• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie

Chrups

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dużo czytałem na forum i nie znalazłem takiego tematu. Jeżeli takowy gdzieś jest, to proszę o odesłanie mnie do niego. Moje pytanie brzmi: czym różni się sterowanie cyfrowe od analogowego? Które jest w ogóle lepsze i łatwiejsze? Proszę o poważne odpowiedzi :)

OP
OP
C

Chrups

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki, ale ja jestem bardziej zainteresowany sterowaniem analogowym. I głównie chodzi mi o podłączenie, bo jak kierować to już czytałem. Czy to jest tak, że do jakiegoś jednego, ,,głównego" toru podłącza się zasilacz, czy trzeba podłączyć do każdego toru osobno kable? Jak jest przy zakupie kolejnego zestawu i np. kolejnej lokomotywy? I czy złączenia torów trzeba jakoś zabezpieczać? Czytałem o izolacji, ale nie wiem dokładnie, o co w tym chodzi.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Podłączasz tylko 2 kable! Dodajesz prądu na manipulatorze to lokomotywa jedzie szybciej. A jak nie jedzie bo np masz za dużo torów to wtedy dzielisz na pól i dwa razy podłączasz prąd. Proste? Ile chcesz mieć lokomotyw? Pytam o ilość jaka ma być w jednej chwili na makiecie. Jak tylko jedna to ok, ale jak masz zamiar używać więcej niż jedną lokomotywę to daruj sobie analog i inwestuj od razu w DCC.

Azrael

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jednak musisz dużo poczytać. Kolega Marcin wstawił Ci wyżej link. Atakuj i czytaj, czytaj, czytaj... Ale w międzyczasie wyłącz telewizor z kreskówkami i skup się.

OP
OP
C

Chrups

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ale w tamtym temacie nic nie ma. A podane linki są nieważne i wyskakuje błąd. Chodzi mi o to, czy jak się ma np. 2 lokomotywy to trzeba podczepiać więcej kabelków, kupować drugi analog itd.?
Jeżeli chodzi o sterowanie cyfrowe: czy możliwe jest sterowanie kilkoma lokomotywami i wszystkimi światełkami nie za pomocą komputera, tylko za pomocą tego bezprzewodowego pilota? Czy trzeba podłączać jakieś kable? I czy idzie to w ogóle ogarnąć?

OP
OP
C

Chrups

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ten temat działa, chodzi mi o linki podane w nim. Wobec tego mam pytanie. Dużo ostatnio czytałem i wiem już, dlaczego inwestować w DCC. Jednak nie chcę kupować zestawu, gdy potem ma się okazać, że nawet nie potrafię tego uruchomić. Podobno, żeby czymkolwiek kierować, trzeba to najpierw zaprogramować, a każda zwrotnica, lokomotywa itd. ma swój niepowtarzalny kod. Domyślam się, że trzeba to zakodować za pomocą tego pilota, ale jak? Czy mógłby mi to ktoś mniej więcej wytłumaczyć? I czy w każdej firmie programuje się to podobnie?

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Generalnie samego systemu DCC nie musisz programować - jeśli nawet to podstawowe rzeczy które są bardzo dobrze opisane w instukcji ( po polsku !!! )
Co do dekoderów to zawsze możesz poprosić sprzedawcę o wstępne zaprogramowanie - ale myślę ,że to nie będzie konieczne.
Naprawdę jest to banalnie proste - uwież .
Nic się nie przejmuj - będzie dobrze.
Jak będą jakieś wątpliwości zawsze możesz zapytać.

OP
OP
C

Chrups

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Hmm, czyli chodzi o to, że trzeba nacisnąć jednocześnie przycisk MENU oraz jakiś inny funkcyjny. Ale jaki to? Czy po przyciśnięciu tych dwóch przycisków wpisujemy dowolną liczbę, która będzie określała minimalną oraz maksymalną prędkość itd.? I nie dowiedziałem się, jak zaprogramować lokomotywę, bo to jest jakoś niezrozumiale dla mnie wytłumaczone :( Trzeba kupić osobno odpowiedni dekoder, a następnie zamontować go przy lokomotywie, ale jak? W jakimś zestawie Roco natknąłem się na lokomotywę z nazwą Re 482. Rozumiem, że taką nazwę trzeba jej nadać w dekoderze, tak?

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
To o czym napisałeś to jest tzw. szybkie programowanie - możesz tym sposobem ustawić tylko podstawowe CV ( 1-5 oraz 8 )
Kupujesz dekoder i podstawową żeczą jaką musisz zrobić to nadać mu adres.
Nie mylić z nazwą lokomotywy -tam możesz wpisać cokolwiek.

Tak jak napisał Gbbsoft - zrób zakup i pobaw się tym - sam się przekonasz że to bardzo proste

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Wygląda tak mniej więcej tak- kładziesz lokomotywę z zestawu, kręcisz gałką i jedzie :D Jak nie jedzie to naciskasz na pilocie Multimaus- "menu" i "3". Jak pojawi się jakaś liczba to zmieniasz ją na numer 3 i gotowe :D Podstawowe DCC jest łatwe. Nie musisz używać wszystkich opcji z Multimausa. Światła włączasz jednym przyciskiem. Zmieniasz lokomotywy jednym przyciskiem. Programujesz dwoma przyciskami.

OP
OP
C

Chrups

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam jeszcze trzy pytania:

1. Co to jest tor wyprzęgający i do czego on służy?
2. Wiem, że przy większych makietach ze sterowaniem cyfrowym ważne jest przeprowadzenie pod torami makiety kabelków. Ja zabieram się raczej za niedużą, ale żebym wiedział na przyszłość: gdzie to trzeba dokładnie podłączyć i po co?
3. Jeżeli np. chcę zamontować na makiecie 2 lampy, które mają świecić, to jak to zrobić i do czego to podłączyć?