• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukam fajnych modeli PRL

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
314 24 5
Drodzy modelarze samochodowi mam do was pytanie. Jako iż mój syn bardzo interesuje się motoryzacją PRL , chciałbym wprowadzić go w świat modeli. Niebawem ma urodziny i chciałbym mu w prezencie dać jakiś fajny model samochodu na przykład Fiat 126p lub Polonez. Nie ma na rynku zbyt wiele takich modeli za to mnóstwo jest samochodów nowoczesnych , ale takiego go nie kręcą. Oczywiście marzyłby mu się prawdziwy maluch w skali 1:1 ale ma dopiero 13 lat i 5 lat tylko by stał. Jaki model byście mi polecili który w miarę dobrze jest wykonany, fajnie by było jakby miał otwierany bagażnik i drzwi i w miarę dużo szczegółów. Oczywiście nie chodzi mi o model z gazetki w której co dwa tygodnie przychodzą jakieś części i trzeba go złożyć. Skala od 1: 43 w górę. Widziałem już modele Welly oraz na poczcie. Czy są gdzieś dostępne jeszcze lepsze?

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.509 390 20
Z otwieranymi elementami to musisz szukać modeli w skali 1:18. Tam modele mają otwierane drzwi, klapę bagażnika, klapę silnika, zrobiony silnik, odwzorowane wnętrze. Co prawda nie wszystkie modele tak mają, bo są firmy, które robią modele żywiczne i tam nic się nie otwiera.
Modeli polskich samochodów tam praktycznie nie ma. Teraz w zapowiedziach jest Fiat 126p w skali 1:18, ale nie wiadomo kiedy się pokaże w sprzedaży.
Fajne modele polskich samochodów znajdziesz w skali 1:24. o są modele gazetkowe i tam niestety nie ma otwieranych elementów, ale wykonanie jest naprawdę dobre. Dziś z drugiej ręki dostępny jest Polonez 1500, Fiat 125p, czasem pojawia się Fiat 126p.
Jeżeli syn interesuje się modelami samochodów rajdowych, to właśnie rusza seria gazetkowa modeli rajdowych w skali 1:43. Możesz mu w prezencie kupić prenumeratę i niech zbiera rajdówki.