• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Superkondensator jako UPS

Mikun

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Czy ktoś z kolegów probował sił z superkondensatorem np 5,5V 100mF x4szt w szeregu? To są pastylki 12-13mm średnicy i 5mm wysokości. Chciałem je dać jako eliminator mrugania do wagonów. W porównaniu z elektrolitami np 470uF czy 1000uF, to mega duża pojemność.
Doczytałem, że do zacisków superkondensatorów trzeba dać rezystory np 50k, żeby wyrównywały napiecie oraz rezystor w szeregu 16om, żeby ograniczał duży prąd ładowania po postawieniu wagonu na zasilane tory.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
457 8 0
Może to coś pomoże
UPS-Goldcap.jpg
W tym przypadku zastosowane są kondensatory na 2,7V lub 2,8V.
W przypadku kondensatorów na napięcie 5,5V, wystarczą 3 sztuki.
Na rysunku brakuje rezystora i diody, które są podłączone jak do zwykłego kondensatora.

OP
OP
Mikun

Mikun

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Dziękuję za podpowiedź. Na koniec chciałem jeszcze zapytać czy dajesz jakiś rezystor 16-20Ω 1-2W jako ogranicznik prądu, żeby superkondensatory ładując się nie powodowały chwilowego zwarcia lub obciążenia dekodera? Przy 1000uF można go pominąć ale 33000uF (tyle mi wychodzi z podłączenia 3 szt 0,1F) to już sporo.