• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

stacja "Januszów"

marian_anna

Nowy użytkownik
Reakcje
13 0 0
Cześć,
przedstawiam Wam moje trzy skrzynki w skali TT nad którymi pracuję od lekko ponad roku.
Makieta uczestniczyła już w kilku zabawach i jest w pełni przejezdna.
Wymiary całości to 270x40 cm.
Jest to mój debiut w tego typu modelarstwie, więc w zasadzie wszystko co tu widać robiłem pierwszy raz.
Kilka zdjęć starszych i tych nowych:

Bardzo proszę o wszelkie uwagi i sugestie na przyszłość.
Pozdrawiam,
Janusz

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.025 577 30
Prosimy o zdjęcia tak, by dało się je oglądać na forum, a nie na obcych stronach. Bardzo niewygodnie jest co chwilę otwierać kolejny link, nie mówiąc o tym, że tam fotki są bardzo małe i co chwila wyskakują jakieś reklamy. Ja się przez to przebijać nie będę.

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.837 4 0
Witam, zazieleniony moduł całkiem fajnie wyszedł (y)
Natomiast z tym z drogą pomyślałbym na twoim miejscu na przesunięciu nieco drogi, jeśli jeszcze się da, co by dwa pasy były w całości ;)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.025 577 30
Całkiem fajnie to wygląda, ale mam dwie małe uwagi: pierwsza dotyczy trawy, która podchodzi za blisko do toru. Zdarza się oczywiście często, że jest nawet między szynami i podkładami, ale tu jest sterylnie w samym torze, a zaraz za szynami zieleń zakrywa końce podkładów - trochę to nienaturalnie wygląda. Druga uwaga jest na temat czarnej podsypki na długości iglic w rozjazdach. Rzeczywiście, tam zwykle podrozjazdnice są zabrudzone na ciemno smarem używanym do smarowania poduszek ślizgowych, ale nie jest to takie równomierne, środki podrozjazdnic są zwykle jaśniejsze. Najbardziej brudzą się w miejscach gdzie są te poduszki.

OP
OP
M

marian_anna

Nowy użytkownik
Reakcje
13 0 0
Sorry za zdjęcia. Na co dzień jestem na innym forum i tam to wygląda inaczej.
Już wiem, jak je wstawiać. Kolejne będą ok.

Drogi nie da się zmienić.
[DOUBLEPOST=1434488603][/DOUBLEPOST]Trawa pomiędzy podkładami też będzie. Nad "smarem" popracuję.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.025 577 30
Ja bym jednak trochę przerzedził przy samych szynach, żeby to nie był taki dywan ucięty równo z szyną. Poza tym przydałaby się jakaś choćby minimalna symulacja rowów odwadniających.

OP
OP
M

marian_anna

Nowy użytkownik
Reakcje
13 0 0
Dzisiaj posiałem pozostałe skrzynki. Na żywo wygląda dużo lepiej niż na tych zdjęciach.
Do zakończenia prac jeszcze wiele. Krzaczki, kwiatki, drzewa, lampy, ławki, patyna, dużo małych szczegółów itd. Teraz skupię się na analizie postów nt. realistycznych drzewek. Oczywiście nie pogardzę też Waszymi radami w tym wątku. Mam sporo komosy z zeszłego roku a w tym rośnie nowa partia.

IMG_2894.JPG

IMG_2895.JPG
IMG_2896.JPG
IMG_2897.JPG
IMG_2898.JPG
IMG_2899.JPG
IMG_2900.JPG
IMG_2901.JPG

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Pobaw się może z tym asfaltem. Jak dla mnie jest za czysty, zbyt "gładki" jak na miejscowość z tak mała stacją. Pasy namalowane jak na wojewódzkiej. Może pudry? Farba 'asfaltowa'?

