• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szczotki do silnika

gattuso

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Poszukuję szczotek do silnika spalinówki BR 110 (kwadratowe) wyprodukowanej w latach 80-tych.
Czy szczotki do tak starych silników są w ogóle dostępne?
Znalazłem kilka ofert w internecie ale do innych modeli.
Pzdr.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.029 58 5
Szczotki można sobie dopiłować drobnym pilnikiem na dowolny wymiar zakup sobie nieco większe i do dzieła.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.845 65 3
Te szczotki są też do starych modeli TT . Ja ostatnio przycinalem szczotki do starego Liliputa ze szczotki do jakiegoś silnika pomocniczego w lokomotywie 1:1. Możesz poprosić w jakimś warsztacie samochodowym o zużyte szczotki z rozrusznika lub alternatora . Lub też od sprzętu AGD lub elektronarzędzi .

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
369 1 0
Do mikrosilników najlepsze są szczotki miedziografitowe - mniejsze zużycie komutatora, mniejszy spadek napięcia na szczotkach. Ten materiał ma kolor brudnej miedzi, nie jest czarny jak szczotki węglowe.
Z jednej szczotki (nawet zużytej) od rozrusznika samochodowego (to przecież silnik na 12VDC) można takich mikroszczotek wypiłować wiele, wiele sztuk.
"Węgielek" z baterii, szczotki z alternatora, szczotki z elektronarzędzi na 230VAC niezbyt się nadają - to węgiel / grafit przeznaczony do innych warunków pracy.
Jedynymi warunkami przy dorabianiu szczotek jest:
- długość - nie może być większa niż oryginału. Jeśli oryginału brak - nie może wystawać ze szczotkotrzymacza, sprężyna dociskowa musi być wewnątrz tegoż.
- rowek pod sprężynę, jeśli oryginał taki ma
- w szczotkotrzymaczu musi się przesuwać swobodnie, ale bez nadmiernych luzów.
Jeśli będzie inaczej - praca silnika będzie głośna, zużycie komutatora szybsze, zakłócenia rtv i iskrzenie szczotek większe.

OP
OP
G

gattuso

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No właśnie zrobiłem na próbę z jakiejś szczotki niewidomego przeznaczenia którą akurat miałem pod ręką. Ale od razu widać że to inny materiał, szczotka brudziła komutator i dodatkowo grzała się.
Spróbuję poszukać innego materiału.
Dzięki za pomoc.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 5
Dla początkujących 2