• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sterowanie cyfrowe ROCO na torach PIKO

andrzejs79

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam
wiem że myśle że ktoś już poruszał ten temat jednak nie udało mi się znaleźć zadowalającej odpowiedzi w związku z tym chciałym zapytać czy sterowanie cyfrowe (multimaus) firmy ROCO będzie działało i obslugiwało sterowanie zwrotmicami na torowisku PIKO ? Mam problem ponieważ mam właśnie tory i 4 zwrotnice firmy PIKO sterowanie analogowe ale chciałbym zainwestować w coś lepszego tyle że sterowanie cyfrowe PIKO niema najlepszych opinii
Proszę o pomoc i z góry dziękuje

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.821 15 0
Dobry wieczór.

Będzie działało.
Ja mam podłączone rozjazdy Piko A-Gleis pod dekoder Lenz LS150 i sterowanie odbywa się za pomocą multiMaus lub z21 od Roco.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam
wiem że myśle że ktoś już poruszał ten temat jednak nie udało mi się znaleźć zadowalającej odpowiedzi w związku z tym chciałym zapytać czy sterowanie cyfrowe (multimaus) firmy ROCO będzie działało i obslugiwało sterowanie zwrotmicami na torowisku PIKO ? Mam problem ponieważ mam właśnie tory i 4 zwrotnice firmy PIKO sterowanie analogowe ale chciałbym zainwestować w coś lepszego tyle że sterowanie cyfrowe PIKO niema najlepszych opinii
Proszę o pomoc i z góry dziękuje
Pewnie ,że będzie potrzebujesz dekodery do zwrotnic i napędy do rozjazdów ,jeżeli masz napędy PIKO, dekoder powinien być do urządzeń elektromagnetycznych.Co do sterowania Piko DCC sam kiedyś miałem, jest mała wydajność prądowa i możesz programować tylko adres lokomotywy/rozjazdu (CV1) i tylko to.Zaletą według mnie jest bez przewodowe sterowanie w Piko,mój pilot sprawował się bardzo dobrze i np. przy manewrach na makiecie ,można było dość precyzyjnie sterować taborem ,czego z ROCO MM mi brakuję ,ale to jest tylko moja opinia.Możesz jeździć w cyfrze a rozjazdami sterować w analogu .

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.524 556 30
Ale z wpisu kolegi vs125 wynika, że brakuje mu precyzji sterowania, dlatego zadałem pytanie na czym polega ta większa precyzja Piko. Nigdy nie używałem Piko, więc nie mam porównania. A bezprzewodowa łączność jest oczywiście zaletą Piko w stosunku do Roco.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.821 15 0
Ale z wpisu kolegi vs125 wynika, że brakuje mu precyzji sterowania, dlatego zadałem pytanie na czym polega ta większa precyzja Piko. Nigdy nie używałem Piko, więc nie mam porównania. A bezprzewodowa łączność jest oczywiście zaletą Piko w stosunku do Roco.
Według mnie właśnie pokrętło to precyzja, czego brak w sterowaniu pilotem w Piko.

OP
OP
A

andrzejs79

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuje za pomoc chociaż ciągle się zastanawiam które sterowanie wybrać z braku miejsca myślę że moja mini makieta nie będzie miała więcej niż 3 lokomotywy naraz
(przynajmniej na razie) a docelowo kiedyś może więcej czy mógłbym prosić o opinie na temat tych systemów bo przyznam że nie potrafię przebrnąć przez ilość tematów forum
Dziękuje za pomoc i przepraszam za zawracanie głowy :)

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Bezprzewodowości(pomijam MMP pro) ;) A precyzja jest większa przy Multimaus
Nie chodzi tu o kroki 14/28/128,podczas ruchu taboru na pilocie naciskasz 1 raz ( + ) lok ruszy na pierwszym kroku z tych 28 co są dostępne ,możesz tak klikać aż do V-max na MM jeżeli byś tak chciał zrobić,no trochę ciężko wycyrklować poszczególne pozycje ,mniejsza z tym bo nie o klikanie mi chodzi.Nie trzeba naciskać X razy ( + ) aby uzyskać zadaną prędkość wystarczy chwilę przytrzymać ( + ) lub ( - ) lokomotywa bardzo dobrze reaguje na naciśnięcia guzika na pilocie.Zawsze mogłem podejść z drugiej strony makiety ,pochylić się ,mając pilota w reku.Tak sobie myślałem ,żeby kupić sobie znowu PIKO DCC tylko do jazdy a CV -ki programować z ROCO MM , wielu jest pewnie takich osób co mają ROCO MM i np. NANOX lub lenzy itp. Co do piko to nie wiem jak loki z dźwiękiem czy wystarczy F-ek do obsługi bo wtedy nie miałem loków z dźwiękiem,Co do wydajności prądowej Piko instrukcja podaję 3 loki , u mnie były 4 i nic się nie wyłączało.Co tego mojego postu ja Piko wspominam dość miło ,aczkolwiek uważam ,że to jest bardzo ubogi system .

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dziękuje za pomoc chociaż ciągle się zastanawiam które sterowanie wybrać z braku miejsca myślę że moja mini makieta nie będzie miała więcej niż 3 lokomotywy naraz
(przynajmniej na razie) a docelowo kiedyś może więcej czy mógłbym prosić o opinie na temat tych systemów bo przyznam że nie potrafię przebrnąć przez ilość tematów forum
Dziękuje za pomoc i przepraszam za zawracanie głowy :)
Wcale głowy nie zawracasz ,nie zawsze czytanie postów z przed np.dwóch lat ,rozwieje wiele wątpliwości ,każdy z nas też zaczynał przygodę z modelarstwem kolejowym i nie był wszech wiedzący ,po to jest forum aby czerpać z niego informacje, najtrudniej jak jest się samemu ,nie ma Ci kto doradzić ,nakierować na właściwy tor .Tylko weź pod uwagę ,że apetyt rośnie w miarę jedzenia ,też miałem takie plany podobne do Twoich ,skończyło się na sprzedaży dość z znaczną stratą finansową ,nie chodzi mi tu o same sterowanie tylko tak ogólnie ,dobrze przemyśl co i jak ,gdy będziesz wiedział wtedy zapytaj ,na pewno znajdzie się osoba która chętnie Ci podpowie.