• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Szutrowanie - ale niezupełnie...

Reakcje
67 2 0
Moje pytanie dotyczy techniki wykonania wypełnienia przestrzeni między podkładami kolejowym.
Tylko nie przy użyciu materiału kamiennego.

Na załączonych zdjęciach(*) powinno być widać o jakie wypełnieni mi chodzi ....

(*) - zdjęcia pochodzą z 70 tomu Wielkiego Leksykonu Uzbrojenia, Saperzy kolejowi. cz.1

Załączniki

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.712 125 86
Kolega @WojciechCieciwa pyta zapewne właśnie o ładunek i o kruszące m.w. No tu jest sporo różnego rodzaju. Od tych najstarszych, najprostszych - amonitowych/emulsyjnych do tych bardziej nowoczesnych - plastycznych nie pomijając krystalicznych (TnT. RdX. HmX, HniW). ;) Oraz najnowszych... kompozytowych np. ImX-101, PaX-48.

Technika wypełnienia... Może być w puszcze, skrzynce drewnianej lub w papierze. ;) Jak to tam z fabryki wyszło...
Tylko po co koledze taka wiedza?

Ostatnio edytowane:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.712 125 86
A... jeszcze są górnicze m.w. Generalnie w wojsku (obecnym) praktycznie nie stosowane. Amonity i wynalazek Alfreda Nobla.
Co zaskakuje we wszystkich materiałach w. występuje azot. Z pozoru taki niewinny pierwiastek. Niby taki obojętny chemicznie a w połączeniu (wiązaniami) z tlenem, węglem, miedzy sobą potrafi fiknąć i to całkiem wysoko :)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.712 125 86
Zawsze można sobie poczytać więcej o żwirze w wątku: "Tor na podkładzie betonowym - początek stosowania na PKP" a konkretnie tu #4.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.598 31 1
No pewnie, że chodzi o ziemno tłuczniowe wypełnienie podsypki między podkładami.
Też taką właśnie zamierzam wykonać i zastanawiam się jak, żeby dobrze to wyglądało.
Podobne były też na wąskim torze. U mnie na opalenickiej podobna właśnie była, ale jeszcze z domieszką "zieleniny".
EDIT>
Tłuczeń był, prześwitywał dość wyraźnie, ale przez lata na torach naniosły się piasek, ziemia,
narosły trawki i inne mchy i przykryło wszystko co pierwotnie było. Ale to u mnie na wąskim było.
Na powyższych fotkach widać wyraźne grudki kamyczków, żwiru, czy czegoś podobnego.

Ostatnio edytowane: