• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Tabor prywatnych przewoźników

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.531 3 0
Takie jeszcze zaległości z ubiegłego lata, ze stacji Bieruń Nowy, 23.08.2024 r.

Vectron DB 193 386 ze składem kontenerów. Chociaż sam akurat kontenerów nie lubię, to przyznam, że te były jednak wyjątkowo ciekawe i przyjemne "dla oka". W takim malowaniu i oznaczeniach kontenerów jeszcze nie widziałem. Może dlatego zrobiły takie dobre wrażenie:p.

P1100879.JPG

P1100880.JPG
P1100881.JPG
P1100882.JPG
P1100883.JPG
P1100884.JPG

EU07-141 Ecco Rail - druga lokomotywa w tym dniu, również z kontenerami na haku. I tu jeszcze jedna ciekawostka - przyjeżdżam do Bierunia regularnie od blisko 10 lat i pierwszy raz widziałem tu pociągi z kontenerami .... i to dwa na raz(y).

P1100885_2.jpg

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.190 38 4
02.03.2025. Olsztyn Główny.
Niezwykły gość w Olsztynie Voith Maxima V490-3, jeżdżący dla Rail STM, przyprowadził intermodalny skład, a następnie manewrował z 111Ed-028 Bahnoperator (jadą razem na zachód gdzieś).
tory 2 mar 25 6000 2000 stare logo 2.jpg

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.220 1 0
Lokomotywa Cargounit 6193-325 "Katerina" w służbie PKP Intercity. Tu z pociągiem PKP IC "Sobieski" Wróciłem do mojego starego Nikona D3200 za sprawą obiektywu Nikkor 70-300 VR. Jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
694 4 0
Ten obiektyw i aparat zapewne są bardzo dobre do robienia zdjęć * ale zainteresowały mnie te mocowania szyn. Takie co kilka centymetrów umiejscowione, co to za wynalazek ? Czegoś takiego jeszcze nie widziałem no ale ja tylko raz na jakiś czas pociągiem z Katowic podróżuję.

* Znany to pewnie epizod...

Sławny fotograf odwiedził kiedyś sławną restaurację i mistrz kuchni sam osobiście potrawy mu do stolika przyniósł przy okazji zapytując ... "Takie wspaniałe zdjęcia Pan robi, musi Pan mieć doskonały aparat fotograficzny". Na co usłyszał odpowiedź ... "Pana potrawy też są wspaniałe, musi Pan mieć doskonałe garnki". ;)

Ostatnio edytowane:

radek_m

Aktywny użytkownik
Reakcje
157 3 0
Wygląda na standardowe mocowanie za pomocą "łapek sprężystych" do podkładu strunobetonowego.
Wygląda to tak - https://www.transportszynowy.pl/img/SubpagesImg/408/tormoc1d.jpg
Opis przytwierdzeń różnych, gdzie kierowałem do zdjęcia - https://www.transportszynowy.pl/Kolej/torykolprzytwierdzenia

A to że to wygląda na co kilka centymetrów to złudzenie optyczne związane z fotografią i zastosowanym obiektywem, a dokładniej jego ogniskową. Im większa ogniskowa (mniejszy kąt widzenia obiektywu, a większe przybliżenie) tym większemu spłaszczeniu ulega perspektywa.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.034 531 30
Wygląda na standardowe mocowanie za pomocą "łapek sprężystych" do podkładu strunobetonowego.
...
A to że to wygląda na co kilka centymetrów to złudzenie optyczne związane z fotografią i zastosowanym obiektywem, a dokładniej jego ogniskową. Im większa ogniskowa (mniejszy kąt widzenia obiektywu, a większe przybliżenie) tym większemu spłaszczeniu ulega perspektywa.
Na 100% tak właśnie jest. Takie przytwierdzenia są lepiej widoczne na zdjęciach w trzech poprzednich wpisach. Zdjęcie kolegi @Adam Okuń zostało zrobione obiektywem o długiej ogniskowej, stąd taki efekt.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.220 1 0
Tak jak panowie piszą: długa ogniskowa robi psikusy ;)

Przy okazji fotka SN84-001 "Mucha" jako pociąg PKP TLK "Sudety" z Krakowa do Jeleniej Góry. Tym pociągiem to bym chyba nie chciał pojechać w tak długą trasę...

Ostatnio edytowane: