• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Sterowanie]

Reakcje
0 0 0
wiem wiem, instrukcja. czytalem i dalej nic wiec postanowilem zapytac tutaj. otoz musze zaprogramowac lokomotywe na 1/14 . robie wszystko jak w instrukcji a ona dalej stoi ;/ zero . prrosze o pomoc!

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
a jeszcze wyczytałem w instrukcji, że "Myszka Multimaus nie potrafi odczytać CV, gdy jest używana wraz ze wzmacniaczem Roco 10764 ......" no a ja taki mam :/ powiedzcie jak to 1/14 zrobic. loko posiada dekoder dzwieku i swiatla :(

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wzmacniacz nie ma chyba raczej nic do rzeczy.Ona bez specjalistycznego wyposażenia nie odczyta CV.
Najłatwiej zamiast łazic po opcjach korzystać ze skrótów klawiszowych
Klawisz Menu wcisnięty razem z klawiszem 1 odpowiada za zmiane adresu.
Naciskacz Menu i 1.Pojawi się okienko,prawdopodobnie z cyfrą 3(adres domyślny).
Dajesz numer jaki ty chcesz.Zatwierdzasz i już.

UWAGA-nie wystarczy nadać numer samej lokomotywie.Musisz jeszcze w bibliotece lokomotyw w Multimaus nadać jej numer i to KONIECZNIE taki sam.Jak dekoder będzie miał np. numer 14 a w myszce będzie np.4 to ci nie będzie jeździć.
Oba muszą mieć albo 14 albo 4 i wtedy będzie działać.
Bo tak naprawdę nadając myszce numer musisz nadac dwa numery,pierwszy numer to CV,czyli numer dekodera lokomotywy,a drugi-taki sam to numer pod jakim ona jest przydzielona do myszki.

Myszka Roco może wiele,o wiele więcej niż Piko,ale ma tę wadę,że pokazuje domyślne wartości.Dlatego dobrze jest sobie gdzieś zapisać co gdzie wpisujesz,żeby potem nie musieć zgadywać.Zdaje się ,że odczyt może zrobić sterowanie firmy Lenz,ale to już wyższa półka niż Roco,a co dopiero Piko.

Reakcje
0 0 0
tzn. powiem tak, jak programuje szybko to miga przez chwile CV 1 i potem jak pojawia sie bodajże V to zmieniam na 14. potem jak tworze nową lokomotywe rowniez daje 1/14 i OK. i nic :/ moze cos omijam jakas wazne rzecz ale nic kompletnie nie jedzie. jak dotkne palcem szyne to jest dzwiek pradu ale loko stoi jak słup

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Mazinho. Jeżeli programujesz dekoder lokomotywy poprzez CV 1 i później wybierasz liczbę 14 to znaczy, że lokomotywa ma numer 14. CV 1 to jest funkcja zmiany adresu dekodera. Naciśnij CV 1 później wpisz 3, lokomotywa powinna delikatnie się ruszczyć. Później w multimaus tworząc lokomotywę ustaw jako adres 3 i 128 kroków.

Reakcje
0 0 0
Lomotywa posiada fabryczny dekoder jazdy z dźwiękiem trąbki/sygnału, adres 1/14 i tak musi być zaadresowana w myszy,

inaczej nie będzie działać - nie ma mozliwosci przeprogramowania dekodera!!!

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.462 552 30
Sprobujmy trochę uporządkować tę dyskusję, bo na razie to przynajmniej ja nie bardzo wiem, w czym jest problem.

Po pierwsze: co to znaczy "zaprogramować na 1/14"? Czy chodzi o adres? Jeżeli tak, to adres może być od 1 do 99 (pomijam tu tzw. "długie" adresy, powyżej 100). Dekodery są fabrycznie zaprogramowane na adres 3, ale w każdym dekoderze da się ten adres zmienić. Jeżeli wszystkie lokomotywy mają ten sam adres, będą wszystkie reagować na jedną komendę - to przecież nie ma sensu, bo po to jest sterowanie cyfrowe, by można było sterować lokomotywami niezależnie. Do tego każda lokomotywa musi mieć inny adres.

