• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Szlak testowy

trainbrains

Użytkownik
Producent
Reakcje
156 0 0
Jakiś czas temu zacząłem prace nad niewielkim modułem, który służy mi do testowania rożnych elementów w boju.
Moduł jest wyposażony w profile czołowe fremo, także mam nadzieję, że posłuży też zabawie w większym gronie gdy już zacznie jako-tako wyglądać. Jego zasadniczym przeznaczeniem jest sprawdzenie działania m.in. urządzeń do blokady liniowej, czujników, i kilku innych komponentów. Całość ma wymiary 35x50cm i mieści się w pudle magazynowym typu euro 40x60.

Jeśli chodzi o aranżację/temat to na module znajduje się granica dwóch odstępów na linii dwutorowej, ochranianych semaforami. Zależenie od potrzeb mogą to być semafory SBL, wjazdowe na posterunek ruchu, lub najprostsze testowe. Wszystko zależne od aktualnych potrzeb - w końcu po to powstaje.

Przy okazji, pomiędzy semaforami odstępowymi, znajdzie się przejazd kolejowo-drogowy kategorii A z budynkiem dróżnika przejazdowego i pewnie kontener przytorowy.

Karton na zdjęciach był w sumie tylko dla lepszego zobrazowania koncepcji w pierwszym etapie prac. Potem zastępiło go spienione PCV.
Póki co moduł ma podpięte przewody do szyn (4 osobne odstępy) i podstawową elektrykę. Zamontowałem też układy do sygnalizacji, reszta ciąglę czeka, aż moduł będzie po szlifowaniu i malowaniu żeby nie uszkodzić sprzętu. Budynek został minimalnie zmodyfikowany, aby balkon sięgał do ściany od strony drogi, oraz potraktowany podkładem. Czekam jeszcze na przepusty do zamontowania pod drogą, która również nie jest jeszcze gotowa. Póki co tyle.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
trainbrains

trainbrains

Użytkownik
Producent
Reakcje
156 0 0
Przygotowania budynku na moduł z przejazdem kolejowo-drogowym powoli do przodu. Miała być czysta cegła, trochę w kontrze do modelowania wszechobecnego syfu. Na detale, instalacje i oznaczenia na budynku też przyjdzie pora.

P1070140.JPG

Kombinowałem też nad fugami, jednak po naoglądaniu się niedawno oczyszczanych/odnawianych starych ceglanych budynków dworcowych (i nie tylko) w okolicy, postanowiłem zostawić go tak jak jest.

W międzyczasie, z mniej efektownych wizualnie pracy, do przodu poszedł też temat ze sprzętem pod spodem. Nowy kontroler segmentu czeka na montaż.
P1070086a.JPG

Ostatnio edytowane: