
Zbyszek napisał(a):
http://www.youtube.com/watch?v=Y7RzrM-70eU
Czy nie uważacie, że lampy tego gagarina są jakieś dziwne? Tzn, zbyt wysoko.
Pomiędzy 9:40-9:45...
Zgadza się, te reflektory są dosyć wysoko zamontowane, nietypowa sprawa.

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Sciborzyce Male....tu sie urodzilem i lata swietnosci tej stacji pamietam doskonale ! Przez cale dziesieciolecia kolej byla jedynym srodkiem transportu i dojazdu ludzi z malych wiosek do miast. Po latach dlugi czas jezdzilem na lini Raciborz-Raclawice Slaskie jako obsada druzyn konduktorskich. Pelne sklady byly zawsze...ta linia zyla ! A dzis ....tylko ruiny strasza.....i kto wie jaka przyszlosc czeka ten zabytek??? Takich malych, zapomnianych stacyjek jest pewnie w Polsce setki.....a szkoda :cry:

Załączniki

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Wieksze stacje pewnie zostawia....ktos przejmie...wyremontuje. Te mniejsze pojda pod kopare...zbyt zniszczone...zbyt duze koszty remontow i napraw.....a szkoda !
Prawie 54km lini Raciborz-Raclawice Sl. tak wyglada......masakra...ze ktos za to glowa jeszcze nie odpowiedzial !! :twisted:

Załączniki

Vito

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Najgorsze jest to że my jako fanatycy kolei odczuwamy największy żal i mamy zbyt mało kasy i czasu żeby odrestaurowywać takie odcinki i nieruchomości... dlatego wpadłem na pomysł żeby u siebie miec kawałek "kolejowego świata" - wymyśliłem sobie kawałek toru, peron i lokomotywę... tak jakby czas sie zatrzymał, odnowić malaturę i i dbać o tę mega dioramę a przy okazji uczyć dzieciaki szacunku do tej jakże pięknej formy transportu, organizować latem jakieś pogadanki... A tak mnie naszło :)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Tabor w ogródku nie jest odosobnionym pomysłem.
Znam przypadek kogoś, kto ma zaraz przy domu dwa wagony tramwajowe starego typu.
Poniższe zdjęcie jest chyba z 2008 roku.

Nowsze zdjęcie, z lipca 2009 roku, ukazuje przynajmniej jeden nowy nabytek, jak nie dwa, bo to coś dalej też może być tramwajem, tylko przegubowym.

Załączniki

• 147,9 KB Wyświetleń: 860
  • 63,6 KB Wyświetleń: 859

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Tak,dokladnie te Sciborzyce :D Budyneczek sliczny.....i obszerny ! Sam myslalem o kupnie :D Problem polega tylko na tym iz kolej zechce pewnie gruba kase zgarnac,a stan rechniczny na obecna chwile jest gorzej niz fatalny !! Zdjecie z czerwca 2009...bylem jeszcze tam w pazdzierniku ...nic sie nie zmienilo !!
Koszty remontu tez byly by ogromne...nie ma tam kanalizacji....gazu...pradu...moze woda jeszcze jest podciagnieta...choc watpie !! A lokalizacja jest wierzcie mi przeurocza!!! Tzw. cichy zakatek :D

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
230 2 0
CoCu napisał(a):
Tabor w ogródku nie jest odosobnionym pomysłem.
Znam przypadek kogoś, kto ma zaraz przy domu dwa wagony tramwajowe starego typu.
Kolejka WKD, mniej więcej połowa drogi między Opaczem a Regułami. Muszę kiedyś zapukać do tego gościa...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
brian-82, a powiedz, bo ja tamtędy nie jeżdżę.
Faktycznie przy domu teraz stoją nie dwa, a trzy wagony, oraz to w oddali to też tramwaj, tylko przegubowy?
Może kiedyś jadąc pociągiem byś cyknął siakąś fotkę?

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
230 2 0
CoCu napisał(a):
Może kiedyś jadąc pociągiem byś cyknął siakąś fotkę?
Ciężko będzie. Odkąd mieszkam we Wrocławiu nie mam praktycznie kontaktu z wukadką :) Ale pomęczę kuzyna, może coś obfoci.

Vito

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cieszę się że nie jedtem odludkiem z tym pomysłem taboru w ogródku, większość ludzi puka sie w głowę ale na całe szczęście widzę że tu na forum to nie większość :D miejsca nie mam wiele (1500 m2) ale w tym roku chcę zrobić przynajmniej kawałek toru, tak żeby jak najdokładniej oddawał prawdziwy tor, zastanawiam sie tylko czy (ponieważ teren jest nieco podmokły i będzie nadsypywany przynajmniej pół metra ziemi) czy pod tor (podkłady i szyny) położyc płyty betonowe żeby bardziej ustabilizowac grunt - zakładam że długość toru wyniesie około 20 metrów - nie każdy pojazd się zmieści ale tyle wystarczy. :D