• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SU45 Pomoc podwozie

A

Anonymous

Gość
Czego byście nie kupili to itak nic nie ma odpowiedniej średnicy kół, bo to co jest(pomijając brak szprych w kołach)ma średnicę 1000-1050 w oryginale, a tu potrzeba 1100 więc w modelu będzie brakowało ok 1mm na srednicy koła, mało czy dużo???
Jak dla mnie O WIELE ZA DUŻO bedzie brakowało!!
Nie znam modelu lub wytwórcy który miał by koła odpowiednie do SU45/46, SM/SP42, więc z tego własnie powodu u mnie te projekty upadły choć mam opracowane blachy i technologię na te modele.
Ale za to są inne pojazdy i lokomotywy do ktorych są koła..... 8)

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Darek W napisał(a):
Czego byście nie kupili to itak nic nie ma odpowiedniej średnicy kół, bo to co jest(pomijając brak szprych w kołach)ma średnicę 1000-1050 w oryginale, a tu potrzeba 1100 więc w modelu będzie brakowało ok 1mm na srednicy koła, mało czy dużo???
Jak dla mnie O WIELE ZA DUŻO bedzie brakowało!!
Nie znam modelu lub wytwórcy który miał by koła odpowiednie do SU45/46, SM/SP42, więc z tego własnie powodu u mnie te projekty upadły choć mam opracowane blachy i technologię na te modele.
Ale za to są inne pojazdy i lokomotywy do ktorych są koła..... 8)
Oj Panie Darku.Czyżby nie było kół? Roco ma takie dokładnie jak trzeba. Te od BR120 mają dokładnie 12,6mm a 1100mm:87=12,64.......mm.Co prawda nie mają szprych za to można je dokleić z fototrawki lub coś w tym typie.Zresztą te koła ledwie co widać zza wózków i na makiecie i tak tego nie widać.

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.630 3 0
Jak komuś bardzo zależy na szprychach, to można wziąć parowozowe koła o średnicy 1100 mm w oryginale. Zza wózków będą wyglądać lepiej niż pełne.

A

Anonymous

Gość
tomek 05 napisał(a):
Oj Panie Darku.Czyżby nie było kół? Roco ma takie dokładnie jak trzeba. Te od BR120 mają dokładnie 12,6mm a 1100mm:87=12,64.......mm.Co prawda nie mają szprych za to można je dokleić z fototrawki lub coś w tym typie.Zresztą te koła ledwie co widać zza wózków i na makiecie i tak tego nie widać.
Tak, BR120 rokoko ma przewymiarowane koła w takim wypadku, ale to może na plus dla chcących zastosować podwozie od tej lokomotywy(wózki ewentualnie po przeróbkach), cena tego modelu jako dawcy napędu niestety dyskwalifikuje takie rozwiązanie(brałem to pod uwagę).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 52
Tabor 77
Tabor 5
Tabor 53