• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor USA - wybór sterowania DCC

MarHammer

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć
Mam problem z poskładaniem do kupy informacji na temat sterowania DCC. Naczytałem się i mam wrażenie że im więcej czytam tym wiem mniej.
Posiadam analogowego diesla Atlas Dash 8-40c i postanowiłem przerobić to na DCC z dźwiękiem Soundtraxx Tsunami TSU-AT1000 GE-FDL 16.
Pytanie na które szukam odpowiedzi to czy sterowanie Atlas Master DCC System jest godne uwagi. Problem z wyborem polega na tym, że nie ogarniam jeszcze systemu DCC, więc nie wiem na co zwrócić uwagę.
Na stronie: http://tonystrains.com/productcompare/dcccomparison-atlas.htm
umieszczono recenzję, ale nadal nie wiem czy:
1. Nadaje się do sterowania lokomotywy z dekoderem Tsunami AT1000
2. Czy udzwignie dodanie do zestawu np. przerobionej na DCC BR-41 PIKO (jeszcze nie wiem czy się uda przerobić)
3. Czy lepij kupić np. ROCO muliMOUSE - instrukcja po POLSKU

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
196 3 0
Będziesz się skupial na modelach US i okazyjnie EU czy odwrotnie bardziej EU a ten Dash to pojedynczy rodzynek?

Jeżeli US to zapomnij o europejskich systemach DCC. Żaden z nich nie ma obsługi 28 funkcji, które bardzo często sa wykorzystywane w amerykańskich modelach. Czasami jest tez problem ze zdefiniowaniem funkcji F2 jako chwilowej, a to we wszystkich dekoderach US jest horn. Nie znam tego Atlasa - poczytam i jutro Ci napisze.
Ale szczerze to polecam Prodigy Advance 2 - wiele systemow się przez moje rece przewinelo i to jest najbardziej intuicyjny i prosty w obsłudze system.
Ewentualnie ktorys z Digitraxow - Super Chief.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.461 146 0
Toto wygląda jak Lenz Compact, ma tylko kilka podstawowych funkcji.

Jak kupujesz w US to pamiętaj o różnicy zasilania 110/220volt

Poza tym, nie wiem ile lat ma ten Atlas, ale firma dekodery Lenza zapuściła jakiś czas temu.

OP
OP
MarHammer

MarHammer

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Skupiam się na US H0, Leci do mnie Atlas 25k Tank Car ADM, a reszta taboru to jak na razie okazyjnie zakupione Bachmann, ale zamierzam je waloryzować.
Lokomotywa BR-41 to ma być mała makietka kółeczko, więc DCC nie będzie konieczne. Może dodam 1 zrotnicę i jako manewrową E69 z torem przerywającym - nie trzeba DCC.
Dzięki za info o niezgodnościach. Nigdzie nie mogłem znaleźć o tym informacji.
Prodigy Advance 2 Starter Package 1411,94 zł, Digitrax 1127,29 zł, Atlas Master DCC System od 150 zł. Względy ekonomiczne mają dla mnie znaczenie.
Gaugemaster ma 3,5A, sterownik z mega wyświetlaczem i klawiaturą numeryczną. Atlas ma 2,5A i 8 przycisków, potencjometr.
Do taboru US zakupię jeszcze lokomotywę manewrową i zacznę kombinować ze zwrotnicami
Fotka makro 8-40stki (full)

DSC_9488.JPG

OP
OP
MarHammer

MarHammer

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No to jeszcze transformator, konwerter USA - na Alledrogo od 40[DOUBLEPOST=1397260340,1397259973][/DOUBLEPOST]Lokomotywa ma w opisie DCC Ready, czyli gniazo NMRA 8-pin
Płytka wygląda na analogową IMG_20130918_233041.jpg

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
196 3 0
Wiele europejskich centralek obsługuje 29 funkcji (F0, F1-F28): Lenz, Uhlenbock, również najnowsza aktualizacja ECoS.
Zwracam honor :) nie zaktualizowalem wiadomości. Lenz set 100 faktycznie juz sobie radzi z funkcjami do F28 ale tylko po update'cie do wersji 3.6. Jakiś czas temu dostałem maila z supportu ESU ze ich ECoS na ta chwile obsługuje tylko do F20. Byc może w końcu zrobili nowa wersje.

