• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie układem zwrotnic

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.761 2 0
Witam,
przymierzam się do zbudowania makiety na której będzie znajdował się m.in. układ torów przedstawiony w załączniku.
Aktualnie zastanawiam się nad tym czy do sterowania tymi 7 zwrotnicami potrzebuję 7 przełączników czy może
wystarczą 4?
Pytanie sprowadza się do tego: czy ma sens wspólne przełączanie zwrotnic nr 1 i 3 (2 i 4, 5 i 6)?
Takie przełączanie "parami" powoduje ustawianie "ścieżki" i wydaje mi się OK, ale czy faktycznie jest OK?

Z góry dziękuję za pomoc i Wasze opinie na ten temat.

Załączniki

P

Paweł Piotr

Gość
Jest dokładnie tak, jak piszesz. Zwrotnice 1/3, 6/5 i 4/2 są tzw. zwrotnicami sprzężonymi, to znaczy, że albo obydwie równocześnie są w położeniu "+" (na prosto) albo obydwie równocześnie są w położeniu "-" (na krzywo), co jest chyba oczywiste. Do ich sterowania wystarczy jeden przełącznik (przycisk), który będzie powodował ich równoczesne przestawianie. W sumie dla przedstawionego układu wystarczą 4 przełączniki (przyciski).

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.761 2 0
Super - przynajmniej tym razem intuicja pozostaje w zgodzie z praktyką ;)
Dziękuję za rozwianie wątpliwości.

Niestety teraz stanąłem przed kolejnym (dla mnie) trudnym zagadnieniem jakim jest "uzbrojenie" tego fragmentu
torów w sensowny zestaw semaforów. Raczej będą to sygnalizatory świetlne.
Będę Wam bardzo wdzięczny za propozycje rozmieszczenia i rodzaje sygnalizacji pozwalającej zarządzać ruchem na tym fragmencie.
Dodam, że układ zwrotnic sprzężonych R5R6 prowadzi na bocznicę, reszta to fragment linii dwutorowej na której znajduje się
"stacja towarowa", czuli jakieś rampy, magazyny i miejsce do wykonywania prostych manewrów.

Z góry dzięki za pomoc i propozycje.