@pado "Wstawiłem 3 różne fototapety" może coś więcej? Własne, kupione? Gdzie?
Wszystkie tapety jakie mam w garażu (dokładnie licząc to nawet 4 wzory) są zamówione ze zdjęć panoramicznych na stronie www.redro.pl.
Tematów i klimatów tapet długo szukałem. Głównie chciałem aby to były jakieś ładne krajobrazy i rolnicze i przemysłowe.
Zamówiłem kilka tapet.
Każda z nich była o wymiarach ok 200x35 cm z myślą o docięciu do swoich ścian garażowych.
Wszystkie tapety były naklejane na płyty HDF 3mm - brązowe bo one są gładkie, a płyta najtańsza.
Poniżej słabej jakość zrzut z monitora z dnia zamówienia.
Witać tu przycięcia do wydruku tych 3 tapet, ich nazwy oraz ceny za każdą z nich - z końcówki 2021 roku. Nie wiem jak to wygląda dziś.
Każda tapeta była wybierana ze zdjęć panoramicznych. Chodziło o to aby się dało ją ładnie wyskalować i wydrukować w rozmiarze takim jak chciałem i w skali jakiej chciałem (coś ok 1:100). Zdjęcia są różnej wielkości i trzeba sobie radzić przy pomocy proporcji.
Poniżej fragment walki z doborem tapety z mojego filmu i z próbą wyliczenia jej wielkości z proporcji.
Obok okienko z opisem że to wydruk jako NAKLEJKA i wersja nieprzeźroczysta. Po prawej nad czerwoną linią widać wymiary jakie maksymalnie może mieć wydruk... to ważne, bo im większy obraz tym lepszy wydruk i łatwiejszy dobór proporcji.
UWAGA:
Czasem trzeba zamówić np 3 metry tapety, aby tylko obraz się dobrze wyskalował na wysokość. Ale to chyba nie problem... bo odcięty fragment zawsze można gdzieś użyć.
Poniżej zrzut zdjęć z jakich wycinałem tapety.
tą tapetę mam nawet wydrukowaną 2x i sklejoną razem... jako tapeta przy stacji towarowej.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś pytania niech pisze. Odpowiem podpowiem.
Prezentacja fot z innych tapet za jakiś czas, jak przed nimi też podrasuję trochę teren, by było ładniej.
Układ garażu i lokalizację tapet widać na objazdówce po garażu kiedy to jeszcze tam była sama skala N