• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stukotanie kół, jak uzyskać dobry dźwięk jaka kolejka??

Torki

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
Jestem początkujący i próbowałem znaleźć odpowiedź na moje pytanie w temacie,ale mi się nie udało:(
Słyszałem na filmikach stukotanie kół wagonów na makiecie i zastanawia mnie to czy to zależy od torów czy trzeba coś przerobić?? Sorry, że zacząłem nowy temat, ale jak nie wpisałem w szukaj tak nic nie znalazłem:(
Tak samo zastanawiają mnie sprzęgi, które lepsze bo ja posiadam starą kolejkę z 69 ze sprzęgami PIKO i bywa, że wagony odczepiają się podczas jazdy, wiem że torowisko powinno być równe, ale nie robię jakichś nagłych załamań torów bo od tego się na pewno rozczepią:) Na razie jestem w trakcie wykończenia dioramy, w przyszłości jest plan makiety:) Na razie chcę się trochę nauczyć coś więcej o tym hobby:)

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Tabor będzie stukać jeżeli zastosujesz tory z połączeniami, a nie typu flex czyli długie odcinki bez przerw. Jeśli chcesz uzyskać stukotanie przy zastosowaniu torów typu flex to można do jednego wagonu w każdym składzie zamontować odpowiedni dekoder dźwiękowy z wgranym odgłosem stukania. Być może właśnie to widziałeś na filmikach na Yuotube.
W starych wagonach może być trudno wymienić sprzęgi na nowe. Proponuje dobrać wagony tak, by w sąsiednich sprzęgi były na tej samej wysokości i ewentualnie lekko dogiąć aby się nie rozłączały. Da się zrobić. Też mam trochę starego taboru z czasów dzieciństwa i sprzęgi trzymają jak trzeba.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.223 66 5
Witaj na forum! :)
Stukot kół wynika z przejeżdżania pociągu po łączeniach szyn. Gdzieniegdzie te łączenia mają mniejsze lub większe szczeliny/odstępy między sobą i stąd ten stukot. Na makiecie musisz zwrócić uwagę na to, by tory były ze sobą jak najlepiej złączone (chodzi o przewodzenie prądu), a stukot i tak uzyskasz. Nie ma znaczenia, jakie tory (najlepiej nowe ;) ).
A jeśli chodzi o sprzęgi, to możesz znaleźć to na forum - było czetepierdzieści pierdyliardów razy ;)
Pokaż dioramkę :)

Ooo, Boruch mnię uprzedziwszy :) Ale się uzupełniamy :)

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
371 17 0
Najprostszą metoda na uzyskanie efektu stukania kół jest ponacinanie główek szyn co ileśtam centymetrów. Żeby efekt był zadowalający, nacięcia powinny mieć szerokość około 1-2 mm. Oczywiście nie przecina się szyny do końca. Jeżeli wagony Ci sie same rozczepiają, to jedyne sensowne uzasadnienie tego faktu to niestarannie ułożone lub powyginane tory.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.697 112 11
Witamy na forum:) jesli chodzi o fajne stukotanie to nie ma jak stare PIKO z wymienionymi kolami na nowe metalowe. Maznice w Piko sa plastykowe ale w srodku sa blaszane, na dodatek w srodku wagonow sa metalowe plaskowniki przymocowane do podwozia(ramy) blaszanymi uszkami. Jesli Wymienisz oryginalne kola na jakies dobre metalowe to stukot bedzie znakomity. Polecam poeksperymentowac;) Ze sprzegami to tak jak napisali inni koledzy.