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
196 3 0
Tak mi sie wydawało ze wizualnie znam to urządzenie. To Lenz Compact przemalowany na Atlas'a.
Cena nie da sie ukryć kusząca ale to bardzo prosty system. 2.5 A , 2-3 loki z dźwiękiem, do tego jakieś wagony z oświetleniem i zabraknie prądu. Adresy tylko 2-99. Pewnie nie grozi Ci posiadanie >98 lokomotyw ale przy amerykańskich modelach w zwyczaju jest adresowanie loków nadając im numer boczny. Ktoś przyniesie swoje model z wyższym adresem i nie da rady obsłużyć loka. Tsunami ma obsadzone dźwiękami 14 funkcji. Tu uruchomisz tylko F0-F2.
Jedyna zaleta - cena. Za 150 zł pozwoli Ci to uruchomić DCC ale nawet Multimaus ma większe możliwości.

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
154 0 0
Płytką w tym Atlasie się nie przejmuj i tak ją wywalasz. Tsunami ma gotowe płytki dla Atlasa:
828038 TSU-AT1000 GE FDL-16 Modern - pamiętaj, że dla Dash 8 to ten dźwięk, bo zestaw 828046 jest dedykowany do wersji U i B.
Patrząc na zdjęcie to na płytce jest gnizado i można teoretycznie podpiąć 827107 TSU-1000 GE FDL-16 dolutowując wtyczkę ale osobiście odradzam, dodatkowo dla tzw. ditch light brak jest miejsca w gnieździe i dochodzi dodatkowe lutowanie.
Jak planujesz tylko dekodery Tsunami to ekonomicznie możesz wybrać ROCO multimaus.

Reakcje
292 0 0
Potwierdzam to co napisał RS11. Mam dwa systemy. Roco Multimaus oraz Digitrax Super Chief Xtra. W przypadku SoundTraxx Tsunami bez problemu wszystko działa. Daje się programować a nawet bez kłopotów można wpisywać długie adresy postępując zgodnie z instrukcją, bez kombinowania. Ale w MTH z dekoderem QSI już nie dałem rady, nie wiem jeszcze czy to Roco nie komunikuje się z QSI, czy ja dałem ciała.

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
196 3 0
MTH z QSI? Albo sam takiego karkołomnego zadania sie podjąłeś albo pomyłka. Masz na myśli Protosound?
Nie dałeś rady czego zrobić? Programowales na torze głównym czy do programowania?

Reakcje
292 0 0
MTH z QSI? Albo sam takiego karkołomnego zadania sie podjąłeś albo pomyłka. Masz na myśli Protosound?
Nie dałeś rady czego zrobić? Programowales na torze głównym czy do programowania?
Oj, no oczywiście. Protosound, przepraszam, chyba o d... Marynie myślałem. Protosound.

Nie udało mi się zmienić adresu na długi przy pomocy Roco Multimaus'a taką metodą jak w np.Tsunami, czyli po zmianie CV29 w Roco wpisanie długiego adresu. Dekoder nie przyjmował komendy.

Reakcje
292 0 0
Nic nie rób z CV 29. Na torze głównym nadaj mu adres taki jaki ma nr boczny i juz.
Tak bez ustawiania bitów? Postępowałem zgodnie z instrukcją, czyli np.jazda do przodu + 128 stopni prędkości + coś tam coś tam + długi adres. A później właśnie długi adres.[DOUBLEPOST=1397327377][/DOUBLEPOST]Ale jak tak, to jutro będzie nowa próba. Będzie fajnie jak się uda.

OP
OP
MarHammer

MarHammer

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Niestety okazja na Atlas przepadła - cena była dobra
http://www.ebay.pl/itm/151272367806?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649
Nie zdecydowałem się ze wzgędu na małą ilość przycisków sterujących - skoro to ma zanczenie.
Myślałem, że ilość przycisków dla dekodera z dźwiękiem nie ma dużego znaczenia bo dźwięki generuje programowalny układ - gra sam. Skoro nie tak to działa to może lepiej zainwestować w coś lepszego.
Pomyślę nad Multimaus od Roco, skoro współpracuje z Tsunami.

Ostatnio edytowane: