• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stacje w Polsce z 1-stanowiskową parowozownią

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
37 0 0
Koledzy, podpowiedzcie proszę, gdzie w Polsce na liniach normalnotorowych po 1945 r. znajdowały się stacje z czynną 1-stanowiskową parowozownią? Podejrzewam, że przede wszystkim na b. Kleinbahnach i były to małe obiekty na tendrzaki. Pomijam zakłady przemysłowe z niewielkimi szopami.

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
Jedyne co przychodzi mi na ta chwilę na myśl,to stacja Choczewo(były kleinbahn). Długo po 1945 parowozy nocowano w jednostanowiskowej parowozowni,która stricte parowozownią nie była.Budynek ten z jednym stanowiskiem i kanałem pełnił przed wojną rolę warsztatu dla taboru.W poniższym linku możesz obejrzeć zdjęcia z lat 80-tych tego budynku.

http://www.wolneforumgdansk.pl/viewtopic.php?p=42693

pozdrawiam

kofacela

Aktywny użytkownik
Reakcje
183 0 1
Ja wiem, że do tej pory istnieje taka jednostanowiskowa Szopa w m. Stare Czarnowo pod Szczecinem, kiedyś tam przebiegała linia kolejowa z Dąbia do Sobieradza/ Chwarstnicy i dalej do Pyrzyc lub Gryfina. Szopka fajna, z czerwonej cegły, wiele ma wspólnego z takimi z produkcji PIKO lub Auhagena, lub też Fallera

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.376 111 11
Kopalnia Thorez w Walbrzychu, wiem ze Napisales o pominieciu zakladow przemyslowych;) Miejsce jednak zasluguje na uwage poniewaz jest wrecz bardzo interesujace i szopa istnieje nadal. Jest doskonale widoczna z pociagu, latwo dostepna i widoczna na zdjeciach satelitarnych (np. google).

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
2.862 29 2
Nie nam pełnej historii tego obiektu, ale jest wyjątkowo magiczny! Myślę, że to pozostałość po prywatnej kolei Kamieniec Ząbkowicki - Złoty Stok. Na zdjęciu EN57 do Wrocławi opuszcza o zachodzie słońca Kamieniec Ząbkowicki i niesamowicie klimatyczna "mini szopa".

Kmieniec.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.191 504 30
Na zdjęciu EN57 do Wrocławi opuszcza o zachodzie słońca Kamieniec Ząbkowicki i niesamowicie klimatyczna "mini szopa".
A mnie się wydaje, że to była nastawnia, a bramę dorobiono później, po likwidacji nastawni. Pomijając wszystko inne, to brama jest chyba za niska, a "szopa" za krótka.

Pt47-106

Znany użytkownik
Reakcje
589 11 5
trochę od demonie przepraszam ze odbiegłem może od tematu ale tez może się przyda
gryfice-15-06-02.jpg

Gryfice 15.06.2002
znin-cukrownia.jpg
znin-cukrownia1.jpg
znin-cukrownia2.jpg

Żnin obok cukrowni
mbxd2-225-elk-09-08-1997.jpg
mbxd2-225-elk.jpg

Ełk 9.08.97
bocznica-na-ternie-dawnej.jpg
cukrownia-szczecin-gumience.jpg
cukrownia-szczecin-gumience;.jpg
l.jpg
bocznica-na-ternie-dawnej.jpg

Teren dawnej cukrowni Szczecin Gumieńce
fudamety-p-parowzowni-w-swobnicy.jpg

Fundamenty po parowozowni na stacji Swobnica .Na lini Gryfino - Banie- Swobnica

Ostatnio edytowane:
Reakcje
1.061 25 2
Koledzy, podpowiedzcie proszę,
gdzie w Polsce na liniach normalnotorowych po 1945 r. znajdowały się stacje z czynną 1-stanowiskową parowozownią? Podejrzewam, że przede wszystkim na b. Kleinbahnach i były to małe obiekty na tendrzaki.
Pomijam zakłady przemysłowe z niewielkimi szopami
.
Koledzy, nim odpowiecie, proszę czytajcie uważnie: o co autor wątku się pyta !

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 4 0
Łobez - do dziś stoi tam klimatyczna jednostanowiskowa parowozownia z czerwonej cegły wraz z niewielką wieżą ciśnień. Niestety całość systematycznie popada w ruinę.
Nie mam pewności czy ów obiekt był wykorzystywany po 1945 roku.

UAZownik

Nowy użytkownik
Reakcje
14 0 0
Jednostanowiskowa szopa była w Konotopie - o ile wierzyć inskrypcji na resztach ściany szczytowej wzniesiona w 1987r. Wcześniej stał tam dwustanowiskowy wachlarz z wjazdem przez rozjazd.

Załączniki

Reakcje
635 3 1
Dobrze, że przepraszasz, tylko nie za bardzo zrozumiałem od kogo. No a morze to przyda się ale na dioramach ze statkami, a tu jest o kolei. :podstepny::D
Dlaczego niby i za co miałby przepraszać ? Zupełnie nie rozumiem, o co chodzi z tym "morzem" ? Przecież i merytorycznie i ortograficznie wszystko jest w porządku...?
A może coś zostało w "międzyczasie" zmienione ? :)

A tak przy okazji, myślę (chociaż pamięć bywa zawodna), że typowa pruska (pomyślana do dalszej rozbudowy) jednostanowiskowa hala parowozowni wachlarzowej (niczym kawałek "urodzinowego tortu" :)) była w Wysokiej Kamieńskiej.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 1
Koleje w Polsce 40
Koleje w Polsce 79
Koleje w Polsce 15