• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stacja Worowo

nyc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Jest to muj poczatek relacji z budowy makiety stacji Worowo na lini 202. Podzialka H0. Wszystkie budynki budowane od poctaw.

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Ładny początek ;)
Sporo miejsca zajmie Ci ta stacja - patrząc na załączony schemat poglądowy. Ale skoro podjąłeś się tego zadania w H0, to zapewne masz dość miejsca (pozazdrościć). Życzę POWODZENIA w realizacji!

OP
OP
N

nyc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
aqws9 napisał(a):
nyc, faktura cegieł i dachówek to jak rozumie jakaś płytka modelarska ??Można wiedzieć co dokładnie?? Ten pierwszy budynek ekstra wyszedł... :)
Dach to plytka modelarska nie pamietam juz firmy. Cegly to bristol, tepy nozyk, mini srubokrecik i wiele godzin kucia i nacinania. Probowalem uzyc plytki modelarskiej ale mi nie zabardzo wychodzilo. Zrobilem tak jak najlepiej potrafilem. Co do dlugosci stacji to napewno bedzie krutsza niz w ogrinale. Nie mam az tak duzo miejsca ale system modulowy powinien ten problem w pewnym stopniu rozwiazac. Pozdrawiam

OP
OP
N

nyc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Metoda jest bardzo prosta. Wszystkie elementy rozrysowuje w autocad wlacznie z ceglami. Drukuje je na bristolu ale zwykly blok techniczny jest takze dobry. Po wycieciu danego elementu wyzynam spoiny horyzontalne tepym nozykiem a vertykalne spoint wciskam mini srubokrecikiem. Jak bede w domu to postaram sie zamiescic foto tych narzedzi. Wada tej metody jest ze zajmuje duzo czasu.

aqws9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
nyc, dziękuję Ci bardzo... coś sobie przypominam, że pytałem Cię o to na ,,starym" forum :) tylko coś pamięć mi chyba szwankuje ;) Nawet próbowałem wtedy coś zdziałać ta metodą, ale albo użyłem złego rodzaju papieru, albo narzędzia które miałem były nieodpowiednie, bo papier się zadzierał i nic z tego nie wychodziło...
Pozdrawiam.

chudy

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kedziol napisał(a):
z czego zrobiłeś dach na zdjęciu: makieta 085.jpg. Prawdziwa 'papa' czy co?
prawdziwą papę trochę trudno byłoby przykleić na dach budynku w H0 no i jej grubość raczej by nie odpowiadała, czasami wystarczy zwykły papier pomalowany plakatówką lub inna matową farbą ;)

OP
OP
N

nyc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Tory to Roco Line. Jesli chodzi o pokrycie dachu to jest to zwykly papier do drukarki pociety w paski i pomalowany czarna matowa farba. Podklad pod tory to rzeczywiscie Woodland Scenics. Przyznam ze fajnie sie go docina.

OP
OP
N

nyc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolejne fotografie z budowy.

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
nyc napisał(a):
Czy ktos moze wie jakie semafory firmy Viessmann moge uzyc aby przypominaly te na zdieciu?
Aby przypominały to z pewnością kształtowe :)
http://www.viessmann-modell.com/de/prod ... typ=haupt#
ale jak bardzo one przypominają oryginał (szczególnie w kontekście Twoich ręcznie robionych domków) to już musisz sam ocenić.
W Conradzie mozna kupic podobne do samodzielnego montażu, przy okazji trochę podrasować
http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/viewtopic.php?t=333
ale w przypadku gdy Cię to nie zadowala (np. oryginał ma inną wysokość a różnie to bywa)
to... WM (WeinertModel :) itp