• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie DCC

Reakcje
0 0 0
Witam,
mam wielką proźbę, czy mógł by mi prosto i łopatologicznie wytłumaczyć na czym polega sterowanie DCC?? Nie jestem modelarzem poprostu chciałbym dziecku sprawić fajną zabawkę, z góry informuję że wiem z jakimi kosztami to się wiąże ;) .
Z tego co już się zorientowałem wiem że muszę mieć:
-zestaw do sterowania
-lokomotywę z dekoderem lub przystosowaną do jego podłączenia
-dekoder
tyle, że za bardzo nie wiem jak to ma być podłączone, proszę o akieś schematy opisy i ogólne rady.
Planuję 2 składy pociągów i torowisko z 8 zrotnicami.

Załączniki

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
- zrób kółko z torów
- zasilacz z jednej strony do czarnego pudełka, z drugiej do gniazdka
- drugie kabelki z czarnego pudełka do torów
- lokomotywa na tory
- na pilocie wybierasz adres 3 (niestety nie wiem, jak to w Piko zrobić, ale są na forum tacy, co wiedzą i pewnie powiedzą)
- plusikiem (zgaduje) zwiększasz prędkość
i... winno ruszyć...

Jak to już zrobisz i zadziała, to będziemy móc pójść dalej..
:D

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
aż tak ciemny nie jestem nie musicie pisać "czarne pudełko" itp. chodziło mi badziej o konkretniejsze sprawy np. podłączenie zwrotnic i sterowanie nimi, ale i za powyższą informację dziękuje.

A tak poza tom to sorry ale chyba w złym miejscu zamieściłem posta :oops: , jeżeli moderatorowi strrrrasznie tp przeszkadza to niech przeniesie

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
podłączenie zwrotnic i sterowanie nimi, ale i za powyższą informację dziękuje.
Pomógł bym ci, tylko się na zestawach Piko nie znam...

Generalnie zasada jest taka, że używa się dekodera akcesoriów.
Dekoder taki na 2 wejścia i n wyjść.
Do wejść podłącza się (a) zasilanie (b) sygnał DCC (np: z torów)
Do wyjść podłącza się sterowanie rozjazdów.

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
to że akurat wkleiłem zdjęcia PIKO to losowy wybór pasowałomi to że steruje się pilotem, w ROCO chyba ten sterownik jest na przewodzie??
Z tego co już wyczytałem na forum to fachowcy uważają ROCO za leprze, nie jestem fachowcem ani się za bardzo nie znam więc potrzebuje czegoś prostego.

A wracając do dekodera akcesoriów ten ze zdjęcia w opisie napisane jest 2- kanałowy czy znaczy to że może obsługiwać tylko 2 np. zwrotnice??
Napisane równierz było żeby dekoder złapał sygnał z pilota musi go "widzieć" czyli na zdrowy rozum musi być obok makiety??? czy to błędna moja interpretacja i mogę go schować pod makietą??

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Zacznij od poczytania łatwo dostępnych źródeł nt. DCC, np. stron kolegi GBB, do których linki znajdziesz pod każdym jego postem.
Potem pytaj o to, czego tam nie znajdziesz.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
A wracając do dekodera akcesoriów ten ze zdjęcia w opisie napisane jest 2- kanałowy czy znaczy to że może obsługiwać tylko 2 np. zwrotnice??
tak.
Normalnie dekodery są 6, 8 a nawet 16 "kanałowe"...
Napisane równierz było żeby dekoder złapał sygnał z pilota musi go "widzieć" czyli na zdrowy rozum musi być obok makiety??? czy to błędna moja interpretacja i mogę go schować pod makietą??
Pewnie musi być na wierzchu. Może zostaw to Piko w spokoju...

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sądzę,że nie o to biega.To pilot prawdopodobnie musi mieć kontakt z modułem (chyba boostera),a nie z dekoderem.Nie widziałem jeszcze dekodera na podczerwień(i nie zobaczę chyba).
Na upartego możesz kupić coś w tym stylu:
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=17_129_526&products_id=8446
Masz cały komplet i wszystko co potrzebne,sterowanie i dwa składy,tory itp.
Co do Piko to opinie są podzielone.Słyszałem skargi na ich dekodery,na YouTube jeden z uzytkowników skarżył się,że ma dwa loki tego samego typu jeden Piko,drugi Roco i ten pierwszy miewa "utraty napięcia". Dlatego ja wybrałem Roco,i nie żałuję chociaż jest droższe.
mam wielką proźbę, czy mógł by mi prosto i łopatologicznie wytłumaczyć na czym polega sterowanie DCC??
Cyfrowe sterowanie polega na tym,że lokomotywa posiada dekoder z przypisanym do niego adresem i wykonuje polecenia skierowane tylko do niej.Dzięki czemu kilka pociągów moze jeździć po tym samym torze i każdey może robic co innego w tym samym czasie (np.jeden stoi,drugi jedzie). Aby się tak stało musisz mieć lokomotywę z dekoderem i system sterowania cyfrowego np. Piko
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=212_511_861&products_id=3317
lub Roco:
http://www.allegro.pl/item734825748_sterowanie_cyfrowe_multimaus_roco.html#
Możesz dokupywać osobno i klecić a możesz też zakupić tzw.zestaw startowy gdzie wszystko masz już w komplecie (polecam ten drugi sposób).Ja zakupiłem zestaw Intercity 2 wagony i lok BR 218,który mnie kosztował jakies 900 złotych,czy 1000.(trochę czasu temu).Z reguły każdy ma pewną rezerwę i jednym zestawem można sterować w porywach nawet do 4 składów pociągów.U mnie na Multimausie jeździ zestaw osobowy z dekoderem dźwięku i zwrotnicami sterowanymi z pilota i nie odczuwam dyskomfortu.Nie wiem co bedzie póxniej,bo docelowo będa 3 z czego 2 z dźwiekiem i oswietlane wagony+akcesoria,ale powinno pociągnąć.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
A jak rzekł WM - czegoś takiego nikt nie będzie się uczył a tym bardziej wspierał...
Ciężko jest tym powozić lokami - nie wiem nawet czy toto potrafi sterować dekoderami akcesoriów...

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.606 10 0
my tym sterowaniem piwowski sterujemy cała makietę TMM nie narzekam na jakość ale oczywiście z czasem będziemy musieli według mnie zainwestować w Roco ale to na razie nam wystarcza według mię cena jest odpowiednia do jakości

Ps ja osobiście polecam

Reakcje
0 0 0
Z tego co pamiętam, to z tym ma duże problemy...
Na pewno duże,bo zdaje się,że nie potrafi wcale ;)
Z drugiej strony-całkowity amator i tak jedyne co zmienia w ustawieniach to właśnie CV1.(chyba,że ma tylko jednego loka).I programuje akcesoria co też sprowadza sie do przydziału "numeru" do dekodera.Kolega powyżej pisze,że z Piko DigiFern'a sterują makietą i mu wierzę.Inna sprawa czy to wygodne rozwiązanie,bo nawet nie wiesz co wklepałeś(jednak wyswietlacz to dobra rzecz).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 7
DCC 4
DCC 10
DCC 17
DCC 10