• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Syreny na lokomotywach w USA

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 4 0
Witam,

Czy ktoś z forumowiczów orientuje się jakie firmy w USA produkują syreny lokomotywowe wydające dźwięk o charakterystycznym metalicznym brzmieniu?
Jak dotąd nie spotkałem się z tym dźwiękiem na kolejach europejskich, stąd przypuszczam, że produkują je jedynie amerykanie.
Ciekawi mnie też czy ich stosowanie na PKP nie jest zabronione - np. ze względu na dużo wyższy poziom hałasu.
Może ktoś ma też informację, czy są one zasilane pneumatycznie, czy elektrycznie?
Będę wdzięczny za jakikolwiek link.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Bodek napisał(a):
czy są one zasilane pneumatycznie, czy elektrycznie
A jak miałaby być zasilana syrena elektrycznie? Elektryczny to chyba może być klakson, ale syrena to chyba zawsze jest pneumatyczna, ewentualnie kiedyś na parę (ale to już gwizdek bardziej). Myślę, że Amerykanie nie wymyślili w tej kwestii niczego innego, tylko również stosują syreny pneumatyczne.

Przebudowywane w Polsce lokomotywy serii M62 na EM62, wyposażane są w podzespoły lokomotyw amerykańskich. Nie wiem, czy i syren nie montują na nich zza oceanu, bo mają bardzo donośny i przenikliwy dźwięk. Można to usłyszeć na filmach na YouTube.

A co do producentów syren lokomotyw amerykańskich. Nie wiem, czy ta informacja Ci się nada, ale może będzie to jakiś trop. Otóż na stronie internetowej firmy Esu, tej od dekoderów dźwiękowych, można znależć dział z odgłosami pojazdów amerykańskich. I tam można zauważyć, że jeden typ lokomotywy ma kilka różnych schematów dźwiękowych do wyboru, a różniących się tylko dźwiękiem syreny. Są podane tam nazwy poszczególnych syren, dla ich rozróżnienia. Może ma to jakiś związek z producentem danego typu syreny?

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
350 15 0
CoCu napisał(a):
Może ma to jakiś związek z producentem danego typu syreny?
raczej z operatorem kolejowym. Ostatnio przy programowaniu dekodera do amerykańca miałem do wyboru syreny santa-fe, UP i czegośtam jeszcze

OP
OP
B

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 4 0
Dzięki za podpowiedzi.
Co do syren elektrycznych, to np. Kolzłom, czyli SA109 ma właśnie taką.
Przypuszczam że dźwięk jest tam generowany i wzmacniany przez elektronikę, ale nie znam się na tym, więc to tylko przypuszczenie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0