• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie cyfrowe Roco

lebiediew

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Parę lat temu kupiłem lokomotywę Roco M62-1688 w skali TT. Kiedyś czytałem, że ma ona wejścia pod dekoder cyfrowy. Teraz tak, mam trochę torowiska, i regulator, może lepsza nazwa będzie potencjometr i nim steruję wszystkimi lokomotywami na raz. Chciałbym się pobawić i oto moje następujące pytania:

1. Widziałem w internecie jakieś cyfrowe regulatory. Czy wystarczy taki kupić i wpiąć w torowisko i zacznie działać? CZy tu jest jakaś większa filozofia? Możecie podać jakiś przykład takiego na początek?
2. Lokomotywa. Chciałbym, jeśli są te gniazda to je wykorzystać. Tutaj przeglądałem internet, ale nie wiem które sterowniki do niej pasują. Czy mogę do niej włożyć sterownik od tego cyfrowego sterowania, i jeszcze sterownik żeby był dźwięk? ale to taki jak w oryginale? To wszystko będzie mieć miejsce w takiej małej lokomotywie? ;d trudny jest montaż? może ktoś kogoś poleci, poda orientacyjnie koszta, albo pokaże konkretne rzeczy(czyt. sterowniki) które kupić aby osiągnąć zamierzony efekt.

Za wszystkie błędy merytoryczne wybaczcie, ale myślę że jakoś zrozumiecie co mam na myśli :)

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Lepszym słowem od "regulatory" w technice sterowania cyfrowego jest słowo "sterownik/manipulator".

Jeżeli chcesz zakupić sterowanie cyfrowe firmy ROCO (standard DCC) musisz się przygotować na to, że wszystkie lokomotywy które masz musisz wyposażyć w dekodery cyfrowe w standardzie DCC.

Napisałeś w tytule - "Sterowanie cyfrowe ROCO".
Zatem - masz już jakiś kierunek.
Teraz jedynie trzeba być konsekwentnym w zakupach:
- sterownik LM2 (starego typu, z małą ilością funkcji - Lokmaus2) lub MM (MultiMaus)
- "centralka" 10764
- dowolne dekodery DCC do lokomotyw - zależy od tego czy lokomotywa ma gniazdo NEM 651 (6'o pinowe - z reguły FL), NEM 652 (8'o pinowe) lub nawet analogowe bez gniazda - tez da się podłączyc dekoder

OP
OP
L

lebiediew

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Znalezione w instrukcji :)
https://zapodaj.net/d3f28a0f4e173.jpg.html

DDC - http://makieta.pl/sterowanie-cyfrowe/3336-roco-10885-dcc-dekoder-6-pin-railcom-n-tt.html
Taki będzie pasować?

A jakiś przykład sterownika od dźwięku? To pewnie jeszcze jakiś głośnik, to wszystko się tam upchnie? ;d
Co mogę ustawić na np. Lokmaus2 na tych guzikach od 1-4? jakieś elementy oświetlenie, czy coś?

Jeszcze widziałem że z centralki wychodzi przewód na dwa "banany" do torów. W moich torach w sumie widziałem 2 blaszki i na nie nasuwałem klemy. Czy jest pełna dowolność? mogę przystosować pod swoje? Czy trzeba mieć ten inny tor zasilajacy? :D

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Ten dekoder będzie pasował do wskazanej przez Ciebie DTR'ki lokomotywy.

Jeżeli mówimy o dźwięku.
To nie sterownik/manipulator o tym decyduje.
Dźwięki i dostępne funkcje są w dekoderze "zabudowanym" w lokomotywie.
Sterownik musi zapewnić do nich dostęp.
Jeżeli obierzesz kierunek na "MM" (MultiMaus) - właściwy kierunek na początek - będziesz mieć możliwość sterowania większą ilością tkz. eFek - sterowaniem wyjść, załączania "działania", funkcji/sampli dźwiekowych dekodera.
Dekodery - to one maja w sobie dźwięk - z reguły wymagają do sterowania wszystkimi dźwiękami większych możliwości od sterownika.
MultiMaus będzie OK.

PS.
Czy pod torem z "klipsami" nie ma jakiegoś elementu ?
Sprawdź !! Zrób fotkę i pokaż.
Masz zestaw analogowy.
W takich z reguły występuje kondensator blokujący zakłócenia pochodzące z komutatorów silników.
Jeżeli przejdziesz na sterowanie cyfrowe - musi on zostać usunięty - tłumi/zniekształca cyfrowe polecenia do dekoderów.

Ostatnio edytowane:

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
486 8 0
Ze złączem NEM651
Dekodery jazdy i oświetlenia

Dekodery dźwiękowe
Jeszcze widziałem że z centralki wychodzi przewód na dwa "banany" do torów. W moich torach w sumie widziałem 2 blaszki i na nie nasuwałem klemy. Czy jest pełna dowolność? mogę przystosować pod swoje? Czy trzeba mieć ten inny tor zasilajacy?
Wystarczą dwa bananki 2mm i dowolny sposób dołączenia do torów. Polecam tego typu.
[DOUBLEPOST=1469223541][/DOUBLEPOST]
W takich z reguły występuje kondensator blokujący zakłócenia pochodzące z komutatorów silników.
Jeżeli przejdziesz na sterowanie cyfrowe - musi on zostać usunięty - tłumi/zniekształca cyfrowe polecenia do dekoderów.
Tak jak napisał @martinezo, w systemie analogowym występuje w torze zasilającym i przy DCC należy go usunąć. Nie ma sensu kupować specjalny tor do DCC. Można zastosować zwykły przewód z przylutowanymi złączkami.

