• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

sterowanie cyfrowe roco z torami piko

4don

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Jestem tutaj nowa:) Posiadam tory piko a-gleis. Aktualnie używam sterowania analogowego tej firmy. Chciałabym jednak zmienić je na cyfrowe. Myślę o zakupie takiego systemu od roco. Wiem już, że byłoby ono kompatybilne z systemem torowym, który posiadam.
Moje pytanie brzmi: czy posiadając klips podłączeniowy (cyfrowy) piko (nr katalogowy 55275) oraz kabel podłączeniowy roco (nr katalogowy 61190) mogę je ze sobą połączyć przycinając kabelek roco'wski i umieszczając go w klipsie piko? Jeśli tak to czy będzie to "zdrowe" dla całej makiety (czy takie miksowanie nie będzie skutkować w skrajnych przypadkach zagrożeniem spalenia dekoderów w lokomotywach)?

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 1 0
Witam. Jestem tutaj nowa:) Posiadam tory piko a-gleis. Aktualnie używam sterowania analogowego tej firmy. Chciałabym jednak zmienić je na cyfrowe. Myślę o zakupie takiego systemu od roco. Wiem już, że byłoby ono kompatybilne z systemem torowym, który posiadam.
Moje pytanie brzmi: czy posiadając klips podłączeniowy (cyfrowy) piko (nr katalogowy 55275) oraz kabel podłączeniowy roco (nr katalogowy 61190) mogę je ze sobą połączyć przycinając kabelek roco'wski i umieszczając go w klipsie piko? Jeśli tak to czy będzie to "zdrowe" dla całej makiety (czy takie miksowanie nie będzie skutkować w skrajnych przypadkach zagrożeniem spalenia dekoderów w lokomotywach)?
Klips PIKO analog ma kondensator , klips PIKO cyfrowy jest taki sam tylko ,że bez kondensatora ,możesz bez obawy podłączyć ten przewód ROCO do klipsa ,odkręcasz lub ucinasz końcówkę przewodu, około 0,5-1 cm usuwasz izolację skręcając miedzianą końcówkę przewodu ,aby się łatwiej wpinał w klips podłączeniowy PIKO , możesz po cynować te końcówki ,zabezpieczy je przed rozkręcaniem ,nie będą się siepać ,nabiorą sztywności co ułatwi montaż w gnieździe klipsa .

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
414 44 8
Jak masz na stałe zlutowane do toru z nasypem to odcinasz przewód i dwie końcówki wpinasz do klipsa Piko i gotowe. Ja z klipsa analogowego wyciąłem kondensator i wpiąłem kabelek i gotowe. Wszystko gra :)