• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie oświetleniem bez dekodera...

kzk kolej

Aktywny użytkownik
Reakcje
56 3 0
Witam.
Chciał bym zamontować w wagonach oświetlenie wnętrza na listwach led, ale nie chciał bym się narażać na duże koszty zakupu dekoderów. Czy istnieje jakaś opcja aby można było sterować światłem (włączać i wyłączać) bez dekodera? Ile by kosztowało wykonanie dekodera samemu? I czy jest to skomplikowane?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.107 584 30
Dekoder droższy czy tańszy, fabryczny czy własnej roboty, będzie jednak działał tylko w systemie DCC, potrzebne jest sterowanie cyfrowe. Mam nadzieję, że właśnie o taką sytuację kolegom chodzi, bo kolega kzk kolej o tym nie wspominał. Przy zasilaniu analogowym żaden dekoder nie pomoże.

mareknyc

Aktywny użytkownik
Reakcje
77 8 0
Dekoder droższy czy tańszy, fabryczny czy własnej roboty, będzie jednak działał tylko w systemie DCC, potrzebne jest sterowanie cyfrowe. Mam nadzieję, że właśnie o taką sytuację kolegom chodzi, bo kolega kzk kolej o tym nie wspominał. Przy zasilaniu analogowym żaden dekoder nie pomoże.
Pytanie zadane w dziale DCC to chyba chodzi o sterowanie cyfrowe.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Jeśli dekoder będzie miał aktywny tryb analogowy, to będzie działał. Z reguły większość dekoderów obsługuje analog, a aktywuje się to odpowiednim bitem w CV29.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.107 584 30
Ale nie będzie się dało sterować oświetleniem. Jak napisał kolega Karol, jeżeli dekoder jest ustawiony na pracę w analogu (większość tak ma), to światła będą świeciły, ale nie da się ich włączać i wyłączać. Do tego konieczny jest oprócz dekodera w wagonie system sterowania cyfrowego.

OP
OP
kzk kolej

kzk kolej

Aktywny użytkownik
Reakcje
56 3 0
Tak, tak. Wiem, mam sterowanie cyfrowe, ale czasem jeżdżę sobie na analogu. To że nie ma możliwości sterowania, to wiem.
Poprostu ciekawy byłem czy będą świecić :)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.107 584 30
No to już chyba mamy pełną jasność. Ale pozwolę sobie tu na małą refleksję. Uniknęlibyśmy całej tej niepotrzebnej dyskusji, gdyby kolega kzk kolej w pierwszym wpisie podał, czy chodzi o możliwość sterowania przy analogowym zasilaniu toru, czy z wykorzystaniem DCC. Tak to jest, jak się wrzuci skrótowe stwierdzenie, zmuszające czytających do domysłów o co tak na prawdę autorowi chodziło. I proszę kolegę kzk żeby nie traktował tego komentarza jako napad czy pretensję skierowaną do niego osobiście, lecz jako ogólną uwagę pod adresem wszystkich piszących na forum, a zwłaszcza zadających tu pytania.

A jeśli chodzi o możliwość włączania i wyłączania świateł bez dekodera, to można zamontować mini wyłącznik w wagonie (np. w podwoziu), spotkałem się też z zastosowaniem kontaktronu w wagonie, uruchamianego przez zbliżenie magnesu w odpowiednim miejscu do modelu. Oczywiście, dalej nie można tego robić zdalnie, ale przynajmniej nie trzeba zdejmować wagonu z toru.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.107 584 30
Tu nie ma za co przepraszać, myślę, że jasno sformułowane pytanie przyczyni się do uzyskania konkretnej i przydatnej odpowiedzi z pożytkiem dla pytającego.

MIKI_2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam oświetlenie załączane na magnes w wagonie Piko i nie jak postawie na torach to piszczy a w Multimausie wyświetla się STOP oraz piorun. Ośki są ok. W analogu działało bardzo dobrze. Co może być nie tak jak powinno?

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.107 584 30
Przypuszczam, że światła są zasilane bezpośrednio od kół, bez układu prostowniczego, a w obwodzie jest kondensator podtrzymujący. Taki układ działa tylko przy zasilaniu prądem stałym, przy prądzie zmiennym (a taki jest w DCC) robi się zwarcie - kondensator dla prądu zmiennego jest zwarciem - stąd taka reakcja MM. Żeby oświetlenie działało zarówno w analogu, jak i w cyfrze, układ musi być zasilany przez układ prostowniczy i dopiero za nim można wpiąć kondensator.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Przypuszczam, że światła są zasilane bezpośrednio od kół, bez układu prostowniczego, a w obwodzie jest kondensator podtrzymujący. Taki układ działa tylko przy zasilaniu prądem stałym, przy prądzie zmiennym (a taki jest w DCC) robi się zwarcie - kondensator dla prądu zmiennego jest zwarciem - stąd taka reakcja MM. Żeby oświetlenie działało zarówno w analogu, jak i w cyfrze, układ musi być zasilany przez układ prostowniczy i dopiero za nim można wpiąć kondensator.
Ale gdyby kondensator był podpięty bez prostownika, to po zmianie polaryzacji wyleciał by w powietrze, chyba że zastosowano kondensator unipolarny, ale to rzadkość.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 10
DCC 16
DCC 6
DCC 3
DCC 29