• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stacja kolejowa Bąk, 1:87

mkraskow

Użytkownik
Reakcje
193 1 0
Dzień dobry, nazywam się Marek Kraskowski i jest to mój powitalny wątek na tym forum. Jeśli chodzi o modelarstwo kolejowe, pracuję w skali 1:87; wyspecjalizowałem się w budynkach wykonywanych techniką kartonu ciętego laserowo. Poniżej zdjęcia mojej pierwszej poważnej stacji - Bąk.

Model wykonany od podstaw, dach z płytek Auhagen 52416, rynny również z Auhagena. Zapraszam do komentowania.

Pozdrawiam,
mkraskow

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.449 42 1
No proszę, proszę ... piękne i zarazem mocne powitanie jak na dobry początek. Budynek robi wrażenie, tym bardziej, że często za dzieciaka z ojcem podróżowałem koleją na tę stację, aby wraz z lekko ponad setką grzybiarzy zebrać dary tamtejszych Borów Tucholskich. Czy kolega planuje nam tu odwzorować całą w/w stację czy tylko ten budyneczek? Mnie urzekł ... (y)

OP
OP
mkraskow

mkraskow

Użytkownik
Reakcje
193 1 0
O wnętrzu nie myślałem; ani nie mam danych, ani wiedzy do tworzenia z głowy, chociaż nie da się ukryć, że przynajmniej nastawnia by się przydała. Co do odwzorowania stacji - próbuję odwzorować jej uproszczoną wersję na domowej makiecie w układzie podwójnego owalu. Będzie budynek, skrócone perony, rampa z drewnianą wiatą, drzewa, dwa semafory kształtowe (te już są). Budynku z toaletami już nie wcisnę. Wiata jest już zaawansowana.

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.079 26 1
Bardzo starannie wykonana robota. Ciekawe bądą zdjęcia ustawionego budynku już na makiecie Zastanów sie, czy nie obe***ać przez ptaki trochę kalenic. Będzie tak, jak w realu.

OP
OP
mkraskow

mkraskow

Użytkownik
Reakcje
193 1 0
Dzień dobry, małe wtrącenie dotyczące tego tematu - co prawda skala nie taka bo 1:1 ale stacja się zgadza.
Skręciliśmy z kolegą film z wysokości, wyszedł jak wyszedł, nie jesteśmy filmowcami, ale myślę że się kolegom spodoba:

Pozdrawiam.

OP
OP
mkraskow
Reakcje
193 1 0
Stacja Bąk posiada urokliwy kiosk, jak dla mnie kwintesencja epoki IV:

Te listewki spowodowały że początkowo nie planowałem go wykonywać, ale zaryzykowałem i wyszło, poniżej moja interpretacja, standardowo z kartonu ciętego laserowo.

Z tyłu miniaturowe miejsce na piwko:

I tak stacja powoli nabiera życia, robię ją na makiecie domowej więc sporo tu kompromisów:

Pozdrawiam!

OP
OP
mkraskow

mkraskow

Użytkownik
Reakcje
193 1 0
Nie planowałem już zasadniczych zmian ale jestem otwarty na sugestie. Co do architektury, nie jestem biegły ale wiem że w okolicy można znaleźć stacje o podobnym układzie, np. Karsin i Olpuch-Wdzydze. Tę ostatnią można zwiedzić od środka - jest opuszczona i okna ma niby zamurowane ale trochę inwencji i wszystko się da. Polecam galeryjkę kolegi:
https://www.flickr.com/photos/pciuh/sets/72157676511189478/

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.598 50 5
A może kolega zdradzić jak wykonał ten "pękaty" kiosk? Zastanawia mnie to, bo chciałbym u siebie też mieć/zrobić taki (było ich trochę w tamtych czasach).