• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sygnał zastępczy w DCC

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Mam takie pytanie:
Czy można wysterować z dekodera DCC sygnał pulsujący i dobrać częstotliwość tak co by odpowiadał częstotliwość sygnału zastępczego.?
Jeżeli tak to, które CV za to odpowiada lub, które ustawienia w programie.?
A może trzeba zrobić jakiś układ przerywający?

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Jeśli dekoder posiada taką funkcjonalność, to można (konfiguracja zależy tylko i wyłącznie od dekodera, więc nie ma uniwersalnej odpowiedzi). Jeśli dekoder nie wspiera takiego rozwiązania, to niestety potrzebny będzie dodatkowy układ zewnętrzny.

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Dzięki za odpowiedź. wygląda że chyba będzie łatwiej zrobić układ przerywający.
Przeglądając internet znalazłem wiele schematów, ale żaden nie działa prawidłowo.
Jedni mówią, że dużo zależy od jakości tranzystora inni od jego rodzaju itp. :?

Z moich obserwacji wynika że, sygnał zastępczy pulsuje ok. 2 imp./sek. :idea:
Może ktoś ma taki gotowy układ przerywający, lub inne rozwiązanie które, działa na makiecie. ;)

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Wielkie dzięki za propozycje. :)
A_Tox czy w układzie, który zaproponowałeś można regulować częstotliwość błysków poprzez dobór odpowiednich rezystorów z zakresu 220R do 470R?.
Czy to jest stały układ?

Układ zaproponowany przez WM-MODEL'a wygląda na bardziej zaawansowany i widzę,
że są potencjometry do regulacji (częstotliwości :?: ).

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Zrobiłem oba układy i działa tak jak trzeba tylko ten prostszy. Częstotliwość jest bardzo zbliżona do oryginału, choć mógłby troszkę szybciej.
Ten drugi na tranzystorach działa tak jak inne tego typu układy dostępne w sieci.
Przełącza raz albo w ogóle. U mnie przełącza 1,5 raza później staje. :?: :!:
Działa natomiast regulacja częstotliwości i siła błysku.
Kupiłem tranzystory takie jak na schemacie. Więc chyba zależy to od jakości tranzystorów. :?:
Pozostanę na razie przy prostszym układzie.
Jeszcze raz dzięki. ;)

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Zrobiłem zgodnie z zaleceniem i działa. Pełen zakres częstotliwości i siły pulsowania. :D
A mówią że niemieckie rzeczy są najlepsze. :D
Ale Polak ma główkę do kombinowania.
Dzięki ;)

Reakcje
0 0 0
No ja taki przerywacz robię przez układ
http://jabel.com.pl/?,ww,128,,

Jest to układ prosty, tani i niezawodny.Od dawna go stosuje w rozwiązaniach gdzie potrzebne mi jest światło migowe. Częstotliwość pulsowania ustawia się potencjometrem.

Tak też zrobiłem u siebie sygnały zastępcze. Kilka semaforów semaforów z jednego przerywacza.

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Widzę ożywienie w wątku, więc coś dorzucę.
Układ ze strony http://atw.huebsch.at/elektronik/blinklicht.htm u mnie nie działa do końca dobrze. Po dokonanych poprawkach w prototypie i odtrąbionego przeze mnie sukcesu nie jestem w stanie powielić układów mimo kilku prób. Nie wiem czemu prototyp działa a produkcja seryjna nie wyszła. Nie mogę doszukać się błędu.
Natomiast układ zaproponowany przez kolegę maciektsz działa dobrze i da się kopiować, zrobiłem 4szt.
Pozwoliłem sobie na "drobne" korekty w schemacie bo niektórych części nie miałem, a niektóre występowały w podobnym układzie który nie wyszedł.
I tak.
R2-33k bo potencjometr 100k nie dawał żądanej częstotliwości można dać większy potencjometr np:1M a rezystor zostawić taki jak jest.
R3- 2,2k bo grzał się scalak i tranzystor.
C1 -10u
T1- BC639 do dwóch diod wystarczy.
Trochę się bawiłem i dla efektu pulsowania dałem kondensator z rezystorem przed rezystor na płytce podłączeniowej semafora.- propozycja w schemacie poniżej, u mnie działa dioda gaśnie wolniej. Na samym kondensatorze też działa, ale chyba trzeba dać rezystor dla ochrony tranzystora.
Oto fotki:

Załączniki

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Aby zapalanie i wygaszanie było płynne można zbudować generator przebiegu trapezowego na wzmacniaczach operacyjnych (gen. trójkąt i obciąć wierzchołki).

W rozwiązaniu z NE555 można zrobić tak:
na wyjściu NE555 obwód RC i na tranzystor MOS lub z szeregowym rezystorem na bipolarny. Zaletą w stosunku do rozwiązania z kondensatorem "za tranzystorem" jest mniejsza pojemność kondensatora (co za tym idzie nie musi się zaformować po długim nieużywaniu makiety) i brak zalezności czasu rozświetlania/wygaszania od wartości obciażenia.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.745 15 0
Kiedyś, przy jakiejś okazji ;) eksperymentowałem z takim układzikiem do płynniejszego zapalania i gaszenia diodek:

W zasadzie nawet działało :D

Załączniki