Reakcje
2 0 0
Wydaje mi Karol L. sie ze asfat jest jak najbardziej do przyjecia. Duzo teraz jest malych miejscowosci gdzie wlasnie sa nowo wylane drogi asfaltowe i rzeczywiscie czasmi jak sie przez jakas wioske przejezdza, to az ta droga nie pasuje do calej reszty. Ja bym sie tym asfaltem nie przejmowal... no moze leciutko pudrami "poleciec" .... ale tylko leciutko. Calosc wyglada bardzo ladnie. Ja bym postawil na posadzenie jakis drzewek jeszcze, jakies oswietlenie ( na dworcu jakies starsze lampy a przy drodze nowsze) i moze jakis przystanek autobusowy przed dworcem ....

Załączniki

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.406 3 0
Podoba mi się. Zgodzę się jednak z panem Andrzejem w temacie zabrudzeń wokół mechanizmów rozjazdów i zazielenia w najbliższej okolicy torów. Zabrudzenia smarami ciut bym zmniejszył - im dalej tym szuter powinien się "czyścić". Natomiast okolicę torów wysiałbym żółtawą i "suchą" trawą. Środek usuwający rośliny nie działa miejscowo. Tym bardziej, że to okolica stacji i przejazdu kolejowego. U mnie w takim miejscu wszystko jest ładnie "strzyżone" i zadbane. Układ rozjazdów jest już raczej nie do zmiany więc trzeba się będzie pogodzić.

wojtek_

Aktywny użytkownik
Reakcje
218 24 1
Na tym etapie prac mozna tylko napisac: ladne.
Moje uwagi: budynek nieproporcjonalny do zadan tej mijanki, droga za gladka i przepusty sa bez sensu.
Pzdr
Wj

Ps. Trawa akuratna.

Ostatnio edytowane:

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.156 7 0
- autor wątku i makiety nie pokazał swojego dzieła jako ostatecznego, skończonego , inna sprawa , że jest kilka już historii zastanawiąjacych do poprawienia lub jak to autor napisał , - nie do poprawienia - no cóż autora to bedzie problem , na pewno nie mój - natomiast dla mnie już się odbyło "święto dla oka" w postaci tego jedynego ujęcia - proszę zainteresowanych zawodowców i amatorów - jak dla mnie to dzieło sztuki "dycha"
nie ma sie do czego przyczepić - kapitalny klimat kolejowy zwłaszcza dzisiejszych czasów- rewelacja
- oczywiscie zdajemy sobie sprawę ,że to 1:120 !- oby taki efekt realizmu był u wszystkich robiących w skali 1:87
- do autora makiety/wątku - Kolego !- nie masz jakiegoś kopciucha , dizla w swoich zbiorach ? -jak masz to daj zamisat tego od czapy elelektrowozu - bo to właśnie jest efekt Elektrowozowa

OP
OP
M

marian_anna

Nowy użytkownik
Reakcje
13 0 0
Odświeżam temat.
Skosiłem trawę i zastąpiłem nową. Teraz nie jest już tak jaskrawa. Asfalt wymieniony na całkowicie nowy. Pierwsze drzewa własnej produkcji.
Dwa kartonowe domki oraz szlabany położone na razie luzem.
IMG_5504a.jpg
IMG_5505a.jpg
IMG_5506a.jpg
IMG_5507a.jpg
IMG_5508a.jpg
IMG_5509a.jpg
IMG_5512a.jpg
IMG_5513a.jpg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.384 453 99
Odświeżam temat.
Skosiłem trawę i zastąpiłem nową. Teraz nie jest już tak jaskrawa. Asfalt wymieniony na całkowicie nowy. Pierwsze drzewa własnej produkcji.
Dwa kartonowe domki oraz szlabany położone na razie luzem. Zobacz załącznik 500780 Zobacz załącznik 500781 Zobacz załącznik 500782 Zobacz załącznik 500783 Zobacz załącznik 500784 Zobacz załącznik 500785 Zobacz załącznik 500786 Zobacz załącznik 500787
O wiele lepiej. Droga w końcu wygląda jak należy, bo to, co było wcześniej było zbyt cukierkowe. Dodaj jeszcze zieleni średniej w okolicy głowicy rozjazdowej i bedzie fajowo. Na razie tam trochę łyso. Sama trawka to trochę nierealnie jak na polskie warunki :)