Po drugie, za pomocą multiMAUS można zmieniać wartość dowolnej CV, ale tylko wtedy, gdy sam dekoder na to pozwala. W niektórych dekoderach można ustawiać prawie wszystkie CV, w innych, prostszych, tylko kilka podstawowych, ale zawsze przynajmniej adres (CV 1). Do tego nie trzeba odczytywać rzeczywistej wartości. MultiMAUS wyświetla domyślną a nie rzeczywista wartość, jak już koledzy pisali. Żeby ustawić żądaną wartość, trzeba najpierw w trybie programowania wybrać numer CV, ktorej wartość chce się zmienić (multiMAUS pokaże jej wartość domyślną), a następnie wprowadzić żądaną wartość CV. Wprowadza się wartość liczbową, bez żadnych kresek ułamkowych, czy innych znaków. Dlatego nie rozumiem o co chodzi z tym "1/14". Szczegółowo jest to opisane w instrukcji multiMAUS. Ja z pamięci tego nie podam, sam zawsze korzystam z instrukcji.

Pytanie do kolegi Motorniczego: czy lokomotywa w ogóle reaguje na jakiekolwiek polecenia z multiMAUS? Proponuję najpierw założyć, że dekoder ma adres 3. Należy na multiMAUS w trybie normalnej jazdy, wybrać adres 3 i sprawdzić, czy lokomotywa chce jeździć. Jeśli okaże się, że jeździ, znaczy to, że ma faktycznie adres 3. Tak czy tak, adres można ustawić dowolnie, gdy multiMAUS jest w trybie programowania (nie w trybie jazdy).
Jaro napisał(a):
UWAGA-nie wystarczy nadać numer samej lokomotywie.Musisz jeszcze w bibliotece lokomotyw w Multimaus nadać jej numer i to KONIECZNIE taki sam.Jak dekoder będzie miał np. numer 14 a w myszce będzie np.4 to ci nie będzie jeździć.
Oba muszą mieć albo 14 albo 4 i wtedy będzie działać.
Bo tak naprawdę nadając myszce numer musisz nadac dwa numery,pierwszy numer to CV,czyli numer dekodera lokomotywy,a drugi-taki sam to numer pod jakim ona jest przydzielona do myszki.
Proponuję na początek zapomnieć o bibliotece. Używanie jej wcale nie jest konieczne. Biblioteka jest przydatna, bo umożliwia nadanie nazw lokomotywom, ale to następny krok wtajemniczenia. Na razie załatwmy podstawową sprawę.

Reakcje
0 0 0
Lomotywa posiada fabryczny dekoder jazdy z dźwiękiem trąbki/sygnału, adres 1/14 i tak musi być zaadresowana w myszy,

inaczej nie będzie działać - nie ma mozliwosci przeprogramowania dekodera!!! taka informacje dostalem pzy zakupie lokomotywy.

co do programowania to tak robie ... naciskam Menu +1 przez chwila miga CV 1 a potem pokazuje jakies V - i tam wpisuje powiedzmy 3. i nic dalej nie dziala. nei wazne co wpisze nie idzie. nawet tworzac lokomotyw biblio z 1 / 3 ona tez nie rusza nawet nie drga

Reakcje
0 0 0
Trochę techniki i człowiek się gubi. Podejrzewam że masz jakąś papierową instrukcję do tego poza zapewnieniami sprzedawcy. Jeśli tak, to jakiś skan tego może być pomocny ;)

ps. Nawet na chłopski rozum nie pojmuję co to może być za adres 1/14 :?

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
No i się dobrze skończyło :) Ze swojej strony proponowałbym spróbować jeszcze przestawić ilość kroków na więcej. Spowoduje to, że jazda a przede wszystkim ruszanie będzie płynniejsze. Czyli pierwszy adres bez zmian 1 ale jako step ustawiasz większą ilość. Im więcej tym lepiej. Jak nie jeździ to wracasz to 14.

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
no ok zrobilem. ale powiem wam ze ona jezdzi tylko na tym torze gdzie jets ten klips z kablami jak wjezdza na inne tory to juz slabnie :/ swiatla tez bardziej migocza niz swieca a dzwieku nie ma mimo ze mam wlaczona funkcje 1 i 2 :/ nie ogarniam sorry

Reakcje
0 0 0
Motorniczy Karol napisał(a):
no ok zrobilem. ale powiem wam ze ona jezdzi tylko na tym torze gdzie jets ten klips z kablami jak wjezdza na inne tory to juz slabnie :/ swiatla tez bardziej migocza niz swieca a dzwieku nie ma mimo ze mam wlaczona funkcje 1 i 2 :/ nie ogarniam sorry
Sprawdź czy wszystkie tory masz solidnie ze sobą połączone :idea:

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
mam mam docisniete, nic nie odstaje itp :) loko jedzie i jak jest na minimalnie to swieci ale jak przyspieszam to raz swieci raz nie :) a co do dzwieku to juz nie wiem :D te funkcje sie jakos programuje? bo jestem ciekawy jak ten dzwiek wlaczyc