Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Jak większość wie, na testach u przewoźnika Arriva jeździ Stadler DB.
Nie zagłębiałem się zbytnio w temacie, ale czy jest jakiś model, który można zaadoptować pod ten konkretny egzemplarz?
A po co adaptować, skoro PIKO popełniło BR646 w H0: http://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=artikel&vw_id=11689. Sam wehikuł w oryginale całkiem przyzwoity, zjeździłem nim prawie całą sieć UBB, od Świnoujścia po Stralsund i (prawie) Barth. Teraz tylko czekam na wersję w malowaniu UBB, aby uzupełnić kolekcję
Dziękuję za pomoc. Kolej nowoczesna może mnie troszkę fascynuje, ale ze śledzeniem tego i owego to już troszkę u mnie na bakier.
Trzeba więc się troszkę pospieszyć i jakąś dokumentację opisową sobie zrobić. Może kiedyś coś takiego sobie zrobię.
Cała przyjemność po mojej stronie Akurat temat BR646 był u mnie niedawno na tapecie, więc to i owo jeszcze w głowie zostało. A tak na marginesie, to myślę, że w modelu PIKO trzeba by tylko ew. numery zmienić, reszta może być bez zmian (nawet logo VBB na modelu jest). Jeśli mnie pamięć nie myli, to 646-ki w tym malowaniu są przydzielone tylko do DB Regio Nordost, Bw Neuruppin i obsługują trasy w okolicach polskiego pogranicza. Kilka lat temu była też mowa, że miały kursować pomiędzy Berlinem a Kołobrzegiem.
By nie mnożyć wątków, to mam jeszcze pytanie odnośnie wagonu motorowego MR. Czy istnieje jakakolwiek baza do wykonania takiego modelu? Model istnieje, ale jest to chyba ręczne wykonanie od podstaw
.
Ja kupowałem bodaj w tym sklepie: http://shop.paa-sporet.com
Wybierz sobie z lewej strony z menu "BRANDS" producenta, czyli Lima. Wyskoczą Ci modele tego producenta dostępne w tym sklepie. Znajdziesz wśród nich te zespoły. Nazywają się MR/MRD. Są dostępne w dwóch malowaniach oraz w różnych opcjach napędu: bez napędu, na DC, na AC.
Zaznaczam jednak, że model jakościowo to coś w stylu jak tanie Piko dla najmłodszych, a może i nawet gorzej. Więc zachwytów nie ma. Jednak bryła ogólnie jest w porządku, więc idzie to przerobić na coś lepszego i w malowaniu w jakim jeździ to w Polsce.