• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabliczki na parowóz - "Wysokie napięcie"

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Czy ktoś ma dobry patent na to jak zrobić ładne, wypukłe tabliczki "Wysokie napięcie w sieci elektrycznej. Zbliżenie się grozi śmiercią!"? Wiem że można takie kalkomanie położyć. Chodzi o to żeby te tabliczki były wypukłe. Wiem że ktoś takie robi ale nie wiem kto.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.892 57 5
Kiedyś kombinowałem nad tym tematem. Zrobiłem z tworzywa podkład w kształcie oryginału ,a następnie na to położyłem kalkę wyszło całkiem fajnie ,ale przy ilości kilku tabliczek na parowozie dałem sobie spokój.

Z

Zv

Gość
Drukuje na samoprzylepnym kartonie wycinam potem ksztaltuje na paluchu wypukłość i lakieuję super połyskiem. Znajde foto to wrzucę. Robię też tak tabliczki emaliowane z np nazwami ulic, takie epoka IIIc ☺granatowe z białymi literami.

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Dokładnie, rzuć jakimiś fotkami, bo brzmi co najmniej zachęcająco a jak widziałem osiągnięcia Zvolacka w N-ce to będzie naprawdę COŚ, czekamy :kawa:

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
To może i ja coś ... Tabliczki wydrukowane w skali 1:87 , naklejone na kawałek kartonika (kartka z bloku technicznego ). Po wyschnieciu na odwrotnej stronie w miejscu gdzie są tabliczki za pomocą drewnianego patyczka zrobiłem wgniecenia na podkładzie z kawałka gumy.
015.JPG

Po odwróceniu na właściwą stronę za pomocą kleju epoksydowego dwuskładnikowego , transparentnego szybkoschnącego " DRAGON"
017.JPG

naniosłem za pomocą wykałaczki "wałeczki "odpowiadające wielkości tabliczki . Po tym " zabiegu " tabliczki są wypukłe i szkliste .
014.JPG

Po wyschnięciu delikatnie obcinamy za pomocą skalpela kontur tabliczki , efekt myślę że zadowalający , niestety nie mam zdjęć tabliczek na modelach , bo już " wyszły " . zostało tylko parę dodatkowych tabliczek ( nie poobcinanych ) .
018.JPG