• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Sterowanie analogowe PWM

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.518 3 0
O widzisz. Częstotliwość 200Hz, a ja celowałem w kilka kHz.
Pierwszy OpAmp to generator RAMP (piła), a drugi to komparator, porównujący dostarczony sygnał z napięciem z potencjometru THROTTLE.

Kurde DARO, jak masz więcej takich ciekawostek - dziel się.
Kocham robić stare rzeczy w nowym wydaniu :)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.956 129 86
No zadajesz pytanie wujkowi Gugle i masz :) odpowiedź.

Na stronie Elektroniki Praktycznej jest ciekawy artykuł Zasilacz do modeli kolejki. Cyfrowy regulator prędkości jazdy z zasilaczem. Ale tam niestety jest to zrobione na PICu - no to trzeba było by mieć programator do niego (zipa załaczyłem na dole). Elektronika Praktyczna nr 10/2013 (bezpośredni plik PDF)

Źródło: Elektronika Praktyczna 10/2013.

20250525_201410.jpg

Nie dało się skopiował w txt to załączam listę projektów w JPEG. Może kogoś coś zainteresuje. Płytek to już pewnie nie będzie bo to dość stare projekty ale zrobić można samemu.

A tu jest lista chyba wszystkich kolejkowych projektów w EP i EdW.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Lyntog

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Pisałem o potencjometrze. uszkadza się cienka warstwa grafitu ścieżki oporowej. To bolączka też innych sprzętów. Wymień go i po kłopocie.
Ciekawe czy taki w ogóle uda mi się znaleźć, nawet nie wiem jaki tam ma być.

Tu - (2012 rok) się toczy dyskusja na temat ROCO ASC 1000/ASC 2000 i przy okazji taki schemacik jest zamieszczony:

Zobacz załącznik 1124255

Widać tu wyraźnie kondensatory. Być może po wymianie potencjometru od regulacji prędkości (10k, liniowy) przydało by też się wymienić te kondensatory.
Ale to nie jest schemat od ASC 1000 :)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.956 129 86
Według schematu: 10k ohm linear potentiometer. Sprawdź u siebie co tam napisane jest na tym od pokrętła. Może nie jest to schemat ASC 1000 ale tam u Ciebie jest podobnie.