• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Strychowo :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.790 615 30
podłączenie tarcz manewrowych dobrze kombinuję?
Nie wiem, to zależy od konstrukcji sygnalizatora (LED, żarówki, napięcie zasilające itp.) i parametrów zasilacza. Ale ogólna uwaga: przy takim podłączeniu możliwe jest zarówno włączenie obu świateł na raz, jak i wyłączenie obu. Lepiej zastosować łącznik przełączający:

przełącznik.jpg

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
946 48 0
Sterowanie semaforami też masz w analogu? Jeśli tak to jak masz to wykonane by sterować semaforem 5-komorowym?
Tak, sterowanie semaforami mam wykonane analogowo za pomocą przełączników (przełączniki 6-pinowe, czyli 2x ON-ON do jazdy przelotowej przez stację [S2, S12] i do jazdy z zatrzymaniem na stacji [S5, S13] oraz dodatkowy do sygnału zastępczego[Sz]) i przekaźników uzależniających obraz na semaforze od ułożenia drogi zwrotnicowej. Mogę też podawać S4 i S10 ale nie ma to sensu w moim układzie torowym. Jak znajdę schemat mojego rozwiązania to Ci załączę, ale najwcześniej jutro.

Pozdrawiam,

Ostatnio edytowane:

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.212 10 0
Nie no już podmieniony, i podmianka działa bez zarzutu.

PIękny jest Twój pulpit! Naprawdę wygląda bardzo profesjonalnie, u mnie musi być trochę "rzeczywiste" odwzorowanie torów, by 6 latek to załapał.
Sterowanie semaforami też masz w analogu? Jeśli tak to jak masz to wykonane by sterować semaforem 5-komorowym? Ja myślę by wykonać to za pomocą przycisku sekwencyjnego, ale nie wiem czy to jest dobra droga.

Teraz dalsza część pytań :)

@Andrzej Harassek podłączenie tarcz manewrowych dobrze kombinuję?

Zobacz załącznik 1154614
Tarcze manewrowe możesz podłączyć pod napędy, wtedy w zależności od ułożenia iglicy będziesz miał podany właściwy sygnał

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.790 615 30
Tarcze manewrowe możesz podłączyć pod napędy, wtedy w zależności od ułożenia iglicy będziesz miał podany właściwy sygnał
Tylko że to nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Tm powinny wskazywać sygnał zabraniający jazdy praktycznie cały czas, niezależnie od położenia zwrotnic. Sygnał zezwalający podaje się tylko wtedy, kiedy ma jechać manewr i są spełnione warunki takiej jazdy. Oczywiście właściwe położenie zwrotnic (zwykle nie tylko jednej) jest jednym z warunków, ale nie jedynym.