• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Symbole i oznaczenia ZNTK

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
928 6 0
Witam,

Na wstępie pozwolę sobie zacytować fragment krytyki Pana K. Koja odnośnie modelu węglarki "Klagenfurt" firmy Roco.
Przydział wagonu tego typu do ZNTK Stargard we wczesnych latach 60 jest co najmniej wątpliwy, ponieważ węglarki niemieckiej budowy wojennej "Klagenfurt", a także "Villach" i "Linz", przydzielone były wówczas przede wszystkim do ZNTK Bydgoszcz. Oczywiście, wagon przydzielony do ZNTK Bydgoszcz mógł przejść naprawę okresową w innym ZNTK, a nawet w WGW (co zdarzało się bardzo często), jednak na ostoi wagonu powinno znaleźć się oznaczenie cyfrowe macierzystych ZNTK (w tym przypadku "4" zamiast "6"), a na ścianach czołowych odpowiednia nazwa zakładów macierzystych (w tym przypadku ZNTK Bydgoszcz, zamiast ZNTK Stargard).
To skłonilo mnie do zastanowienia się nad oznaczeniem cyfrowym macierzystych ZNTK. Oto wynik:

- ZNTK Pruszków - 1
- ZNTK Gliwice - 2
- ZNTK Ostrów Wielkopolski - 3
- ZNTK Bydgoszcz - 4
- ZNTK Gdańsk - 5
- ZNTK Stargard Szczeciński - 6
- ZNTK Ostróda - 7
- ZNTK Łapy - 8

Proszę o zweryfikowanie, ponieważ nie jestem ekspertem w tej dziedzinie.

Dziękuję i pozdrawiam.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.239 30 1
To skłonilo mnie do zastanowienia się nad oznaczeniem cyfrowym macierzystych ZNTK. Oto wynik:

- ZNTK Pruszków - 1
- ZNTK Gliwice - 2
- ZNTK Ostrów Wielkopolski - 3
- ZNTK Bydgoszcz - 4
- ZNTK Gdańsk - 5
- ZNTK Stargard Szczeciński - 6
- ZNTK Ostróda - 7
- ZNTK Łapy - 8

Proszę o zweryfikowanie, ponieważ nie jestem ekspertem w tej dziedzinie.
Też jak kol. @Waskotorowiec nie uważam się za znawcę tematu, ale kiedyś zapisałem sobie (gdzieś podane) takie oznaczenia dla poszczególnych ZNTK:

Nazwa zakładu Symbol cyfrowy Symbole literowy

ZNTK Pruszków 1 Pr
ZNTK Bydgoszcz 2 By
ZNTK Gdańsk 3 Gd
ZNTK Gdańsk, Oddz. Słupsk 3 Gds
ZNTK Łapy 4 Ła
ZNTK Gliwice 5 Gl
ZNTK Gliwice, Oddz. Sędziszów 5 Gls
ZNTK Stargard 6 St
ZNTK Ostróda 7 Oa
ZNTK Ostrów Wielkopolski 8 Ow

Już na przykładzie samej Bydgoszczy widzę rozbieżność :oops:. Może jednak ktoś to zweryfikuje i będzie wiadomo jak ma być (n)?

Pozdrawiam serdecznie

OP
OP
Waskotorowiec

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
928 6 0
Dziękuję Kol. Zbigniewowi. Już myślałem, że mój wpis pozostanie bez odpowiedzi. Akurat co do Bydgoszczy (4) byłem pewien, że się zgadza. Co również potwierdza wypowiedź Kolegi Koja. Liczę, że jeszcze ktoś bedzie w stanie zweryfikować zamieszczone wyżej dane.

Pozdrawiam Andrzej

gemol

Aktywny użytkownik
Reakcje
139 13 0
Też jak kol. @Waskotorowiec nie uważam się za znawcę tematu, ale kiedyś zapisałem sobie (gdzieś podane) takie oznaczenia dla poszczególnych ZNTK:

Nazwa zakładu Symbol cyfrowy Symbole literowy

ZNTK Pruszków 1 Pr
ZNTK Bydgoszcz 2 By
ZNTK Gdańsk 3 Gd
ZNTK Gdańsk, Oddz. Słupsk 3 Gds
ZNTK Łapy 4 Ła
ZNTK Gliwice 5 Gl
ZNTK Gliwice, Oddz. Sędziszów 5 Gls
ZNTK Stargard 6 St
ZNTK Ostróda 7 Oa
ZNTK Ostrów Wielkopolski 8 Ow
Prawdopodobnie na przestrzeni lat zmieniało się numerowanie ZNTK. Wg "Numeracji" z 1975 r., wyd. DOKP Poznań, Słupsk miał nr 11, Sędziszów - 12, Ostrów Wlkp - 9, Oleśnica - 8, Wrocław/Oława - 10.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 3
Tabor 10
Tabor 1
Tabor 10