• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie dwoma kolejkami

K

krokodyl

Gość
albo oddzielna trasa dla każdego loka- z dokupionych torów a-gleis...tak żeby tory każdej z pętli się nigdy nie łączyły- jeżeli chcesz zrealizować swój plan z dwoma zasilaczami i klipsami...ale cyfrowe dekodery to lepsza alternatywa...sterowanie cyfrowe oczywiście wybierz rocowskie.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
Tylko, że lokomotywa z zestawu nie posiada gniazda dekodera, chyba że się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.
Kamil! Niech Ci rodzice kupią zestaw startowy DCC firmy Roco. Często są zestawy z dwoma pociągami, a to co masz, prędziutko niech tata wystawi na allegro i będziesz miał na dołożenie do jakby nie było znacznie droższego zestawu.

Phantomiusz

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Oj tam, do każdej lokomotywy można przecież wlutować dekoder. Kwestia chęci i umiejętności. Ale fakt faktem, że cyfrowy zestaw ułatwia poznanie tej sztuki :)

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
Chłopak ma 11 lat więc sobie nie wlutuje. Musi zacząć od rzeczy prostych, żeby się nie zrazić. A nie rozbebeszyć nowego loka, który nigdy więcej nie pojedzie. I to nic, że jest to zabawka.

Phantomiusz

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
No tak nie spojrzałem na wiek. Ja pierwszego loka z ciekawości rozbebeszyłem mając lat 4 ku irytacji ojca chcąc zobaczyć co jest w środku :) Czyli na początek nie pozostaje nic innego jak stworzyć dwa odizolowane elektrycznie owale o różnych łukach torów. Chyba, że faktycznie finanse pozwolą od razu zakupić zestaw cyfrowy.

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
dziękuje, będę musiał naciągnąć tatę na dekoder cyfrowy;)
aha i mam tory zbudowane w scarm tylko nie umiem dodać obrazka bo mam po angieslku:niepewny:
i czy te dekodery są tylko na dwie czy na kilka?

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
To oprócz dekodera naciągnij też na zestaw sterowania, bo nic Ci po dekoderze jak nie będziesz miał go czy sterować. Zasada jest taka: jeden dekoder - jedna lokomotywa. Tylko tak jak Elvis zauważył ten parowóz nie posiada gniazda w które montuje się dekoder..Więc tak na prawdę potrzebne Ci są trzy rzeczy: zestaw do sterowania cyfrowego, lokomotywa z gniazdem i dekoder (lub lokomotywa od razu z dekoderem). Osobiście proponuje póki co bawić się tym analogiem, który posiadasz a z czasem jak Cię to wciągnie na amen to zainwestować w cyfrówkę. Nie od razu Rzym zbudowano.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
A jak się już zdecydujesz, to niech tata się ze mną skontaktuje w sprawie dekoderów. 603453399