• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stacja Darłowo - 1878 rok - potrzebne materiały

Dawid-20

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, wczoraj spędziłem mnóstwo czasu na szukaniu informacji o przystanku kolejowym Darłowo z roku 1878, czyli z roku jego powstania.
Proszę was o pomoc w znalezieniu planów przystanku kolejowego, gdyż im więcej osób tym większa szansa znalezienia, no i chciałbym jak najszybciej zacząć budowę ;)

OP
OP
D

Dawid-20

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ja mieszkałem tam jako dziecko (1-2 latka), potem tata dostał mieszkanie z przydziału wojskowego (a może z pracy?) i wylądowałem kawałek dalej w Lęborku.

a może jakieś zdjęcia? cokolwiek? wszytko mnie się przyda, nawet opis słowny

dziękuje za śledzenie :) to moja pierwsza makieta więc cudów nie Oczekuj/cie hehe

coś mam :

http://semaforek.kolej.org.pl/wiki/index.php/Darłowo

Ostatnio edytowane:

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Może zacznij od tego żeby sprawdzić jak naprawdę nazywala się ta stacja w okresie który chcesz odwzorować a potem zorientuj się w możliwościach taborowych z tej epoki. Przyda się perfekcyjna znajomość niemieckiego. Abo sobie odpuść i urealnij oczekiwania.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Może zacznij od tego żeby sprawdzić jak naprawdę nazywala się ta stacja w okresie który chcesz odwzorować a potem zorientuj się w możliwościach taborowych z tej epoki. Przyda się perfekcyjna znajomość niemieckiego. Abo sobie odpuść i urealnij oczekiwania.
Nie Doluj Kolegi na wstępie , tylko Wspieraj inicjatywę i pomagaj !;):)

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
No pomagam ale nie mam czasu żeby przeszukiwać pruskie archiwa . A i korespondencja z muzeum w Darłowie w imieniu kogoś jest kłopotliwa.
Z wpisów nie wynika wprost , że kolega zdaje sobie sprawę iz w 1878 nie było Darłowa i Darłowka. A uklad kolei tam musiał być ciekawy skoro właśnie w tym miejscu budowano dziala kolejowe, poligon Rügenwalde.

OP
OP
D

Dawid-20

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
a po co ja podaje linki? myślisz ze ich nie czytam? przecież tam są nazwy miasta z danych lat! nie rób ze mnie człowieka który nie umie czytać! nie proszę o wyręczanie a o pomoc w szukaniu informacji ale z takim podejściem dany to ja podziękuje. Wiem re makieta to nie tylko zabawa klejem i trawkami. Jeżeli chciałeś mnie zniechęcić to Ci się nie udało bo zrobię tę makietę choćbym miał szukać informacji po niemiecku - a musisz wiedzieć że nie znam tego języka... więc jak nie masz nic wartościowego do wniesienia na temat informacji zawartych w temacie lepiej zamilcz.

mattia dziękuje

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.010 84 11
Tak piszesz jakbyś nie znał praw kol.dany:
1 kol.dany ma zawsze rację i wszystko wie najlepiej.
2 nawet jeżeli kol.dany nie ma racji lub czegoś nie wie patrz p.1;)