OP
OP
L

lebiediew

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Tutaj ten tor : https://zapodaj.net/0b95a87e7a8f9.jpg.html
Jakbym usunął ten kondensator, to mogę puścić lokomotywę bez sterownika? (taki parowóz co dodawali na start z zestawem kilku wagonów)

A jak lokomotywa jedzie w danym kierunku i świeci, to wystarczy ten moduł co podałem do działania świateł, czy trzeba szukać coś z tych podanych?

A już jakbym miał wszystko to trudno ustawić poszczególne funkcje na LM2, czy to prostsza sprawa? ;d

Marqus

PKMK
Reakcje
486 8 0
Jakbym usunął ten kondensator, to mogę puścić lokomotywę bez sterownika?
Przy sterowaniu cyfrowym, usuń ten kondensator co jest pod torem. W systemie analogowym, jak go nie będzie też nic się nie stanie.
A jak lokomotywa jedzie w danym kierunku i świeci, to wystarczy ten moduł co podałem do działania świateł, czy trzeba szukać coś z tych podanych?
Jak świeci podczas jazdy, to jest założona płytka z dwoma diodami. Widać to (2) na Twoim skanie z instrukcji. Zamiast tej płytki montujesz dekoder.
A który, to Twój wybór. ;)
A już jakbym miał wszystko to trudno ustawić poszczególne funkcje na LM2, czy to prostsza sprawa?
Tu, nie pomogę. Nie mam LM2.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Dobra. Stop !

Kolego - napisz co masz i czym chcesz śmigać.
Jasno. Prosto.
;)
Pisz w naszym języku. Ciężko zatrugać o co Tobie chodzi... Wyobraź sobie tego kto to czyta i co on sobie pomyśli - cytat -> jedzie w danym kierunku i świeci (znaczy pali się ?)
jaki moduł ?
Co to ma być ?
Zacznij operować słowami jednoznacznymi i konkretnymi:
- sterownik/manipulator
- dekoder (to to co jest w lokomotywie)
- centralka
Inaczej będziemy w czarnej...
A już jakbym miał wszystko to trudno ustawić poszczególne funkcje na LM2, czy to prostsza sprawa? ;d
Na manipulatorze ROCO (LM2 MM) nic się nie "ustawia".
Manipulatrorem się włącz/wyłącza.
Ustawia sie w dekoderze CV'kami - wartości do których "dojdziesz"...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
L

lebiediew

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dobra. Stop !

Kolego - napisz co masz i czym chcesz śmigać.
Jasno. Prosto.
;)
Napisałem, mam lokomotywę M62-1688. Posiadam zestaw analogowy, czyli prosty sterownik, tory, lokomotywę.
Już kilka słów o tym "świeceniu" Jak lokomotywa porusza się w danym kierunku to w tym kierunku świecą się jej reflektory. I w tym poście chodziło mi, czy za sprawą dekodera można uzyskać efekt, że na postoju będą się również świecić, i w różnych wybranych konfiguracjach.
Centralkę i sterownik wyżej podane trzeba kupić to już wiem. W sumie został tylko zakup dekodera odpowiedniego. W sklepie którym podałem, nie mogę tego zrobić, ponieważ zapewne właściciel ma urlop, a nie mogę znaleźć nigdzie indziej tego dekodera do skali TT. Poczekam i tyle :)

Marqus

PKMK
Reakcje
486 8 0
Ostatnio edytowane:
OP
OP
L

lebiediew

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Można to uzyskać ale na pewno nie na tym dekoderze, który chcesz kupić, czyli

Ten dekoder ma tylko dwa wyjścia funkcyjne, czyli podstawowe do świateł.
A możesz podać przykład wtedy takiego dekodera, który będzie miał więcej funkcji i pasował w te gniazdo?
Jeszcze wyżej pytałem o dźwięk. Czy wtedy taki dekoder sprawi, że będzie można ustawić jakiś sygnał, czy dźwięk silnika czy do czegoś takiego potrzeba czegoś więcej?

Arturoo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam
Dekoder z wtykiem 6pin czyli NEM 651 jest dedykowany do tego modelu, na pewno uruchomi światła zgodnie z kierunkiem jazdy ( białe czerwone) na postoju światła również będą działać(to Ty decydujesz kiedy je uruchomić przyciskiem funkcyjnym w manipulatorze ROCO). Nie potrzebujesz żadnych dodatkowych funkcji w dekoderze. Takie funkcje przydadzą się jak będziesz chciał dodatkowo oświetlić kabinę lub załaczyć światła manewrowe ale wiąże się to z przeróbkami w modelu,producent w standarcie nie przewidział takich rarytasów.
Odpowiedź co do dźwięku : gdy zamontujesz dekoder jazdy to nie uzyskasz z niego żadnych dźwięków, gdy zamontujesz dekoder jazdy i dźwięku w jednym to owszem będziesz miał wszystkie opisane dźwięki
A dodatkowo do czegoś takiego potrzeba jeszcze głośnik.

OP
OP
L

lebiediew

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Odpowiedź co do dźwięku : gdy zamontujesz dekoder jazdy to nie uzyskasz z niego żadnych dźwięków, gdy zamontujesz dekoder jazdy i dźwięku w jednym to owszem będziesz miał wszystkie opisane dźwięki
A dodatkowo do czegoś takiego potrzeba jeszcze głośnik.
Takiego dekodera "w jednym" jak mniemam nie dostanę, i jeśli chciałbym te dwie rzeczy to tylko przeróbki tak?