• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie semaforami na makiecie

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
Pytane moje dotyczy sterowania semaforami.
Chodzi o to co ma sterować semaforami czy oddzielne przyciski na pulpicie czy jakieś urządzenia?
Do tej pory robiłem w ten sposób, że to rozjazdy nimi sterowały.
A jak to się robi profesjonalnie?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.451 552 30
To zależy, co się rozumie pod pojęciem "profesjonalnie". Na prawdziwej kolei semafory nastawia się oddzielnie, w mechanicznych urządzeniach sterowania ruchem dźwigniami sygnałowymi, w urządzeniach elektrycznych - przyciskami na pulpicie (mówiąc w uproszczeniu). Możliwość nastawienia sygnału zezwalającego na jazdę na semaforze jest uzależniona od położenia zwrotnic, ale same zwrotnice nie nastawiąją sygnałów. To tak w bardzo wielkim skrócie i uproszczeniu. Mam nadzieję, że choć trochę to pomoże, ale dokładniejsze wyjaśnienie wymagałoby dłuższego wykładu na temat zasad sterowania ruchem kolejowym.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Na podstawie ustawień rozjazdów i "dodatkowych założeń" ustala się maksymalną prędkość na odcinku do nastepnego semafora i na podstawie tego ustala się sygnał, jaki ma być pokazany.

Albo robi się tablicę wszystkich możliwości ustawień rozjazdów i nastepnego semafora i na jej podstawie ustawia się sygnał na semaforze.

Przy prostych układach sygnały na semaforze są bezpośrednio związane z ustawieniami rozjazdu/ów.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
gbbsoft napisał(a):
Na podstawie ustawień rozjazdów i "dodatkowych założeń" ustala się maksymalną prędkość na odcinku do nastepnego semafora i na podstawie tego ustala się sygnał, jaki ma być pokazany.
Dzięki z tymi semforami to tak jak ja robiłem.
A czego potrzeba by wymusić automatyczne dostosowanie prędkości lokomotywy do sygnału na semaforze?

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.504 3 0
Bardzo ciekawy i profesjonalny projekt, choć mnie osobiście jakoś nie kręci (soft) sterowanie myszką ;) wolę raczej prosto i sprzętowo.

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
paziu1000000 napisał(a):
ja mam cyfrę i skorzystałem z deków oferowanych przez korp. AVT.

A jak długo czekałeś na zamówione zestawy/płytki :?:
Ja zamówiłem jakieś 6 miesięcy temu i cisza :!:
Cały czas tłumaczą się ,że nie mają laminatów z trawialni :!:
A zamawiałem różności :?
Jedna wielka lipa :!: :!: :!: :!:

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
laminaty zamawiałem jakiś miesiąc od ich ukazania się i dostałem je jakoś też w jeden miesiąc. Jednakże moje perypetie z AVT miały miejsce jakieś 6 miesięcy temu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 0
DCC 16
DCC 6
DCC 3
DCC 29