• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterownik DCC makiety kolejowej - problem z uruchomieniem.

jaros1988

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Poskładałem sobie układ z AVT5211: http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT5211.pdf
Sterownik działa mogę do menu wchodzić ustawiać prędkości widać że sygnał wychodzi bo diody mrugają tylko nie mam sygnału DCC na wyjściu boostera wychodzącego prosto na tory. Wszystko według mnie jest ok. aż do transoptora później tak jakby się sygnał tracił. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś to może składał i czy mu to działa?

klima1

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Re: Sterownik DCC makiety kolejowej - problem z uruchomienie

Nie składałem tego układu, ale sprawdź, czy na wejściu enable układu L6203 jest odpowiedni stan logiczny. W sensie wysoki - dioda D2 powinna świecić. Zasilanie całości jest prawidłowe?

OP
OP
J

jaros1988

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Stan jest niski dioda nie świeci jak by świeciła to bym nie zakładał tego tematu. zasilanie musi być dobre ponieważ sprawdzałam napięci ana układach i nie których elementach. Może jest iny powód że ten układ nie działa.

Z góry dziękuje i pozdrawiam

klima1

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

jaros1988 napisał(a):
Stan jest niski dioda nie świeci jak by świeciła to bym nie zakładał tego tematu.
Wróżka ma akurat wolne, sory.
Dioda D2 nie świeci, więc układ L6203 jest wyłączony - nie masz szans mieć sygnału na torach. Jakim sprzętem pomiarowym dysponujesz? Bo wygląda na to, że sygnał ci się gubi gdzieś między U3A a U3D. Skąd wiesz, że "do transoptora jest dobrze"?

jaros1988 napisał(a):
zasilanie musi być dobre ponieważ sprawdzałam napięci ana układach i nie których elementach.
Nic nie "musi".

Posprawdzaj połączenia, może coś jest niedolutowane.

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0

Sprawdź czy na wejściu i wyjściu U3A masz przebieg prostokatny. Jak nie masz sondy logicznej ani oscyloskopu to sprawdź miernikiem czy masz tak około 2,5V, a nie blisko o lub 5V.
Napisz jakie otrzymałeś wyniki.

Czy układ u3A jest na pewno wykonany w technologii C-MOS (np HC, HCT, AC, ATC), a nie przypadkiem LS?