• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Chemia Szpachlówki....

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Taki luźny temat. Jakie szpachlówki polecacie?
Jeżeli było, to proszę o podłączenie pod istniejący temat.

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
449 2 0
Vallejo -> Pewnie to że jest akrylowa, niby nietoksyczna i bezwonna ale gorzej się trzyma powierzchni, ma większy skurcz przy wysychaniu.

Tamiya jest na bazie rozpuszczalnika, acetonu może czy innego śmierdzidła, w podłoże takie jak polistyren z modeli do sklejania się wżera i doskonale się z nim spaja, ale żywic też dobrze się trzyma, jest przyjazna w obróbce i ma względnie mały skurcz przy zasychaniu, ja jej używam od dawna.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
A co takiego złego się z nią dzieje?
Masa nie jest taka twarda jak byśmy chcieli. Podczas szlifowania potrafi zachować się jak plastelina, A także odpada z rys które się szpachluje. A to że jest akrylowa sprawia, że pod wpływem wody się rozpuszcza. ( niby tak ma być, ale za łatwo się zmywa)

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Ja korzystam z najtańszej akrylowej i jestem zadowolony, faktycznie wadą jest to, że się rozpuszcza w wodzie, ale z kolei szpachlówki na bazie rozpuszczalników, które się wżerają w plastik jakoś do mnie nie przemawiają. Schną chyba całymi tygodniami, bo kilka razy mi się zdarzyło, że gdy chciałem szpachlowane miejsce obrabiać, powierzchnia była nadal plastyczna.

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.065 47 0
Karol czasem tak jest że w tubce nie jest dokładnie szpachla wymieszana.Najczęsciej sie to trafiało w Humbrolu, którego nie polecam.Wtedy jest taka mozliwość że schnie i wyschnąć nie może.
Użyj tamiyowskiej, ona schnie bardzo szybko a do tego obróbka jest rewelacyjna.Tak jak Wojtek napisał wcześniej nadaje się i do plastiku i do żywic a ja nawet stosowałem ją na elementach metalowych i też się trzyma do tej pory.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Karol czasem tak jest że w tubce nie jest dokładnie szpachla wymieszana.Najczęsciej sie to trafiało w Humbrolu, którego nie polecam.Wtedy jest taka mozliwość że schnie i wyschnąć nie może.
Użyj tamiyowskiej, ona schnie bardzo szybko a do tego obróbka jest rewelacyjna.Tak jak Wojtek napisał wcześniej nadaje się i do plastiku i do żywic a ja nawet stosowałem ją na elementach metalowych i też się trzyma do tej pory.
Faktycznie ta, którą próbowałem to był Humbrol, mam chyba jeszcze Revela.
Muszę spróbować Tamiyę, skoro tak ją chwalicie.

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.065 47 0
Revell ma dla mnie duży plus pod jednym wzgledem.Po zaszpachlowaniu jakiegoś otworu czu linii nie widze aby w tym miejscu sie zapadał.Przy Tamiyi nieraz wyłazi takie coś i trzeba podszpachlowac jeszcze raz albo dać na wierzch cyjanoakryl.
Tak na marginiesie to wlasnie cyjanoakryl jest często najlepszą szpachlą na drobne miejsca do szpachlowania.;)

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
449 2 0
Cyjanoakryl gęsty szczególnie, moim zdaniem.
A co do zapadania się Tamiyi to można części z tych przypadków zapobiec nakładając więcej i szlifując więcej potem, ba nawet jak się zapadnie to nie aż tak żeby było poniżej końcowej powierzchni.

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
449 2 0
ja jeszcze używam 240, jak szpachlowałem i szlifowałem klocki żywiczne, tylko taki gruby na mokro, skutecznie szlifuje ale nie strzępi tak powierzchni.

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.065 47 0
Wodna 400-ka nie jest taka gruba, a ogólnie to wiesz ja uzywam tego przy klejeniu pancerki i innych modeli.Do tematów kolejowych, takich jak domki czy coś na wagonie to i 800 i drobniejsze mi starczają.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
82 1 0
Cyjanoakryl gęsty szczególnie, moim zdaniem.
Tak na marginiesie to wlasnie cyjanoakryl jest często najlepszą szpachlą na drobne miejsca do szpachlowania.;)

Cjanoakryl z domieszka zwyklego talku kosmetyczno-medycznego , powstaje wspaniala masa szpachlowa, naprawde polecam ,nic nie odlazi i nie luszczy sie, naprawde jest OK' (y) na takiej mieszance (przetestowana we wloszech juz pare lat temu przez tamtejszych modelarzy) robie swoje poprawki . Mattia:)

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
CA w szpachlowaniu modeli w H0 to chyba w budownictwie stosowana może być, przy jakiś żywicznych modelach raczej.