• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Stacja Jedlicze

Reakcje
57 2 1
Witam,
Jestem nowy na forum, ale modelarstwem interesuję się jak większość od dziecka.
Mam na imię Konrad i tym samym witam się z wszystkimi użytkownikami forum.

W planach mam wykonanie dioramo-modułów stacji Jedlicze. Oczywiście jak w większości przypadków ogranicza mnie miejsce. Maksymalna długość jaką mogę przeznaczyć na w/w obiekt jest 4,5 m. Chciałbym to zrobić na pięciu segmentach 5 x 90/50cm.
Chciałem wykonać to na Tilligu, ale tak jak wcześniej pisałem - miejsce. Mam nowe PIKO A-Gleis i na tym to chcę zrobić.

I teraz pytanie - czy na 4,5 m jestem w stanie to zrobić ?

Wstępnie mam rozrysowane "na brudno", ale chciałbym to z Wami przedyskutować.

Zamieszczam plan rysowany przez Pana Adrian Karwat ze strony http://semaforek.kolej.org.pl/wiki/index.php/Jedlicze

Ostatnio edytowane:

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Witaj na forum
Mając 4,5 m przestrzeni to wcale nie tak mało.
Masz kilka wyjść albo tworzysz uproszczony układ a raczej skrócony ,lub odtwarzasz pełny układ tylko wtedy masz ogrom pracy i w wspomnianym miejscu prezentujesz tylko część a resztę przechowujesz gdzie indziej. Trzecia opcja to wykonanie innej stacji jakieś nie dużej lokalnej ,wtedy byś zmieścił całą na tej przestrzeni.

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.405 0 0
Z ciekawości też to sobie narysowałem.
Nie mam doświadczeń w takich modułach ale wydaj mi się, że przy
rozsądnej ilości kompromisów da się to zrobić.

Załączniki

OP
OP
K
Reakcje
57 2 1
Rozłożyłem to na deskach 4 m i wyszło coś takiego. Muszę tylko dokupić 2 zwrotnice WR. Myślę, że można to wykonać - tym bardziej, że ten projekt ma służyć do zabawy i być poligonem doświadczalnym. Może kiedyś jak będzie więcej miejsca to wykonam to tak jak ma być.
IMAG0406.jpg

OP
OP
K
Reakcje
57 2 1
Policzyłem wszystko i wychodzi, że stacja ma 1400 m długości z bocznicą do rafinerii Jedlicze. Czyli w skali 1/87 potrzebowałbym ok 16 m :eek: :mad:

Nawet jeżeli bym to podzielił przez pół, to nadal jest potrzebne 8 m :confused:

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.126 36 0
Temat świetny i bardzo ciekawy. Niestety nie da rady zrobić tego całego na 4,5 m żeby wyglądało sensownie. Moim zdaniem powinieneś rozważyć dwie opcje, albo na 4m zrobić tylko połowę projektu - jedna głowica, a całość łączyć tylko na specjalne okazje (imprezy, wystawy etc.), albo, w ramach poligonu, próby wykonać prostszy temat np. mijanke na 1 torze co nie będzie tak karykaturalne jak ta stacja na takiej powierzchni. Dużo zależy od tego jaki jest Twój cel. Czy chcesz zrobić model - replikę infrastruktury kolejowej, czy też bardziej chodzi o zabawę, żeby jeździło nie do końca ważne po czym ;) Z tym że na połowie stacji (jedna głowica) też można się pobawić ;)

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.405 0 0
Można jeszcze zrobić tak, że na początek zbudować 5 modułów a następnie (jak będzie miejsce i ochota) kolejne
moduły, które można włożyć pomiędzy 3 i 4.

Załączniki

OP
OP
K
Reakcje
57 2 1
@Heniek_Star - ta stacja bardzo mi się podoba w starej wersji z semaforami kształtowymi i wiem, że na 4,5 m wygląda to karykaturalnie. Dlatego temat poddałem dyskusji. Jak patrzę na Twoje prace - są wspaniałe, zresztą miałem przyjemność oglądania na wystawie makiet w MIM Kraków. Tematyka PRL-u to bardzo ciekawe zagadnienie i przedstawienie w skali tej rzeczywistości - Tobie wychodzi to, po prostu świetnie.

W sumie to potrzebuję - bardziej do zabawy te 4,5 m, ale chciałbym to mniej więcej oprzeć na rzeczywistym odcinku ;)

Mam trochę taboru - głównie PKP :) SM42, ET41, EU07, EP07, ST44 - może niedługo dołączy SU/SP45 (n) - jak budżet wytrzyma :( i chciałbym gdzieś tym pojeździć.

Nie jestem kolekcjonerem i lubię się "pobawić":D naszymi kolejkami :D. Oczywiście cały tabor ma w pudełeczkach i dbam o niego.

@marekm - możliwe, że tak to wykonam - muszę się jeszcze zastanowić.

Panowie - jeżeli macie jakieś propozycje co mógłbym ewentualnie na tych 4,5 m wykonać - to piszcie śmiało :)

Dziękuję za wpisy.

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
15 0 0
Konrad, jeżeli w przyszłości zamierzasz brać udział w spotkaniach modułowych to nie idź w rozjazdy 15 st. Wiem, że cena przystępna, ale nikt tego na makietach modułowych nie stosuje :( Minimum 12 stopni muszą być. Natomiast do makiety domowej 15 st. sa jak najbardziej :)