• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie semaforem świetlnym

cezarybed

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Posiadam centralke Roco Multimaus chciałbym sterować za jej pomocą semaforami świetlnymi np.Kluba ( 4 komorowymi) na makiecie .Zwrotnice chce zrobic w analogu wg. projektu kolegi KKL.
Czy mogę użyć dekodea PIKO 55031 i jak mogę go podlaczyc.Lub ew innego.
Jeśli koledzy mogą służyć pomocą .
Zaznaczam ze jestem początkujący i potrzebuje precyzyjnego opisu.
Wzorcem "metra " jest w tym sposobie opis kolegi KKL na temat "
"Sterowanie napędu zwrotnicy z sygnalizacją położenia"
Dyskusja w 'Elektryka' rozpoczęta przez użytkownika KKL, 1 Lipiec 2010.

Dzięki za odpowiedzi

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.630 36 1
Przepraszam za wpis nie na temat, ale bardzo mi wesoło po przeczytaniu tytułu :). Może chodzi o "senatora świetnego" ;).
Poprawione
Natomiast w temacie nie mogę pomóc, bo moja sygnalizacja jest analogowa. Jeszcze raz przepraszam. :cenzura:

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
372 17 0
Po prostu mało kto obsługuje semafory multimousem. Łatwiej, taniej i zdecydowanie bardziej funkcjonalnie jest to zrobić analogowo albo na elektronice Whosho

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
Używając jednego zestawu MM do sterowania całą makietą w DCC można się pogubić. Ja mam dwie myszy i wtedy idzie to ogarnąć. Trzeba jednak nadmienić, że akcesoriów mam niewiele: 3 napędy i 4 sygnalizatory.

Do sterownia sygnalizatorami Kluby zastosowałem przeznaczone do tego dekodery funkcyjne z AVT; jakoś tam sobie radzą...

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Pytam się, bo chciałem przetestować takie sterowanie do zabawy na podłodze, brak dodatkowych przewodów jest zaletą tego rozwiązania, może przy użyciu drugiej myszy da się opanować cztery rozjazdy.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.642 559 30
Pytam się, bo chciałem przetestować takie sterowanie do zabawy na podłodze, brak dodatkowych przewodów jest zaletą tego rozwiązania, może przy użyciu drugiej myszy da się opanować cztery rozjazdy.
Do zabawy na podłodze faktycznie jest to wygodne. Druga myszka by się przydała, ale zdaje się, że Roco ma też specjalny pulpit do cyfrowego sterowania akcesoriami (a może tylko mi sie wydaje?). Tylko czy nie szkoda na to wszystko forsy?

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Do zabawy na podłodze faktycznie jest to wygodne. Druga myszka by się przydała, ale zdaje się, że Roco ma też specjalny pulpit do cyfrowego sterowania akcesoriami (a może tylko mi sie wydaje?). Tylko czy nie szkoda na to wszystko forsy?
Szkoda :)
Nie wiem czy obecnie klawiatura jest produkowana, na pewno wcześniej była w ofercie Roco, jeśli dobrze pamiętam kosztowała ponad 400zł.
Napęd i dekoder fabryczny to 200zł. Ciągle jednak mnie korci, żeby spróbować choć ze dwa rozjazdy ucyfrowić na próbę, choć rozsądek mówi co innego ;)

Jak nie chcesz mieś przewodów to kup zestaw bezprzewodowy Roco.
Pytanie o sterowanie zadaj raczej w dziale dcc.
Kupiłem, ale to raczej nie ma wpływu na kable na podłodze.
Dział dla początkujących powinien przeżyć moje pytanie ;)
Bardziej obawiam się czy nie zaśmiecam koledze tematu, mam nadzieję, że takie rozważania mogą mu się przydać przy podejmowaniu decyzji o sterowaniu makietą :)

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0