• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sygnaly - Rysunek Techniczny

marek25

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam
Na dolaczonym rysunku widnieja sygnaly przedstawione wedlug norm rysunku technicznego.
Niestety nie znam tematu i nie mam pojecia do jakich sygnalow, czy tez grup sygnalow owe schematyczne przedstawienia sie odnosza. Szczegolnie interesowalo by mnie jakie sygnaly ksztatowe bylyby ich odnosnikiem.

Dziekuje za pomoc

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Podaję kolory świateł dla 1:
zielone, brak, czerwone, pomarańczowe, białe (migające)
dla 5:
niebieskie, białe.
1 i 2 to semafor, 3 - powtarzacz (chyba), 4 - tarcza zaporowa, 5 - tarcza manewrowa, 6 - sygnał zastępczy.

P

Paweł Piotr

Gość
1. Semafor pięciokomorowy, druga od góry komora świetlna nieczynna, komora światła białego może świecić światłem ciągłym i migającym. Semafor ten może podawać następujące sygnały: S1, S2, S5, S10, Sz, Ms2. Takie sygnały zwykle podają semafory wyjazdowe i drogowskazowe.
2. Semafor pięciokomorowy, wszystkie komory świetlne czynne, komora światła białego świeci wyłącznie światłem migowym. Na semaforze tym można podać następujące sygnały: S1, S2, S5, S10, S13 i Sz. Sygnały takie zwykle podają semafory wjazdowe.
3. Sygnalizator powtarzający. Środkowa komora nieczynna, górna komora światła pomarańczowego może świecić światłem ciągłym i migowym. Sygnalizator ten podaje dwa sygnały: Sp1 i Sp4 (takie sygnalizatory powtarzające są na stacji Kraków Główny).
4. Jest to semafor zaporowy (w obecnych przepisach nie ma tarczy zaporowej świetlnej). Dolna komora światła białego może świecić światłem ciągłym i migowym. Może podawać trzy sygnały: S1, Ms2 i Sz.
5. Tarcza manewrowa.
6. Sygnalizator sygnału zastępczego. Komora światła białego świeci tylko światłem migowym.
Pogrubiony symbol komory świetlnej oznacza, że ta komora się świeci (w ten sposób oznacza się na schematach stan zasadniczy sygnalizatorów).
Kształtowym odnośnikiem semaforów 1 i 2 byłby semafor dwuramienny – w zależności od wyświetlanych sygnałów – byłby to semafor z ramionami sprzężonymi lub rozprzężonymi.
Kształtowym odnośnikiem semafora 4 byłaby kształtowa tarcza zaporowa.
Dla tarczy manewrowej (5) odnośnikiem kształtowym jest kształtowa tarcza manewrowa.
Sygnalizator powtarzający i sygnalizator sygnału zastępczego nie mają odnośników kształtowych.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.365 544 30
Tytułem uzupełnienia: symbole kolorów świateł na takich rysunkach: kreska pozioma - czerwony, ukośna - pomarańczowy, pionowa - zielony, ukośny krzyż - niebieski, pusty okrąg - białe. Wystające "wąsy": dwa - światło może być ciągłe lub migowe, cztery - światło tylko migowe.
W ten sposób można narysować dowolny sygnalizator kształtowy. O dodatkowych symbolach wskaźników i pasów świetlnych na masztach sygnalizatorów może innym razem.