• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Standard dla modułów S i Sm?

Jaco3011

Aktywny użytkownik
Reakcje
257 52 0
Jak w tytule:
FREMO nie ma standardu dla skali S, dla Sm profile czołowe jednotorowe ujdą, ale dwutorowe mają za małą odległość pomiędzy osiami torów. T-trak dla skali H0 chyba da radę (50mm między osiami torów), ale standardy są w calach, nie ma przewidzialnego profilu jednotorowego i skrajnia na łukach może być za ciasna.

Odkryłem, że są japońskie modele do samodzielnego montażu w skali Sm, oni to nazywają S1067.

OP
OP
Jaco3011

Jaco3011

Aktywny użytkownik
Reakcje
257 52 0
Jak w tytule:
50mm między osiami torów

Pisałem z pamięci, a tam jest 60mm, to załatwia sprawę. I są podane wymiary w mm. Jedyne, czego nie ma, to standard dla pojedynczego toru, ale tu raczej dochodzimy do tego, czym jest T-trak, bo to jest format do robienia makiety ze scenek rodzajowych i krajobrazów, a nie do takiej typowej makiety modułowej, czy nawet makiety domowej rozbieranej na kawałki.

Zerknąłem. I rzeczywiście jest tabor, a nie ma standardów dla modułów.

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.423 85 12
dochodzimy do tego, czym jest T-trak, bo to jest format do robienia makiety ze scenek rodzajowych i krajobrazów, a nie do takiej typowej makiety modułowej, czy nawet makiety domowej rozbieranej na kawałki.
...ja w swoim zaciszu klepie moduliki do Nm w oparciu o idee Ttracka. Jedyna różnica, że łączenie mechaniczne opieram na wpustach - zabezpiecza mi to tor przed zerwaniem z modułika i ogólnie jego uszkodzeniem...

Pozdr,...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł S 8