• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stacja "Niebo"

misza1

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
„Człowiek żyje tak długo, jak długo żyje pamięć o nim”

Były w tym roku na naszym forum dwa smutne wątki. Chciałbym połączyć je w jeden wspólny wątek.
To właśnie dla Nich:
DLA TOMKA GADOMSKIEGO -”TOMERO”
oraz
DLA MARCINA TELEJA - ”TELEJEK”
- dla Tych, którzy dojechali już do końcowej stacji:

To dla Nich nucę piosenkę grupy Dżem z wokalem Jacka Dewódzkiego – napisaną dla Ryśka Riedla po tym jak też dojechał do końcowej stacji.

„Na kiepskich zdjęciach okruchy dawnych dni
Czyjaś twarz, zapomniana twarz …...
W pamięci zakamarkach wciąż rozbrzmiewa śmiech …......”
„Zapal świeczkę za tych, których zabrał los.
Zapal światło w oknie …..”

a przy okazji każdy może pomyśleć o swoich bliskich, znajomych i ..,

OP
OP
misza1

misza1

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
Pozostali w pamięci
za progiem 1. listopada, prosimy o wspomnienia

1. Renia Sobik

Pamięć

Maleńka chwilka jak oka mgnienie
zabrała wszystko nic nie zostało
zabrała ze sobą radość cierpienie
jak by wszystkiego jej było mało

To wieczność będzie jej główną siłą
ona to życiu nadzieję daje
chwila zadumy nad bliskich mogiłą
nad tym co mija i co zostaje

My wspominamy choć pamięć zawodzi
Wasze uczynki potknięcia i twarze
głośno rozmawiać dziś się nie godzi
modlitwę szeptaną przyjmijcie w darze

O przyjaciele których już nie mamy
ten dzień pamięci Wam się należy
jasny płomień znicza w podzięce Wam damy
i bukiet kwiatów co na grobie leży

OP
OP
misza1

misza1

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
]Wiem, że jest to już po czasie, wiem, że zabrzmi to może może i źle, ale … w „eterze” była i jest cisza. A przecież „Człowiek żyje tak długo jak długo trwa pamięć o Nim”. Mam pewność, że Ci którzy chcą pamiętać to o Nich pamiętają.
W mojej pamięci (krótkiego stażem forumowicza) utkwili właśnie Ci nasi dwaj koledzy: Tomero i Telejek, albowiem odeszli tuż po sobie, dzień po dniu, parę dni po dniu moich urodzin. TO DLA NICH w rocznicę tamtych dni - abyśmy zawsze o nich pamiętali dedykuję IM piosenkę Golden Life, która także dotyczy mojego życia, i stała się moim osobistym przesłaniem, takim moim swoistym hymnem.
… „Życie choć piękne tak kruche jest Wystarczy jedna chwila by zgasić je Życie choć piękne tak kruche jest Zrozumiał ten kto otarł się o śmierć”...

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.471 7 0
Piękny wątek. Pozwolę sobie wymienić ludzi związanych z koleją, którzy byli moimi przyjaciółmi, spędziłem z nimi najpiękniejsze i nieocenione chwile dzieciństwa, a odeszli już na wieczną służbę: pan Józef Ciuk, maszynista z mojej ukochanej średzkiej wąskotorówki, pan Zbyszek, maszynista z tejże kolejki, pani Zosia, dyżurna ruchu na kolejce w Środzie.

OP
OP
misza1

misza1

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
DLA TYCH CO ODESZLI
I znowu nadchodzi ten dzień, ten szczególny dzień, kiedy to chyba najbardziej pamiętamy o tych których straciliśmy. Im właśnie dedykuję cytaty Wisławy Szymborskiej:

Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią się im płaci.

Ktoś tutaj był i był,
a potem nagle zniknął
i uporczywie go nie ma

A dla tych, którzy ubyli z naszego kręgu i dla innych naszych znajomych, którzy dojechali już do Stacji Niebo - Dżem - „W drodze do nieba"

Hej, odszedłeś w słońcu tak nagle,
że nawet nikt nie zdążył zamyślić się przez chwilę,
człowieku z duszą jak ptak, samotną. No komu teraz mam grać ?
W drodze do nieba. Semafory Gwiazd.
W zapachu chleba i muzyce co gra

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.471 7 0
Dodam jeszcze pana Czerniejewskiego, wieloletniego zawiadowcę stacji w Zaniemyślu, który latem 1979 roku wręczył mi lizak abym odprawił pociąg do Środy Wlkp., a później utrzymywaliśmy korespondencję listowną. Zawsze o Nim pamiętam.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 2
Koleje w Polsce 4
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 2
A
Koleje w Polsce 1