• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Sterowanie analogowe PWM

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Mam ciekawe pytanie, bo nigdzie nie znalazłem takiego tematu - czy są jakieś gotowe moduły, sterowniki PWM do analogowego sterowania modelami? Albo coś podobnego z równie precyzyjną kontrolą prędkości w analogu?

Jedyne co udało mi się znaleźć to ROCO ASC 1000, ale mój egzemplarz niestety jest uszkodzony, a szkoda, bo gdy chwilami działa, to precyzja sterowania jest niemal jak w DCC :)

PS: Proszę mi nie pisać, że DCC jest lepsze, do tego konkretnego projektu nad którym siedzę musi być analog.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.359 145 0
Podobno te chińczyki sterują PWM
"Z doświadczenia:" z lokomotywką po wymianie silnika na taki mały 7mm widzę, że tym z sterownikiem "jest lepiej" niż ze standardowym kolejkowym trafo
.
Strona przykładowe dla sterownika , jest tego kilka wariantów, ostatnio dodawane są różne rodzaje przełączników. Teraz mam już trzy rodzaje tych sterowników, z czego jeden to niewypał - ten z dwoma przyciskami.:
Sterownik posiada przełączniki do zmiany kierunków w prawo (czerwony) lub w lewo (zielony) przyciski te są monostabilne a silnik pracuje tylko podczas wciśnięcia i trzymania jednego, lub drugiego.

Załączniki

OP
OP
Lyntog

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Wujek google twierdzi, że są i to nawet sporo więcej niż pokazał Misiek. Kwestia dobrania mocy i zakresu napięcia do silnika w modelu.
Problem w tym, że jeden już kupiłem i on startuje od dosyć wysokiej mocy, w związku z czym cała zaleta sterowania PWM znika, bo model zrywa się od razu do pędu, zamiast delikatnie pomału się toczyć. Stąd właśnie moje pytanie :)

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.537 3 0
Adam! We wszystkich sterownikach PWM regulacja zaczyna się od 0, albo 1%, a to za mało na start.
Druga sprawa to częstotliwość sygnału - różna dla różnych silników i obciążenia (pomijam już efekty dzwiekowe...)

Dekoder DCC też wysyła na silnik przebieg PWM i raczej przyrost nie jest liniowy, ani nie zaczyna się od 1%

OP
OP
Lyntog

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
No to ponawiam pytanie - czy są jakieś sterowniki dedykowane do silników w modelach kolejowych? Rozumiem, że wychodzi na to, że powinny mieć też bardziej zaawansowane funkcje, jak chociażby regulacji napięcia startu, (podobnie jak w dekoderach)?

OP
OP
Lyntog

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Ten cholerny ROCO ASC 1000 jest naprawdę idealny i uniwersalny, ale co niestety jest typowe dla wielu egzemplarzy po latach, coś się w nim dzieje z regulacją prędkości i po dłuższej chwili całkowicie przestaje reagować na pokrętło, podając od razu maksymalną moc... :/ Nie wiem jak to naprawić, i nawet na niemieckich forach nikt nie wie, dlatego szukam zamiennika.

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.537 3 0
Co z regulatorem prędkości PIKO?
Od spodu jest PR, nie wiem czy nie do wstępnej regulacji (nigdy nie kręciłem)
Nie mam cholera teraz oscyloskopu...

xTOMOx

Użytkownik
Reakcje
62 39 9
Przydałoby się rozkręcić ROCO ASC 1000 i wymienić potencjometr od regulacji prędkości. Po latach jego ścieżka oporowa się wyciera i daje takie efekty.

Ostatnio edytowane:

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.537 3 0
W analogowym regulatorze zawsze można dodać rezystory nastawne dla regulacji dolnego i górnego zakresu.

Np właśnie tego nie jestem pewnein, ale - choć opis sugeruje 0-14V, to jakoś nie wydaje mi się, żeby była to tylko regulacja napięcia

Ostatnio edytowane:

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.359 145 0
Ja swoje sterowniki zasilam chińskim zasilaczem z regulowanym napięciem wyjściowym 3-12volt @1000mA
Co prawda w N
Problem w tym, że jeden już kupiłem i on startuje od dosyć wysokiej mocy, w związku z czym cała zaleta sterowania PWM znika, bo model zrywa się od razu do pędu, zamiast delikatnie pomału się toczyć. Stąd właśnie moje pytanie
Tzn powinienem przetestować na swoim układzie jakiś model h0?

OP
OP
Lyntog

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 9 0
Sterownik tilliga z zestawów startowych.
Czasami na alledrogo bywa. To jest PWM. Ma natężenie prądu 750 mA to dwie lokomotywy + oświetlenie Ledowe wagonów uciągnie.
Taki:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/zasilacz-tillig-bahn-tt-ho-n-i8682009810.html

Co do Piko też jest regulator PWM tylko trzeba szukać odpowiedniego modelu, bo są 3 rodzaje z zestawów startowych. Trzeba szukać z oznaczeniem 55003 / SC4.4. Ma 450 mA.
Pozostałe SC4.3 i SC4.5 są zwykłe DC, różnią się natężeniem prądu.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.978 130 86
Tu - (2012 rok) się toczy dyskusja na temat ROCO ASC 1000/ASC 2000 i przy okazji taki schemacik jest zamieszczony:

10660122_efb91d6cb76a9d266abea6a59840be24.jpg

Widać tu wyraźnie kondensatory. Być może po wymianie potencjometru od regulacji prędkości (10k, liniowy) przydało by też się wymienić te kondensatory.

Ostatnio edytowane: